Recensie: Natuurwijzer kust, Jasper de Ruiter

De kust is een van de meest belangrijke natuurgebieden van Nederland. Miljoenen vogels zijn tijdens de trek of in de winter afhankelijk van het enorme voedselaanbod in de kuststreken. Denk alleen aan de Waddenzee en de Oosterschelde waar je soms duizenden steltlopers kunt zien foerageren op de drooggevallen slikken. En de kust is niet alleen voor vogels van belang. Ook voor weekdieren, krabben, kreeften en zoogdieren is de kust van levensbelang. Om al die dieren eenvoudig te herkennen is er een handige herkenningskaart verschenen: de Natuurwijzer kust van Jasper de Ruiter.

Jasper de Ruiter is een natuurillustrator. Daarnaast doet hij niets liever dan kinderen stimuleren de natuur in te gaan. En daar op zoek te gaan naar dieren. Zo schreef hij samen met Marieke Dijksman het inspirerende natuuractiviteitenboek Alle kinderen naar buiten! Maar ook volwassenen behoren tot zijn doelgroep. Als jong én oud de natuur leren waarderen, dan is dat grote winst. Want de natuur is van onschatbare waarde en als meer mensen dat gaan inzien, zullen we wellicht veel zuiniger met onze kwetsbare natuur omgaan. Maar hoe kun je de natuur waarderen als je de namen van de dieren niet eens kent? Weet wat je ziet, is het parool van Jasper de Ruiter en dat is de reden waarom hij de Natuurwijzer kust ontwikkelde.

De Natuurwijzer kust is een handige vouwkaart met daarop meer dan 100 tekeningen van dieren die je aan de kust kunt tegenkomen. Vogels, schelpen, krabben en kwallen bijvoorbeeld. Van mantelmeeuw tot Portugese oester en van zeester tot kokkel. De opzet is heel eenvoudig: een duidelijke tekening met daarbij de naam van het dier. Iedereen kan er zo mee aan de slag. Voorkennis is echt niet nodig. De kaart vouw je heel simpel op en uit. Je steekt hem in je tas of jaszak en je voelt niet eens dat je heb bij je draagt. De kwaliteit van het papier is zo goed dat de Natuurwijzer kust tegen een spatje water kan.

Welnu, bezoek je binnenkort de Waddenzee. Maak je een wandeling over een Oosterscheldedijk. Ga je op een zomerse dag naar het strand. Of ga je vissen op de Zuidpier van IJmuiden? Neem dan de Natuurwijzer kust mee. Een instrument dat struinen langs de kust nog leuker maakt dan het al was. Trouwens, Jasper van Ruiter ontwikkelde ook nog drie andere herkenningskaarten: de Natuurwijzer tuin, Natuurwijzer Bos en de Natuurwijzer Sporen. Laagdrempelige hulpmiddelen voor mensen die de aanschaf van een veldgids een stap te ver vinden. En dan ook nog eens een heel aantrekkelijk prijsje. Kortom: aanbevolen.

Natuurwijzer kust / Jasper de Ruiter / KNNV Uitgeverij / uitvouwkaart

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)