Recensie: Natuur als avontuur, Gerco Verdouw

Dit is nou eens een leuke natuurgids voor gezinnen met kinderen. De lezers van Reformatorisch Dagblad en Terdege droegen vijftien wandelingen aan. Na publicatie zijn de wandelingen gebundeld tot een ontzettend leuk boekje. Natuur als avontuur klinkt spannend en dat is het ook! Op zoek naar de zeearend of speuren naar sporen van verbrande natuur. Lekker de natuur in zeg, jong geleerd is oud gedaan!

 

 

Buiten schijnt de zon en lonkt de natuur. Computer uit en wandelschoenen aan. Dat is het motto van de auteurs. En met het wandelgidsje Natuur als avontuur heb je altijd een kant en klare wandeling bij de hand. Vijftien wandelingen voor het gezin. In alle uithoeken van het land. Je ontdekt niet alleen de natuur, maar ook ons land. Alle wandelroutes kronkelen door een bijzonder natuurgebied. De gebieden worden kort beschreven. En in de beschrijving vind je een link naar een video over het gebied. Zo krijgt het boekje ook nog een interactief karakter. Toch de computer nog maar aan laten staan? Nou, eventjes dan. Dat de routes speciaal voor gezinnen zijn geschreven blijkt ook wel uit de pictogrammen. Soms zie je een pictogram met een wandelwagen met een rode streep erdoor. Die routes zijn niet geschikt om met een wandelwagen te lopen. Dan maar een rugdrager, suggereren de auteurs terecht. Een draagzak kan natuurlijk ook, daar hebben wij zelf goede ervaringen mee…




Elke wandeling in Natuur als avontuur heeft een thema. Op zoek naar de zeearend rond het Lauwersmeer, bijvoorbeeld. Dit gebied zou ik zelf ook graag eens bezoeken, maar vanwege de afstand is dat er nog nooit van gekomen. De wandelroute is duidelijk beschreven en doet een vogelscherm en vogelkijkhut aan. Als dan die zeearend ook nog eens voorbij komt flappen, dan is de wandeling helemaal geslaagd. Indrukwekkend hoor, die ‘vliegende deuren’. Daarmee vergeleken is een buizerd maar een dwerg.

En zo voeren de auteurs je door een uitgestrekt Fries-Drents bos, door de verbrande duinen bij Schoorl, langs een meertje dat niemand weet en door de Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee dat zo kwaad nog niet is. Het natuureiland Tiengemeten mag natuurlijk niet ontbreken. De vijftien wandelingen doen vrijwel alle provincies van Nederland aan. Alleen Limburg en Flevoland worden overgeslagen.

Bij elke wandeling wordt het startpunt duidelijk beschreven. De bereikbaarheid per auto en openbaar vervoer eveneens. Leuk is dat bij elke wandeling ook andere activiteiten in de buurt worden beschreven. Interessante dingen voor kinderen. Zoals het speelbos in de buurt van het Lauwersmeer en het activiteitencentrum Nationaal Park Lauwersmeer. Maar ook hotspots in de wijdere omtrek worden beschreven. Bij het Lauwersmeer staan bijvoorbeeld de Zeehondencrèche Pieterburen vermeld. En ook het Visserijmuseum in Zoutkamp. Charmant vind ik dat je soms ook op kerkhistorische bezienswaardigheden wordt gewezen. Het Groningse plaatsje Ulrum is er zo een. Het oude kerkje daar heeft een roemrucht verleden. Ik heb er boeken over verslonden en nog altijd verschijnen er regelmatig theologische beschouwingen over de gebeurtenissen in de eerste helft van de negentiende eeuw. Wat moeten de natuurwaarden destijds groot zijn geweest in die streken. Als je daarover nadenkt…

Maar laat ons niet al te veel beschouwen. Lekker erop uit! Op avontuur in de natuur. Met het hele gezin. De wandelgids Natuur als avontuur van Greco Verdouw beveel ik alle gezinnen van harte aan. Inderdaad, zet die computer uit en doe de wandelschoenen aan. De wandelkaartjes in Natuur als avontuur voeren je naar onvermoede plekjes.

Natuur als avontuur / Gerco Verdouw / Uitgeverij De Banier / als paperback en e-book