In menig huis hangt elk jaar weer een nieuwe scheurkalender. Je hebt ze te kust en te keur. Wat dacht je van de hilarische Taalvoutjes Scheurkalender of de interessante Wetenschapskalender? Twee scheurkalenders hebben mijn speciale belangstelling: de Natuurscheurkalender en natuurlijk de Vogelscheurkalender. Vandaag blader ik door de eerste, op zoek naar meer kennis over de natuur.

Elke dag een vraag over een onderwerp uit de wonderlijke wereld van de natuur. Madeleine Gimpel en Femke den Hertog verzamelden 365 leuke, verrassende en grappige weetjes. Zo leer je elke dag iets nieuws. Leuk voor jezelf, voor de kinderen en voor iedereen die de kalender passeert. De Natuurscheurkalender volgt de seizoenen. En dus is het niet vreemd dat hij op 1 januari opent met een vraag naar aanleiding van de traditionele nieuwjaarsduik. Welk dier duikt het diepst van allemaal, luidt de vraag. Om het je een beetje makkelijker te maken kun je kiezen uit vier antwoorden. En het juiste antwoord is… dat vertel ik je niet. Je leest het op de andere zijde van de bladzijde. Op 2 januari scheur je de bladzijde af en lees je de volgende vraag, namelijk waar een vink het liefst eet. Een vraag natuurlijk met het oog op het bijvoeren van de vogels in je tuin.
De Natuurscheurkalender bevat ook vragen die je verder helpen. Op 22 februari bijvoorbeeld wordt de vraag gesteld hoe je het beste slakken in je tuin kunt bestrijden of voorkomen. Een heel wezenlijke vraag, want het gebruik van bestrijdingsmiddelen is uiteraard uit den boze. Hoe je slakken uit je tuin weert zonder ze te vergiftigen, lees je in de beantwoording van de vraag. Ik verzeker je: de oplossing komt de kwaliteit van je tuin en je leefomgeving zeker ten goede. Zo is deze scheurkalender ook nog eens een goede vraagbaak voor de tuinier.
Verderop in de scheurkalender, op 6 juni, word je geen vraag gesteld, maar krijg je praktisch advies over het maken van nestelplaatsen voor bijen. Wil je zelf een insectenhotel maken, dan volg je deze aanwijzingen op. Beslist doen, het is leuk om te doen, en het is nog leuker om het resultaat te zien, namelijk meer insecten in je tuin. Dit is dan ook een zaterdag. In het weekend hoef je niet na te denken over ingewikkelde kwesties. Vragen worden je alleen doordeweeks gesteld. In de weekenden krijg je een doe- of beleeftip en een gedichtje.
Elke dag gaat de zon weer op en onder, en datzelfde geldt voor de maan. De tijdstippen waarop deze hemellichamen opduiken en weer ondergaan, staan vermeld bij elke datum. Het zijn de tijden die gelden in de stad Utrecht. Woon je elders in het land, dan moet je een minuut optellen of aftrekken. Ach, zo nauw zal het zelden letten, denk ik.
De Natuurscheurkalender 2020. Heel veel variatie dus. En ontzettend leuke vragen, weetjes en adviezen. Meer kennis over de natuur, altijd goed! Aanbevolen als cadeautje voor jong en oud.
Natuurscheurkalender 2020 / Madeleine Gimpel en Femke den Hertog / Kosmos Uitgevers
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |