Recensie: Natuurwijzer Sporen, Jasper de Ruiter

Bij KNNV Uitgeverij verschenen vier natuurkaarten om het leven van de ‘gewone’ natuurliefhebber luister bij te zetten. Ga je uit wandelen of fietsen dan steek je die handige uitvouwkaart bij je en ben je ervan verzekerd dat je de meeste dieren zult herkennen. Een van die kaarten is de Natuurwijzer Sporen. Voor het geval je de dieren niet ziet, maar hun sporen wel.

 

 

 

Voor iemand die wil weten welke dieren er in zijn tuin of omgeving leven, kan het soms best lastig zijn om alle dieren ook daadwerkelijk te zien. Sommige dieren zijn bijzonder schuw en anderen komen alleen ‘s nachts uit hun hol. En meestal is er sprake van beide kenmerken. Hoe weet je dan dat een das of ransuil op je terrein zit? Of in een  natuurgebied? Welnu, vrij eenvoudig: je zoekt naar hun sporen. Want elk dier laat sporen na. Grote dieren vaak grote sporen. Kleine dieren meestal kleine sporen, en als ze met vele zijn, dan vaak ook opvallende sporen. Een spoor heeft misschien nog meer te vertellen dan het zien van het dier. Je weet immers waar het heeft gelopen (wat zijn looppad is). Of aan de vraatsporen weet je wat hij eet. En in zijn uitwerpselen zitten vaak ook overblijfselen van wat hij heeft gegeten. Onderzoek het en je weet niet alleen wat hij heeft gegeten, maar je weet vaak ook welke andere dieren (de prooidieren) er in het gebied leven.
Alle reden dus om sporen te kunnen herkennen. Jasper de Ruiter, de man met de missie om kinderen de natuur in te dirigeren, ontwikkelde de Natuurwijzer Sporen. Een handige uitvouwkaart met meer dan 150 sporen erop. Vraatsporen, pootafdrukken en uitwerpselen. Kom je een braakbal tegen, dan weet je welke uil de bal heeft uitgebraakt. Pluis de braakbal vervolgens uit en bepaal aan de hand van de schedeltjes welke muizen en vogels de uil heeft verorberd. Of bepaal aan de hand van een drol of het een vos was of een hond die de drol uitscheidde.

De Natuurwijzer Sporen is door zijn eenvoud zeer praktisch in gebruik. Je hoeft hem slechts open te vouwen en de juiste afbeelding op te zoeken. Veel informatie staat er verder niet op. Daar is geen ruimte voor. Maar daar zullen weinig ‘gewone’ natuurliefhebbers om treuren. Het gemaksaspect prevaleert. Wie voor zijn beroep sporen wil leren herkennen, die neme een goede sporengids ter hand.

Naast de Natuurwijzer Sporen ontwikkelde Jasper de Ruiter de Natuurwijzer Kust, Bos en Tuin. Stuk voor stuk heel praktische kaarten die allemaal even fraai zijn vormgegeven. En ze zijn heel betaalbaar bovendien.

Natuurwijzer Sporen / Jasper de Ruiter / KNNV Uitgeverij  / uitvouwkaart