recensie nationale parken west amerika insight guide

Recensie: Nationale Parken West-Amerika, Insight Guide

Nationale Parken hebben in Amerika zo ongeveer een heilige status. Ze behoren tot het nationale erfgoed en worden bijzonder goed beheerd. Althans, zolang zekere presidenten zich niet al te onverantwoord gedragen… De Insight Guide Nationale Parken West-Amerika beschrijft de nationale parken in het westen van de Verenigde Staten. In een vlotte stijl komen alle parken voorbij plus het beste van alles: de beste plekken om dieren te zien, de beste autotochten en natuurlijk ook het beste van de nationale parken. Kortom, wie de nationale parken in het westen van Amerika wil bezoeken, die doet er goed aan deze geactualiseerde versie aan te schaffen.

Al meteen op een van de eerste pagina’s van de gids Nationale Parken West-Amerika komen de absolute topbezienswaardigheden voorbij. Natuurlijk de Grand Canyon, maar ook Denali National Park met zijn grizzlyberen en elanden. En wat te denken van Hawaii Volcanoes National Park? Jazeker, dat ligt ook in het westen van de States! Ondertussen doet Yellowstone National Park natuurlijk ook volop mee. Beroemd vanwege zijn spuitende geisers, borrelende hete bronnen en natuurlijk de wolven die er weer voorkomen. Een bladzijde verder kun je lezen dat Yellowstone een van de beste plekken is om dieren te zien. Ga je liever op de sportieve tour, dan op naar Dinosaur National Monument. Naast de fossielen die je er kunt bewonderen, kun je er ook actief raften of kanoën.

Wat me opvalt in de gids Nationale Parken West-Amerika is dat je héél veel achtergrondinformatie krijgt. Waarom juist die nationale parken zo belangrijk zijn in de Amerikaanse samenleving bijvoorbeeld. De geschiedenis van de nationale parken, samengevat in een aantal belangrijke data. Je leest over pioniers en belangrijke natuurbeschermers. En natuurlijk over fenomenen als geologie, flora en fauna en over sportieve mogelijkheden.

Het stelsel van nationale parken in Noord-Amerika bestaat uit maar liefst 417 gebieden. Jaarlijks bezoeken vele honderden miljoenen mensen de parken. Een bezoek aan een park brengen met het hele gezin behoort zelfs tot de Amerikaanse tradities.

In totaal beschrijft de gids Nationale Parken West-Amerika 26 gebieden, gelegen in Californië of een van de eilanden in de Grote Oceaan, in het zuidwesten, in de Rocky Mountains en in het noordwesten. Dit zijn de gebieden die je absoluut bezocht moet hebben als je toch in de buurt bent. Elk gebied wordt uitgebreid beschreven. Je vindt bij elk gebied een of meer overzichtskaartjes. Handig voor wie een gebied met de auto of camper wil verkennen. Tussen de bedrijven door krijg je informatie aangereikt over thema’s als bijzondere woestijnflora, archeologische vindplaatsen en kunst van de indianen. Heel gevarieerd dus, gericht op natuur én cultuur.

Achterin de gids Nationale Parken West-Amerika vind je trouwens informatie over alle parken in het westen van Amerika. De letters zijn wat kleiner, de informatie is wat compacter beschreven. Maar je mist op deze manier geen enkele locatie die het bezoeken waard is. Het verdient aanbeveling om de praktische reisinformatie te lezen. Amerika is net ietsjes anders georganiseerd dan Nederland. Gebruik je bijvoorbeeld medicijnen, bereid je dan goed voor om problemen met de Amerikaanse douane te voorkomen. Dat is een van de vele details waar je op moet letten.

De lijvige reisgids Nationale Parken West-Amerika is een bron van inspiratie en informatie voor iedereen die het westen van Amerika wil bezoeken. Het is een geactualiseerde versie van een eerdere gids. Een vergelijking kan ik niet maken bij gebrek aan die eerdere gids, maar dat is volgens mij ook niet nodig. Het ziet er gewoon goed uit.

Nationale Parken West-Amerika / Insight Guide / Uitgeverij Cambium / als paperback

De beste verrekijkers voor reizigers (want licht en compact):

Model

Omschrijving+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks