Aan Plan Ooievaar heeft de natuur in Nederland veel te danken. Meer ruimte voor de rivier, was het toverwoord en dat de natuur kan toveren, dat is helemaal waar. Kijk eens wat er allemaal is gerealiseerd op de oevers van de grote rivieren. Nieuwe natuur ontstond en trekt spectaculaire diersoorten aan als bever en zeearend. Nergens is het Hollandse rivierenlandschap zo mooi als tussen Wageningen en Wijk bij Duurstede. Harry Stegeman schreef een ode aan de Nederrijn: Langs de Nederrijn.
Langs de Nederrijn in elf etappen, zo luidt een van de hoofdstukken in Langs de Nederrijn. Wageningen, Opheusden, Kesteren, Rhenen, Elst, Maurik en Wijk bij Duurstede. Bekende plaatsen voor wie bekend is in het rivierenlandschap vlak onder de Utrechtse Heuvelrug. Je passeert befaamde natuurgebieden. De Veluwezoom bijvoorbeeld, Gelderse Vallei, Utrechtse Heuvelrug, het Kromme Rijngebied en de Betuwe. Voor natuurliefhebbers is het genieten. De ene keer wandel of fiets je langs een traag stromende rivier, even verderop sta je in een oud bos. Zelf bezocht ik onlangs de Blauwe Kamer bij Rhenen, ook zo’n prachtgebied waar het heerlijk wandelen is. De kolonie lepelaars die je van heel dichtbij vanuit een vogelkijkhut kunt bekijken, is voor vogelaars misschien wel de grootste attractie in het gebied. En pas verbleef er wekenlang een kraanvogel in het gebied.
Plan Ooievaar stond aan de wieg van de nieuwe natuur. Maar de ontwikkeling van de nieuwe natuur kwam pas echt in een stroomversnelling na de overstromingen van 1993 en 1995. Toen moest er wel wat gebeuren en ruimte voor de rivier was een van de maatregelen om toekomstige overstromingen te voorkomen. En wat blijkt: hoogwaterbestrijding, natuurontwikkeling en recreatie blijken heel goed samen te gaan. In dit deel van Nederland in elk geval.
In Langs de Nederrijn maak je op levendige wijze kennis met het landschap waar deze rivier door heen stroomt. Harry Stegeman neemt je mee op ontdekkingsreis langs culturele bezienswaardigheden, door natuurgebieden, over onverharde wandelpaden en heen en weer naar de overzijde van de rivier. De fietspontjes geven de regio haar charme.
En zo ontdek je de natuurgebieden als de Maneswaard en De Spees. Leert de auteur je speuren naar de oude riviergeul in de Amerongse Bovenpolder. Ga je terug in de geschiedenis en geniet je van oude boerderijen en archeologische schatten. Een natuurgebied dat ik zelf heb ontdekt is de Bovenste Polder bij Wageningen. Als ik daar eens in de buurt ben, ga ik er zeker een keer filmen. Flora en fauna hebben zich daar op een bijzondere manier ontwikkeld.
Langs de Nederrijn is een rijk geïllustreerd boek. Het beschrijft cultuur, geschiedenis en natuur. Het biedt je elf etappes aan om de streek te ontdekken. Een praktisch boek dus. Op de fiets of te voet, alles kan. Een ode aan de Nederrijn. Een ode aan de nieuwe natuur. Natuur die eigenlijk niet nieuw had mogen heten. Maar ja, wij mensen menen het soms beter te weten dan de natuur. Met alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn we collectief in staat om tot inkeer te komen. Met zijn fraaie boek Langs de Nederrijn toont Harry Stegeman aan dat dat tot bijzondere resultaten kan leiden.
Langs de Nederrijn / Harry Stegeman / KNNV Uitgeverij / gebonden