Recensie: Nebula, Ronald Faber

De flamingo’s in het Grevelingenmeer. Meestal in de buurt van Battenoord op Goeree-Overflakkee. Hoeveel mensen hebben deze vogels al niet ‘begeisterd’? Ik heb ze al vaak gefilmd, en met mij deed Ronald Faber dat. Die pakte het iets grootser aan: hij maakte een heuse documentaire over de flamingo’s: Nebula. Deze film ging in 2024 in première, en onder dezelfde titel bracht Faber het boek bij de film uit: Nebula, het verhaal van de wilde flamingo’s in Nederland.

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

In zijn boek Nebula beschrijft Ronald Faber, woonachtig in het deltagebied, het leven van de flamingo’s. In het eerste hoofdstuk vertelt hij over de totstandkoming van de film. Wie meent dat je flamingo’s alleen bekijkt in de tropische zon, die heeft het mis. In Nederland film je de flamingo’s vooral in de winter. Terecht schrijft Faber dat de flamingo’s geen last hebben van de kou, maar de filmer des te meer! Ben je zelf van plan ooit eens een natuurdocumentaire te maken, lees dit hoofdstuk dan zeker. Ook in de rest van het boek legt hij regelmatig het verband met de film. Mooi.

De groep flamingo’s in Nederland bestaat uit vier soorten: de Europese flamingo, Chileense flamingo, kleine flamingo en Caribische flamingo. De samenstelling van de groep varieert behoorlijk. Niet altijd zijn deze vier soorten terug te vinden in de groep en om het nog een beetje lastiger te maken: de verschillende soorten paren ook onderling en dus komen er ook hybriden voor in de groep in het Grevelingenmeer. Verrassend voor mij om te lezen is dat flamingo’s in vroeger tijden al in ons land broedden. Niet de soorten uit Zuid-Amerika uiteraard, die zijn ontsnapt, maar wel de Europese flamingo. De laatste schijnt vanuit Zuid-Europa op eigen kracht ons deel van West-Europa te hebben bereikt.

recensie nebula ronald faber

In een volgend hoofdstuk gaat Faber uitgebreid in op de levenscyclus van de flamingo. Van rui tot voortplanting, de geboorte van de flamingo, het foerageren, het op één poot staan en zo nog een aantal thema’s komen aan de orde. Mooie foto’s sieren elk hoofdstuk, zo ook dit hoofdstuk. Mijn blik bleef even hangen op de foto van de kibbelende flamingo’s.

In het vierde hoofdstuk beschrijft Faber alle soorten flamingo’s. Niet alleen die je in het Grevelingenmeer ziet, ook de soorten die elders op de wereld leven. De Andesflamingo bijvoorbeeld, en de James’ flamingo.

De flamingo is ook een populaire dierentuinvogel. En omdat Faber niet alle taferelen in het wild kon filmen, heeft hij ook een hoofdstuk over flamingo’s in de dierentuin toegevoegd. Je vindt dat misschien een beetje merkwaardig, maar hij geeft aan dat hij close-ups wilde filmen en dat hij toestemming had van Staatsbosbeheer om het flamingogebied van de Grevelingen te betreden. En dat hij besloot de flamingo’s toch niet te benaderen, want hij merkte dat de flamingo’s onrustig werden. Ze voelden zich door hem bedreigd. En dan zit er inderdaad weinig anders op dan een dierentuin op te zoeken. Dat deden wij zelf ook in de Camargue in Parc Ornithologique de Pont de Gau.

Broeden doen ‘onze’ flamingo’s in het Zwillbrocker Venn, een natuurgebied net over de grens met Duitsland bij Groenlo. De flamingo’s leven hier in een soort van symbiose met de kokmeeuwen die door de enorme hoeveelheden poep die zij in het water deponeren de populatie kleine waterdiertjes en algen laten ontploffen. En dat is nu net het voedsel van de flamingo’s! Bovendien, ook nieuw voor me: flamingo’s zijn lafaards. Dreigt er gevaar dan vluchten ze in plaats van dat ze hun nesten en kuikens verdedigen! Kokmeeuwen daarentegen storten zich massaal op hun belager. En daar profiteren de flamingo’s van. Mooi ook om over de reis naar het Zwillbrocker Venn te lezen.

Tot slot vraagt Faber zich af waar de flamingo zijn populariteit aan te danken heeft en gaat hij na hoe deze vogel in de kunst voorkomt.

Het begon allemaal met een illegale dronevlucht (die later werd gelegaliseerd). Het eindigde met een film en een boek. De flamingo’s werken aanstekelijk en zetten mensen in beweging. Wil je meer weten over de flamingo’s in het Grevelingenmeer, lees dan dit boek en bekijk ook de vele prachtige foto’s. En bekijk daarna de film. Of juist andersom, dat moet je zelf maar bepalen.

Nebula / Ronald Faber / Pixfactory / als hardcover

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor beginnende vogelaars en voor mensen die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF

Een slank en elegant instapmodel.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Ligt zeer prettig in de hand.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Zeer prettig gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!