Recensie: Natuurscheurkalender 2024, Roel Diepstraten

Deze maand verscheen één van de meest populaire scheurkalenders die ons land rijk is: de Natuurscheurkalender 2024. Elke dag een leuk weetje over de natuur en neem ‘de natuur’ daarbij heel breed. Dieren, planten, het heelal en zelfs vitaminen passeren de revue. Wat maakt deze scheurkalender nou zo leuk?

Elke dag een leuk weetje

De Natuurscheurkalender 2024 biedt voor elke dag een leuk weetje. Zo kun je elke dag je kennis van de natuur testen. Roel Diepstraten, een natuurfotograaf en filmer, onder andere voor Vroege Vogels, stelde de vragen, antwoorden en tips samen. En wie de natuur volgt zal zeker ook de voortgang van de seizoenen weten te waarderen. Zo geeft de Natuurscheurkalender 2024 ook de standen van zon en maan weer (elke dag) en de momenten in het jaar waarop planten tot bloei komen, vruchten aan bomen en struiken verschijnen en wanneer vlinders en vogels zich laten zien. Kortom, deze scheurkalender is een ontzettend leuke manier om je kennis van de natuur te vergroten en tevens ook een heel praktisch hulpmiddel om de seizoenen op verschillende manieren te volgen.

Hoe zien de dagen eruit?

Hoe ziet een zondag eruit? Ik blader naar 7 april, niet geheel toevallig, want het is mijn geboortedag. De zon gaat om 7.00 uur op en weer onder om 20.24 uur. De maan is vanaf 18.48 uur zichtbaar op aarde en om 6.41 uur duikt hij weg onder de horizon. Op de zondagen krijg je een doetip. Op zeven april gaan we letterlijk de boom in. Reis af naar Drenthe of naar België. Op de Drentse Hondsrug ligt het Boomkroonpad dat je over een lengte van 125 meter over een pad voert op een hoogte van 22,5 meter. Bij Maasmechelen in België is een zelfde soort pad aangelegd, ook dwars door de toppen van de bomen. Op één van de volgende zondagen krijg je als doetip om zaadbommen te droppen. Hiermee fleur je je omgeving op met inheemse bloemen. Op de achterzijde van deze pagina krijg je tips om deze zaadbommen te maken.

Dan stoom ik door naar een willekeurige dag in juni. De 25e welteverstaan. Dan luidt de vraag of je daadwerkelijke alle dieren naar je tuin kunt lokken. Ik geef hier het antwoord niet, je moet nog iets te leren houden, nietwaar. En dan maak ik een reuzensprong naar maandag 4 november. Dan luidt de vraag welk dier mogelijk terug keer naar de Noordzee wanneer het water opwarmt. Je kunt kiezen uit de blauwe vinvis, mensenhaai, walrus of walvishaai. Ook hier geef ik het antwoord niet.

recensie natuurscheurkalender 2024 roel diepstraten

Alle soorten vragen

Het is onmogelijk om 365 vragen en antwoorden te rubriceren en gedetailleerd weer te geven. Reken maar dat alle soorten vragen over de natuur aan bod komen. Vlinders, vogels, bloemen, bomen, fossielen, het heelal, de werking van het menselijk lichaam, grondwater dat opwelt en in de weekenden de leukste doetips.

Twee handige boorgaten

Twee handige boorgaten maken het ophangen van de scheurkalender heel eenvoudig. Elke dag kun je het blaadje makkelijk losscheuren langs het geperforeerde lijntje. Zwartwit tekeningetjes vrolijken de pagina’s op. En op de laatste dag maak je de balans op. Je blikt terug en vooruit. Welke groene voornemens zijn geslaagd, en welke niet? En wat zijn jouw goede, groene voornemens voor 2025?

Ontzettend leuk cadeau

De Natuurscheurkalender 2024 is ook dit jaar weer een ontzettend leuk cadeautje voor iedereen die ook maar iets met de natuur heeft.

Natuurscheurkalender 2024 / Roel Diepstraten / Kosmos Uitgevers

PS.
Ben je vooral geïnteresseerd in vogels? Lees dan mijn recensie over de Vogelscheurkalender 2024. Deze scheurkalender heeft eenzelfde opzet als de Natuurscheurkalender, maar dan uitsluitend met aandacht vogels. Ik vind de Vogelscheurkalender één van de leukste cadeautjes voor vogelaars. Lees hier mijn recensie over de Vogelscheurkalender 2024.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!