recensie nationale parken west amerika insight guide

Recensie: Nationale Parken West-Amerika, Insight Guide

Nationale Parken hebben in Amerika zo ongeveer een heilige status. Ze behoren tot het nationale erfgoed en worden bijzonder goed beheerd. Althans, zolang zekere presidenten zich niet al te onverantwoord gedragen… De Insight Guide Nationale Parken West-Amerika beschrijft de nationale parken in het westen van de Verenigde Staten. In een vlotte stijl komen alle parken voorbij plus het beste van alles: de beste plekken om dieren te zien, de beste autotochten en natuurlijk ook het beste van de nationale parken. Kortom, wie de nationale parken in het westen van Amerika wil bezoeken, die doet er goed aan deze geactualiseerde versie aan te schaffen.

Al meteen op een van de eerste pagina’s van de gids Nationale Parken West-Amerika komen de absolute topbezienswaardigheden voorbij. Natuurlijk de Grand Canyon, maar ook Denali National Park met zijn grizzlyberen en elanden. En wat te denken van Hawaii Volcanoes National Park? Jazeker, dat ligt ook in het westen van de States! Ondertussen doet Yellowstone National Park natuurlijk ook volop mee. Beroemd vanwege zijn spuitende geisers, borrelende hete bronnen en natuurlijk de wolven die er weer voorkomen. Een bladzijde verder kun je lezen dat Yellowstone een van de beste plekken is om dieren te zien. Ga je liever op de sportieve tour, dan op naar Dinosaur National Monument. Naast de fossielen die je er kunt bewonderen, kun je er ook actief raften of kanoën.

Wat me opvalt in de gids Nationale Parken West-Amerika is dat je héél veel achtergrondinformatie krijgt. Waarom juist die nationale parken zo belangrijk zijn in de Amerikaanse samenleving bijvoorbeeld. De geschiedenis van de nationale parken, samengevat in een aantal belangrijke data. Je leest over pioniers en belangrijke natuurbeschermers. En natuurlijk over fenomenen als geologie, flora en fauna en over sportieve mogelijkheden.

Het stelsel van nationale parken in Noord-Amerika bestaat uit maar liefst 417 gebieden. Jaarlijks bezoeken vele honderden miljoenen mensen de parken. Een bezoek aan een park brengen met het hele gezin behoort zelfs tot de Amerikaanse tradities.

In totaal beschrijft de gids Nationale Parken West-Amerika 26 gebieden, gelegen in Californië of een van de eilanden in de Grote Oceaan, in het zuidwesten, in de Rocky Mountains en in het noordwesten. Dit zijn de gebieden die je absoluut bezocht moet hebben als je toch in de buurt bent. Elk gebied wordt uitgebreid beschreven. Je vindt bij elk gebied een of meer overzichtskaartjes. Handig voor wie een gebied met de auto of camper wil verkennen. Tussen de bedrijven door krijg je informatie aangereikt over thema’s als bijzondere woestijnflora, archeologische vindplaatsen en kunst van de indianen. Heel gevarieerd dus, gericht op natuur én cultuur.

Achterin de gids Nationale Parken West-Amerika vind je trouwens informatie over alle parken in het westen van Amerika. De letters zijn wat kleiner, de informatie is wat compacter beschreven. Maar je mist op deze manier geen enkele locatie die het bezoeken waard is. Het verdient aanbeveling om de praktische reisinformatie te lezen. Amerika is net ietsjes anders georganiseerd dan Nederland. Gebruik je bijvoorbeeld medicijnen, bereid je dan goed voor om problemen met de Amerikaanse douane te voorkomen. Dat is een van de vele details waar je op moet letten.

De lijvige reisgids Nationale Parken West-Amerika is een bron van inspiratie en informatie voor iedereen die het westen van Amerika wil bezoeken. Het is een geactualiseerde versie van een eerdere gids. Een vergelijking kan ik niet maken bij gebrek aan die eerdere gids, maar dat is volgens mij ook niet nodig. Het ziet er gewoon goed uit.

Nationale Parken West-Amerika / Insight Guide / Uitgeverij Cambium / als paperback

De beste verrekijkers voor reizigers (want licht en compact):