Recensie: Natuurlijk doe je zo, Wereld Natuur Fonds

Een boek over de natuur: Natuurlijk doe je zo geschreven door het Wereld Natuur Fonds. Voor kinderen, dat zie je meteen. Voor elke week een thema, en voor elke dag een vraag. Zo kun je het jaarrond met je kinderen de natuur verkennen. Thuis, in de klas of waar dan ook. De ijsbeer bijt het spits af. Andere weekthema’s gaan over plastic, toerisme of vervoer. Lang niet altijd over planten of dieren dus. Ook over ons mensen, en ons handelen.

Geschikt voor thuis en in de klas

Een lees- en doeboek dus. Vooral een gespreksboek. Ik me goed voorstellen dat Natuurlijk doe je zo heel geschikt is om in de klas te gebruiken. De onderwerpen worden op een heel beeldende manier weergegeven. Kleurenfoto’s, grappige tekeningen, uitgelichte (gespreksvragen) en bijzondere weetjes wisselen de pagina’s af.

Weekthema’s

Het eerste weekthema in het boek gaat over de ijsbeer. Een vraag die kinderen zeker zal aanspreken is: hoe ziet een ijsbeer eruit zonder vacht? Een vraag die ook veel volwassenen zal intrigeren, of nog beter: het antwoord. Want wat blijkt? Zou je een ijsbeer scheren, dan komt er een beer met een zwarte huid onder vandaan! Een paar weken verder beland je bij een veel kleiner dier: de mug. Die leefden al in de tijd van de dinosauriërs en hebben zich sindsdien uitstekend weten aan te passen. Zo kunnen ze zich ook aan het klimaat aanpassen, of beter gezegd: muggen die normaal gesproken in tropische gebieden leven, komen nu ook een stuk noordelijker voor. Tijgermuggen bijvoorbeeld, die ziektes verspreiden. Natuurlijk komt de vraag aan de orde hoe je mug wegjaagt.

[tekst gaat verder onder de afbeelding]

recensie natuurlijk doe je zo wereld natuur fonds

Voor technische kinderen

Voor de technische wonderkinderen onder ons, zijn ook hoofdstukken toegevoegd over onze omgang met de aarde. Over mijnen bijvoorbeeld, het opdelven van stoffen die diep in de aarde verstopt liggen en die we goed kunnen gebruiken Lithium bijvoorbeeld, een onderdeel van accu’s. Het schijnt dat elke computer gemiddeld een halve gram goud bevat. En naast goud, heeft de computer nog dertig andere delfstoffen nodig om te kunnen werken.

Conclusie

Natuurlijk doe je zo is een heel gevarieerd en aantrekkelijk vormgegeven boek om met kinderen na te denken over de natuur. Kinderen kunnen het natuurlijk ook zelfstandig lezen. Voor thuis en in de klas is het een prachtig boek en heel geschikt. De kinderen zullen vast kunnen lachen om de koe op de voorkant.

Natuurlijk doe je zo / Wereld Natuur Fonds / L.S. / als hardcover

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!