Recensie: Natuurgids Middellandse zee, Enric Ballesteros & Toni LLobet

Natuurgids Middellandse zeeHet Middellandse Zeegebied is een populaire trekpleister onder toeristen. Deze zee van helder water heeft een bijzonder rijke flora en fauna. Dat hangt weer samen met de enorme afwisseling van onderwaterbiotopen: zeegrasvelden, rotsachtige kusten, zandstranden en koraalbanken tref je er aan. Ondiepe wateren worden afgewisseld met duizelingwekkend diepe. Veel mensen snorkelen of duiken tijdens hun vakantie en dan kom je het onderwaterleven in al zijn facetten tegen. Dat was reden voor KNNV Uitgeverij om de Natuurgids Middellandse zee uit te geven. En dat is volgens mij een schot in de roos.

De Natuurgids Middellandse zee begint met een uitgebreide beschrijving van de onderwaterwereld. Auteur Enric Ballesteros is een kenner en liefhebber van de Middellandse Zee en die liefde proef je in deze natuurgids. Voor wie het nog niet wist: de Middellandse Zee blijkt de grootste en diepste binnenzee ter wereld. De gemiddelde diepte is 1.460 meter. Het laagste punt ligt op maar liefst 5.267 meter diepte. Geen wonder dat er af ten toe een blauwe vinvis rondzwemt en in het westelijke deel veel potvissen. Zo heb ik deze zee nooit bekeken toen ik in Zuid-Frankrijk op het strand lag! Kijk, ik vond natuurlijk wel eens een bijzondere schelp, maar verder trof ik er maar weinig levende dieren aan. Dat bevestigt de auteur in de Natuurgids Middellandse zee. ‘De ondiepe delen zijn licht, verbazingwekkend blauw en arm aan organismen in vergelijking met andere zeeën en oceanen,’ schrijven ze. Maar hij maakt ook duidelijk dat grote delen van de Middellandse Zee juist bijzonder rijk aan soorten zijn.

Auteur Enric Ballesteros, een marien bioloog en natuuronderzoeker, voert je in de Natuurgids Middellandse zee mee naar allerlei toplocaties verspreid over de hele Middellandse Zee. Waar je ook op vakantie gaat, of het nu Zuid-Frankrijk, Italië of Kroatië is, of juist een van de landen in Noord-Afrika, deze natuurgids kun je overal gebruiken. Van west tot oost, van Gibraltar tot Israël, je vindt het in deze gids.

Zoveel gebieden, dat betekent ook dat er wel heel veel dieren en planten worden besproken en dat klopt: maar liefst 832 soorten. En hoe! Zeezoogdieren, reptielen, vogels, vissen, manteldieren, stekelhuidigen, mosdiertjes, schaaldieren, (borstel)wormen, weekdieren, neteldieren, sponzen, zeegrassen en zeewieren worden beschreven én schitterend afgebeeld. Open het inkijkbestand maar eens op de website van Bol.com en verbaas je over de schitterende tekeningen van Toni LLobet. Ook in dit opzicht behoort de Natuurgids Middellandse zee tot de categorie topgidsen.

Ga je naar de Middellandse Zee op vakantie en heb je oog voor de natuur, dan zou ik de Natuurgids Middellandse zee zeker aanschaffen. Lees de tips, bekijk de kaart voor vakantiebestemmingen en ontdekt de beste gebieden om bijzondere dieren en planten te ontmoeten. Ik heb het zelf nog nooit gedaan, maar snorkelen en diepzeeduiken in de Middellandse Zee moeten een groot feest zijn! Vandaar de fleurige cover, vermoed ik.

Ik ben enthousiast. Geen duik in de Middellandse Zee zonder de Natuurgids Middellandse zee!

Recensie: Natuurgids Middellandse zee / Enric Ballesteros & Toni LLobet / Uitgeverij KNNV / Paperback / € 19,95

Bestel nu

 

banner vogelboeken