Recensie: Natuurquizscheurkalender 2018

Wat weet jij van de natuur? Als rechtgeaarde natuurliefhebber word je geacht de vragen in de Natuurquizscheurkalender 2018 goed te beantwoorden. In een aantal gevallen geen probleem, maar dan komt de dag dat de vraag wel erg ingewikkeld is. Dan maar raden met het hele gezin, de vereniging of met collega’s, stel ik voor. Ga de uitdaging aan.

 

 

 

De Natuurquizscheurkalender 2018 is een van de vele goedverkopende scheurkalenders die elk jaar verschijnt. Een dankbaar cadeautje voor Sint, Kerst of gewoon zomaar. En een van de scheurkalenders die een natuurliefhebber aan zijn muur wil hangen. Zelfs als je niet naar buiten kunt, geniet je nog van het weer. Dieren, planten, het heelal, tuinieren en andere onderwerpen, alles kom je tegen in de vorm van een meerkeuzevraag. Op de achterzijde van de bladzijde vind je daarna het antwoord.




Welke vragen kom je zoal tegen in de Natuurquizscheurkalender 2018? Ik heb de scheurkalender op een aantal schijnbaar willekeurige data geopend. Op 28 januari, zo rond de tuinvogeltelling denk ik, luidt de vraag welke vogelsoort in 2017 het vaakst in tuinen werd gezien, ook al was het maar één exemplaar. Een week later mag je je hersenen breken op de vraag wat een apex is. Niet gaan Googlen trouwens, dat is te makkelijk. Mobiel even los laten, het is een stilte-moment.

Dan door naar zeven april, mijn verjaardag. Hoe lang het ongeveer duurt voordat radijsjes klaar zijn om te eten nadat je ze gezaaid hebt? Voor de rasechte moestuinier moet deze vraag geen probleem zijn. Radijsjes zijn bepaald niet mijn favoriete groente, ik zal ze op mijn verjaardag zeker niet eten. Wie geïnteresseerd is in het weer komt ergens in mei een vraag tegen over een trechterachtige wolk die vanuit een regenstapelwolk naar beneden komt. En in augustus staan de opossums in het middelpunt. Wat doet dit buideldier als er een vijand opduikt? En zo gaan we verder. Hoe kan het dat spreeuwen in een perfecte zwerm vliegen? Wat zijn microgreens? En de laatste, wat mij betreft ook niet de makkelijkste vraag. Op 18 november krijg je vier namen van paddenstoelen voorgeschoteld. Het is de vraag welke naam verzonnen is. Je merkt het al: de vragen volgen zo’n beetje de seizoenen.

De antwoorden op bovenstaande vragen ga ik natuurlijk niet geven. Die lees je maar na in de Natuurquizscheurkalender 2018. Dat zijn trouwens geen droge antwoorden in deze zin van: A, B, C of D en daarmee klaar. Nee, de antwoorden geven nog een uitgebreide toelichting. Even een kort stilte-moment dus dat in het teken staat van de natuur. De voorkant is vrolijk vormgegeven, zelfs kinderen zullen die waarderen.

Bij een nieuw jaar hoort een scheurkalender. En ben jij een allround natuurliefhebber, dan is de Natuurquizscheurkalender 2018 vast iets voor jou. Heb je het meer op vogels, dan is de Vogelscheurkalender 2018 een goed alternatief.

Natuurquizscheurkalender 2018 / Kosmos Uitgevers / voorzien van ophanggat