Vorige week besprak ik de Vogelscheurkalender 2025. Vandaag is dat andere leukste cadeautje aan de beurt: de Natuurscheurkalender 2025. Ook deze editie staat weer boordevol leuke weetjes en feitjes over de natuur. Dieren, planten, prehistorie, duurzaamheid, alles komt voorbij, tot aan puzzeltjes en raadsels aan toe. Ook met deze scheurkalender komt het met de natuurbeleving thuis helemaal goed.
Het concept van een scheurkalender zal bekend zijn. Voor elke dag een tekst en is de dag voorbij (of breekt de nieuwe aan), dan scheur je de bladzijde af en begin je de dag met een natuurmomentje. Of iemand anders natuurlijk, want de Natuurscheurkalender 2025 behoort tot de leukste cadeautjes. Je maakt er denk ik elke allround natuurliefhebber blij mee.
Ik ga weer eens bladeren door de scheurkalender. Wat kom ik zoal tegen volgend jaar? Op 1 januari blikken we voor de verandering nu eens niet vooruit, maar maken we een sprong van 150 miljoen jaar terug in de tijd. Toen liep de Torvosaurus gurneyi, het grootste landroofdier dat ooit in Europa heeft geleefd, in onze contreien rond. Het was bepaald geen vegetarisch type, dus ik vind het prima dat ik hem in het nieuwe jaar niet tegen het lijf zal lopen.
Evenals in de Vogelscheurkalender 2025 ontdek je elke dag hoe laat zon en maan op- en ondergaan. Dat is voor iedereen die de natuur ook graag buiten ervaart erg handig.
Welke vogel krijg ik op mijn verjaardag cadeau? Is het wel een vogel trouwens? Jazeker, een vogel die ik graag eens in de weilanden in de Alblasserwaard wil zien baltsen: de kemphaan. Op zeven april wordt de vraag gesteld waar de kemphaan zijn naam aan te danken heeft. Voor de echte taalvirtuoos is het antwoord denk ik niet heel lastig, maar ja, wie is dat tegenwoordig nog? Je kunt het zelf gaan testen.
Op 24 mei trekken we in gedachten op naar Drenthe om de hunebedden te inspecteren. Ik lees die dag dat de laatste zondag van april is uitgeroepen tot de Europese Dag van Megalithische Cultuur. En dus kun je ook zogenaamde megalithische wandelroutes afleggen. Je snapt dat je menig prehistorisch bouwwerk zult passeren… Eerlijk gezegd, en misschien moet ik me er een beetje voor schamen, heb ik nog nooit een hunebed bezocht.
Wat is trouwens beter? Een organisme te fotograferen of te tekenen? Ik zou zeggen: fotograferen. Want dan heb je het ‘echt’ in beeld. Een tekening vervormt immers. Ik ben immers geen Rembrandt of Henk Helmantel… Daar valt echter wel iets op aan te merken. Ga je voor het snelle antwoord, dan blader je nu naar 17 oktober.
Heel handig: er worden ook activiteiten in de natuur aangekondigd. Zo word je op 18 oktober gewezen op de Nationale Natuurwerkdag op 1 november. Dan ben je er tijdig bij met aanmelden.
En dan op naar het einde van het jaar (terwijl 2025 nog moet beginnen op het moment van schrijven). Op naar 22 december, de voorbereidingen van Kerst zijn in volle gang. Kun je beter de blits maken dan door je familiegeschiedenis te bestuderen? In de Natuurscheurkalender gaan we natuurlijk wel een stapje verder dan alleen je stamboom te onderzoeken. Ga ook eens na hoe je voorouders leefden. In welke omgeving leefden ze eigenlijk? Hoe zag het landschap er toen uit? Ik vind dat een heel creatieve vondst. Je gaat er denk ik als vanzelf bij nadenken of het vroeger beter was dan nu, of andersom.
De Natuurscheurkalender 2025. Hang hem aan de wand of geef hem cadeau. Hij is maar liefst een jaar rond van waarde. Elke dag een nieuwe gedachte, ontdekking of een nieuw raadsel of een tip. Elke dag inspiratie. Wie wil dat niet?
Natuurscheurkalender 2025 / Kosmos Uitgevers