Heel veel kookboeken heb ik nog niet besproken op mijn website, maar nu kwam ik een kookboek tegen dat ik graag wilde bespreken: Natuurlijk Oostenrijk, geschreven door Laura de Grave. Ze noemt haar boek een culinaire roadtrip en dat is het ook. Op haar elektrische motor trok ze door alle delen van Oostenrijk en ging op zoek naar authentieke culinaire hoogtepunten. Oostenrijk mag dan misschien niet bekend staan om haar haute cuisine, maar dit Alpenland blijkt toch een intrigerende culinaire traditie te bieden.
De reden waarom ik Natuurlijk Oostenrijk bespreek, is dat het lokale gerechten bespreekt die met respect voor dier, plant en natuur worden gekweekt en bewerkt. De boeren maken gebruik van duurzame technieken en laten zien dat die manier van produceren ook prima te combineren valt met moderne technieken. Duurzaam produceren hoeft dus niet te betekenen dat we teruggaan naar het ietwat tuttige tijdperk van Ot en Sien, een beeld dat een aantal politieke partijen bewust maar ten onrechte creëert of heeft gecreëerd.
De meesten van ons, waaronder ikzelf, kennen Oostenrijk vooral van de apfelstudel, de Wiener Schnitzel en andere wintersport- en berghutklassiekers. Maar de Oostenrijkse keuken biedt ontzettend veel meer! Laura de Grave laat in één van de eerste hoofdstukken zien dat de Oostenrijkse keuken open staat voor allerlei invloeden, en het meest natuurlijk uit omringende landen. Het aandeel biologische producten in de gastronomie en handel neemt elk jaar toe en daarmee staat Oostenrijk in de Europese top. Daarbij komt dat de natuur terug te vinden is in ambachtelijke productiemethoden. Goed voorbeeld doet volgen, zou ik zeggen.
Laura de Grave doorkruiste het land op het elektrische motor. Ook al een goed voorbeeld om na te volgen en dan doel ik vooral op de elektrische motor. Ze bezocht alle negen provincies en ging in elke provincie op zoek naar de specialiteiten. Kazen in Vorarlberg in het uiterste westen. Visgerechten in Kärnten. Wijn in Niederösterreich en ganzenvlees in Burgenland in het uiterste oosten. Natuurlijk ontbreekt Wenen niet waar de eerste aandacht uitgaat naar – hoe kan het anders – de Wiener Schnitzel die niet van varkensvlees gemaakt hoort te zijn maar van kalfsvlees. Ach, Wenen biedt natuurlijk veel meer, ik heb het zelf kunnen ontdekken tijdens een recente kerstvakantie in deze prachtige stad. Palatschinken bijvoorbeeld, ultradunne pannenkoekjes, nog dunner dan de crêpes in Frankrijk en met van alles belegd. Leuk dat ik Café Demel in het overzicht tegenkom, één van de beroemdste koffiehuizen van de stad.
Ik kan onmogelijk alle provincies bespreken. Ik beperk me tot Vorarlberg, een ware kaasregio. In de dalen, op de Alpenweiden en in de groene weiden daartussenin zijn kaasmakers actief. Geen wonder eigenlijk, want bergweiden zijn voor landbouwgrond niet geschikt. Montafoner Sura Kees is een verse kaas die romig en fris smaakt. Ook het recept voor Käsespätzle spreekt me erg aan, een gerecht met verhitte ui en geraspte kaas.
Het kookboek Natuurlijk Oostenrijk is een bijzondere uitgave. Niet alleen vanwege de inhoud: onbekende en fascinerende gerechten uit alle delen van Oostenrijk. Ook vanwege de vormgeving. De voorname linnen cover geeft het boek cachet. De foto’s van de Oostenrijkse regio’s, de mensen die Laura de Grave sprak en natuurlijk van de gerechten doen verlangen naar meer. Voor de fraaie foto’s is Hans de Kort verantwoordelijk, winnaar van de Zilveren Camera in 2018). Lokaal van boer tot bord staat op de sticker op de voorkant. Dat lijkt me een mooi motto.
Natuurlijk Oostenrijk / Laura de Grave / Uitgeverij Brandt / als hardcover
De beste verrekijkers voor vogelaars
De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 300,00 Goede en betrouwbare verrekijkers voor beginnende vogelaars en voor mensen die niet te duur uit willen zijn. |
1. Vortex Diamondback HD 10x42 Helder beeld, ook bij weinig licht. Volledig multi-coated lenzen Ligt heerlijk in de hand. |
2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF Een slank en elegant instapmodel. Laag gewicht. Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42. |
3. Kowa SVII 10x42 Lichtgewicht allround verrekijker. Volledig multi-coated lenzen. |
De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 750,00 |
Verrekijkers die net een stapje verder gaan in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. |
1. GPO Passion ED 10x42 Hoogwaardig ED glas. Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is. De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss. Ligt zeer prettig in de hand. |
2. Bynolyt Yellowbird 8x42 Zeer prettig gebruikscomfort. Zeer scherp en lichtsterk beeld. Relatief lichte verrekijker. |
3. Hawke Frontier EDX 10x42 Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber. Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort. Hoogwaardige coatings en prisma's. Ook verkrijgbaar als 8x42. |
De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 1.500,00 |
Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen. |
1. GPO Passion HD 10x42 Scherp van rand tot rand. HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld. Zeer natuurgetrouwe kleuren. |
2. Leica Trinovid HD 10x42 Robuust en lichtvan gewicht. Haarscherp beeld en briljant beeld. Zeer nauwkeurig scherpstellen. |
3. Swarovski CL Companion 8x30 Een van de beste verrekijkers van dit moment. Hoogwaardige materialen en coatings. Heerlijk lichtgewicht. |
De beste verrekijkers in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00 |
Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers! |
1. Swarovski NL Pure 10x42 De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment! |
2. Leica Noctivid 10x42 Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. |
3. Zeiss Victory T*SF 8x42 Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker! |