Recensie: Niemand is te klein om het verschil te maken, Greta Thunberg

Niemand kan meer om Greta Thunberg heen. Knap hoor, als je als tiener zo de aandacht weet te vestigen op een probleem dat door velen wordt ontkend, of waarvan velen denken dat de mens er de oorzaak niet van is. Ze blijkt een gewild spreker, en in haar boek Niemand is te klein om het verschil te maken vind je een bundeling van die toespraken. Die stuk voor stuk strijdbaar zijn, en recht voor de raap.

Het is bij Greta Thunberg zwart óf wit. Ertussen zit niets. Ze wijt dat aan de vorm van autisme die ze heeft: ‘Ik heb het syndroom van Asperger en voor mij is alles zwart of wit.’ En dan krijg je zinnen als: ‘Als de uitstoot moet ophouden, dan moeten we er gewoon voor zórgen dat die ophoudt.’ Heerlijk alarmerend, en niet gehinderd door overwegingen die de nuance zouden inbrengen. Nee, voor Greta is de nuance juist de dood in de pot. De wereld staat immers in brand! En wat doe je als je huis in brand staat? Juist, dan raak je in een zekere paniek en die dwingt je om te handelen. Meteen, zonder dralen, zonder ingewikkelde overwegingen. Keer op keer verwijt ze wereldleiders en iedereen die zich bezig houdt met het klimaat dat zij de urgentie niet zien. Praten, praten en nog eens praten. Tot de klimaatverandering niet meer te stuiten is en de rampspoed compleet is. Zoiets. Ze heeft een abjecte afkeer tegen deze houding, dat is me wel duidelijk geworden.

recensie niemand is te klein om het verschil te maken greta thunberg klimaatactiviste

Iedereen weet dat zij bekendheid kreeg door de schoolstaking die zij organiseerde. Die was overigens niet meteen een daverend succes. Haar ouders zagen er geen heil in. En medestanders had ze nauwelijks. Tot de media haar verhaal oppikten en verschillende mensen via de sociale media aandacht besteedden aan haar zaak.

In de media kom ik nogal eens mopperende mensen tegen. Ze vinden die Greta Thunberg maar een lastpak. Tot mijn stomme verbazing hoorde ik pas ook iemand uit mijn eigen omgeving zo schamper praten over deze tiener. Ik snap dat niet. Het is toch mooi dat er nog jongeren (en ouderen ook hoor) zijn die warm lopen voor een maatschappelijk thema dat tot de urgentste van onze tijd hoort. Wat mij betreft nemen velen een voorbeeld aan Greta Thunberg en komen zij in actie tegen alles wat wij mensen dreigen te verwoesten: het klimaat, de biodiversiteit, de cohesie in de samenleving, de leefbaarheid van onze omgeving, enzovoorts. Het is precies wat Thunberg zegt: niemand is te klein om het verschil te maken.

Wie wil weten wat Thunberg te verkondigen heeft, en wil kennis maken met haar strijdbaarheid, die moet het boekje Niemand is te klein om het verschil te maken zeker lezen. De korte toespraken lezen makkelijk weg. Ik moet wel bekennen dat je na de vijfde toespraak het wel allemaal een beetje weet. Zoveel variatie zit er niet in wat ze vertelt. Maar het is een heel persoonlijk boekje. Vol zwart-wit retoriek die mij wel aanstaat. Want met al te veel nuance bereiken we helemaal niets. Of in elk geval niet op tijd. Ga lekker door met je werk, Greta. En laat je niet kisten! Ik wens je boekje veel lezers toe.

Niemand is te klein om het verschil te maken / Greta Thunberg / De Bezige Bij / als paperback en als e-book

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)