Laatst zag ik bij de brandweerkazerne op de Maasvlakte een sneeuwgors. Een schitterende exemplaar dat zich gewillig liet filmen. En liet fotograferen, want naast me stonden twee mannetjes van een jaar of veertien, elk met een knots van een fotocamera in de handen. Ze stonden er te fotograferen alsof ze dat al jaren deden! Ik herkende pas een van de jongens op een foto van vogelblogger Cornelis Fokker.
Er zijn kennelijk meer jongelui die de natuur in trekken om te fotograferen. In elk geval twee in Zeeland: Quiniver Tuinder en Frederiko Burger uit Middelburg die er een ontzettend leuk boekje over schreven: Natuurfotografie voor kinderen.
Het is om te beginnen een enthousiast schrijversduo. Ze gaan in op allerlei facetten die te maken hebben met het fotograferen van dieren, planten en paddenstoelen. En het leuke is, ze dwalen niet alleen door natuurgebieden, maar geven ook tips voor fotograferen in dierentuinen. En het is helemaal niet nodig om met een kanon van een fotocamera rond te zeulen. Een ‘gewone’ camera is al goed genoeg.
In verschillende paragrafen beschrijven ze op begrijpelijke wijze de basiskennis die je nodig hebt om natuurfoto’s te maken. Wat is macro? En: hoe kun je fotograferen in de natuur met je mobiel? Het boek is geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar die de natuur willen ontdekken. Ik vermoed dat ook veel volwassen natuurfotografen nog veel kunnen opsteken van dit boek.
En dan natuurlijk door naar het echte werk. Het leg je een plant of paddenstoel vast? Achtergrond vaag, geen storende takjes in beeld, de juiste afstand houden en de juiste focus. Alles komt aan de orde, in woord én beeld. Hetzelfde doen ze in het volgende hoofdstuk, Dieren fotograferen. Hier gaan ze in het kort in op het fotograferen van allerlei soorten dieren. Van rups tot nachtvlinder, van libellen in vlucht tot meeuwen, eenden en slakken. Elke diersoort heeft zijn aandachtspunten.
De hoofdstukken zijn kort en bondig, en desondanks compleet. Dat komt ook doordat informatie op luchtige wijze wordt aangeboden. Soms door twee foto’s, één geslaagde en één mislukte. Deze foto’s maken woorden praktisch overbodig. En soms door goede tips die in een gezellig rood kader worden geplaatst. Jongeren vang je met plaatjes, en veel volwassen ook.
Een bezoekje aan de dierentuin vinden veel kinderen leuk. Hebben ze zelf geen camera, dan ligt de camera van vader of moeder vast voor het grijpen. Quiniver en Frederiko besteden aan de dierentuin een apart hoofdstuk. Je moet er immers rekening met rasters houden. En anders wel met het glas van het aquarium en de bijzondere omstandigheden in een vlinderkas.
In de laatste hoofdstukken van Natuurfotografie voor kinderen geven Quiniver en Frederiko commentaar op hun eigen werk. Ook leuk om te lezen. Waar de afbeeldingen in de eerdere hoofdstukken wat klein zijn, zijn de foto’s hier wel groot afgebeeld. Kijk, dan maken foto’s pas echt indruk. En als Zeeuw vind ik het erg leuk dat er zo veel foto’s in Zeeland zijn gemaakt.
Natuurfotografie voor kinderen is een bijzonder inspirerend en leerzaam boek, voor kinderen én volwassenen. En wil je als leerkracht eens een bijzondere biologieles organiseren, ga dan eens de natuur in met camera of mobiele telefoon. Dit boekje zal je zeker helpen bij het maken van de lesstof!
Natuurfotografie voor kinderen / Quiniver Tuinder en Frederiko Burger / KNNV Uitgeverij / Paperback