Recensie: Natuurlijke nestkasten, Amen en Maria Fisher
Een nestkastje maken. Dat hebben de meeste mensen wel eens gedaan. Even een paar plankjes op maat zagen, de boel in elkaar timmeren en dan ophangen. Met het gat op het oosten en zo dat de hete zon er niet de hele dag op schijnt. Wel, dat kan véél creatiever, moeten Amen en Marie Fisher hebben gedacht. Het stel ging op zoek naar natuurlijke materialen en kluste een groot aantal heel decoratieve nestkasten in elkaar. Vind je het leuk om met de nodige zorg en creativiteit een nestkastje te maken, sla dan zeker het boek Natuurlijke nestkasten open. 

 

 

 

 

 

‘Lok vogels, vleermuizen en insecten naar je tuin,’ staat op de cover van Natuurlijke nestkasten. Kijk, daar springt mijn hart van open. De biodiversiteit in stad en dorp heeft al zo erg te lijden, daar moeten we wat tegenover zetten. Een stel fraaie nestkasten bijvoorbeeld. Zodat deze dieren weer een verblijf- en broedplaats vinden. Vijfentwintig modellen vind je in Natuurlijke nestkasten. Stuk voor stuk modellen die je nauwelijks meer als nestkasten herkent. Ze gaan helemaal op tussen het groen in je tuin.

Want wat is het geval? De nestkasten in Natuurlijke nestkasten worden gemaakt uit echte houtstammen. Je moet dus eerst op zoek naar een mooie houtstam. Je zoekt er meteen wat mos bij, en wat schors. Wat takjes, nu en dan een dennenappel, enzovoorts. Want een nestkastje laat zich prima versieren met natuurlijke materialen. Leuk voor jou, want je kunt je creativiteit botvieren. En goed voor de vogels, want die bevinden zich opeens in een wel heel natuurlijke nestkast! Zo natuurlijk, dat het voedsel wellicht in het kastje woont. Want in een pluk droge mos kunnen best insecten verblijven. Handig voor koolmees of pimpelmees.

Lok vlinders en bijen naar uw tuin: bestel Vivara insectenhuisjes!

Ames en Maria Fisher leggen in Natuurlijke nestkasten uit hoe je het allemaal aanpakt. Welke materialen ga je verzamelen, en waar? Welke basistechnieken moet je beheersen? Dat zijn vooral kunnen zagen, boren en uithollen. Jazeker, dit zijn projecten voor de handige man of vrouw. En wie weet voor allebei in geval de één handig is en de ander creatief. Dan vul je elkaar nog aan ook!

Welke projecten vind je zoals in Natuurlijke nestkasten? Nou, een chalet de luxe bijvoorbeeld, of een alpenhuisje. Een appartementencomplex past in elke tuin, evenals een muurnestkast. Het zijn niet alleen broedkasten, ook voederstations worden in elkaar gezet. Soms combineren de auteurs een vogelkastje met een bijenkastje. Ze bieden een ontwerp voor een hommelkastje of bestuiverskast. En de vleermuizenkasten mogen niet ontbreken.

Wat zo bijzonder is aan de nestkasten in dit boek is dat ze eruit zien als heuse kabouterhuisjes. Ik kom een foto tegen van een nestkastje dat is gemaakt van een uitgehold houtblok. Het is aan alle kanten bekleed met mos, takjes, dennenappels en sparappels. Hoe je deze creaties maakt, word je vervolgens stap voor stap uitgelegd en uitgebeeld door handige foto’s. De tips en trucs die de auteurs geven zijn duidelijk geformuleerd.

Een kind kan de was doen. Lekker boren en zagen en je uitleven met natuurlijke materialen. Zelf ben ik de handigste echter niet. En voor versieren heb ik geen tijd. Maar zelfs ik had iets aan dit boek. Want ik wilde al tijden een bijenhotel in mijn tuin. En dus sloeg ik het boek open en zag ik een ontwerp voor een bijenhotel. Een hotel in drie delen! Dat kan eenvoudiger, dacht ik. Ik koos één van mijn houtstammetjes uit. Ongeveer een meter in lengte en twintig centimeter in doorsnee. Ik zaagde de stam niet in drieën, maar liet het heel. En boorde over de hele lengte gaatjes uit. Nu staat de paal in de tuin en ben ik benieuwd hoe lang het duurt voordat de eerste insecten zich melden in mijn hotel. Ook voor eenvoudigen van geest als ik is Natuurlijke nestkasten dus een heel handig en praktisch boek. Ik heb me nu voorgenomen nog een paar bijenhotels te gaan maken, en die leg ik dan op andere plaatsen in de tuin.

Leef je uit met hout en andere natuurlijke materialen. En creëer unieke nestkasten en andere zaken voor vogels, insecten en vleermuizen. Werkelijk, de wereld zit erom te springen. En het is nog leuk om te doen en fraai om te aanschouwen ook. Een ontwerp voor één nestkastje. Een ontwerp voor vijf nestkastjes op een paal. Een hangend nestkastje. Een pluisdispenser. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het ontwerp in dit boek. Zo leuk.

Natuurlijke materialen / Amen en Maria Fisher / KNNV Uitgeverij / paperback

 

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars:

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Het meest populaire model van dit moment onder beginnende vogelaars. De kwaliteit is uitstekend, de prijs aantrekkelijk.

Compact ontwerp.

Relatief licht: nog geen 600 gram.

Lenzen zijn voorzien van meerdere coatings, dus een helder beeld.

Het goedkoopste model in dit overzicht. Het ultieme instapmodel voor de beginnende vogelaar.

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Een verrekijker die ook in verschillende testen komt bovendrijven als beste in zijn prijsklasse. 

Heel gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Een van de goedkopere modellen in dit overzicht. Het ultieme instapmodel.

De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings en leveren daarmee een helder beeld.

30 jaar fabrieksgarantie.

Een niveautje hoger door de nog betere coatings op de lenzen.

Waterdicht en stikstofgevuld (tegen condensvorming).

Eenvoudig en nauwkeurig scherpstellen.

Een hoogwaardig model van een gerespecteerd fabrikant. 

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Met een prijs van net boven de € 200 is dit een kwalitatief goede verrekijker tegen een heel aantrekkelijke prijs. 


Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Door de high-definition een uitzonderlijk natuurgetrouwe en kleurrijke weergave tegen een redelijke prijs.

Dit model gaat een stapje verder dan het basismodel van de Vortex Diamondback (zie nummer 3 in dit overzicht).

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Echt een klasse beter dan de modellen hierboven. En daarmee ook een paar honderd euro duurder. Ook een geweldig model van Bynolyt.

Zeer hoge beeldkwaliteit en scherp stellen op 2 meter.

Dit model kan tegen een stootje en een regenbui.

In dit overzicht van de beste verrekijkers voor beginnende vogelaars is dit ook een klasse-model. Valt in een hogere prijsklasse, maar daar krijg je een hoogwaardige verrekijker voor die een levenlang meegaat.