Recensie: National Geographic Reisgids Costa Rica

Als je reisgidsen wilt recenseren, dan heb je aan drie levens niet voldoende. Zo’n enorm aanbod dat elk jaar wordt vernieuwd en aangevuld. Maar sommige reisgidsen moeten op een vogelblog worden besproken. Zoals de National Geographic Reisgids Costa Rica. Want ik las al in het boek Grenzeloos vogels kijken van Noah Strycker dat Costa Rica een van de beste vogellanden ter wereld is. En ‘onze eigen’ Arjan Dwarshuis herhaalt dat in zijn boek Een bevlogen jaar. Hij zag maar liefst 149 soorten in het prachtige land. En deze reisgids bevestigt dat alleen maar.

Wie wil vogels kijken in Costa Rica die moet zich voorbereiden op een enorm aantal waarnemingen. In dit Midden-Amerikaanse land, niet eens zo heel veel groter dan Nederland, leven maar liefst 850 soorten vogels. Dat komt neer op ongeveer een tiende van alle bekende vogelsoorten ter wereld! Minimaal 600 soorten zijn standvogel, waaronder 51 soorten kolibries. Costa Rica is werkelijk een spectaculair land om vogels te kijken.

En weet je wat het mooie is? In Costa Rica worden vogelaars met open armen ontvangen. Ecologische zones zijn speciaal ingericht om vogels te kijken. En overal vind je lodges om te overnachten. Vogels kijken in Costa Rica kan in het hele land, maar liever nog bezoek je een van de reservaten. Denk aan Bosque de Pas, Mirador de Quetzales, Nacional Palo Verde, Parque Nacional Tortuguero en Selva Verde. De hierboven al genoemde Noah Strycker koos er niet voor niets voor om tijdens zijn Big Year ook vogels te gaan kijken in Costa Rica. Wie een wereldrecord vogels kijken wil vestigen, moet per dag zoveel mogelijk soorten proberen te ‘scoren’. Daar is Costa Rica het ideale land voor.

Liever doe je het rustiger aan, zou ik zeggen. Want vogels kijken in Costa Rica betekent ook genieten van de overweldigende natuur. Van de luiaards in de bomen, van de fantastische dagvlinders en andere bijzondere insecten. En natuurlijk van de vele soorten amfibieën en reptielen. Eigenlijk is Costa Rica een grote dierentuin met dien verstande dat de dieren hier in het wild leven en niet in gevangenschap.

recensie National Geographic Reisgids - Costa Rica
Meer informatie

De National Geographic Reisgids Costa Rica is een ideaal hulpmiddel voor wie wil genieten van de natuur in Midden-Amerika. En dus ook voor wie wil vogels kijken in Costa Rica. Autoroutes door prachtige natuurregio’s worden beschreven. Bijzondere lodges krijgen uitgebreide aandacht. Met zoveel aandacht voor vogels kijken kan het niet anders of je ziet bijzondere vogels als de quetzel, toekan, kolibrie en misschien wel de imposante harpij. Voor de laatste soort moet je wel de meest afgelegen gebieden in Costa Rica bezoeken.

In de serie reisgidsen van National Geographic ligt het accent op natuur én cultuur. Wie van kunst wil genieten, van mooie steden of andere menselijke creaties, die komt aan zijn trekken. Ga je voor de jungle, het mangrovebos, Zuid-Amerikaans hooggebergte of vulkanen, dan kom je ook ruim aan je trekken in de National Geographic Reisgids Costa Rica.

Mijn insteek voor deze recensie was vogels kijken. Deze reisgids heeft me overtuigd van de overweldigende natuurlijke rijkdommen in dit vredelievende land. Ik las het bij Noah Strycker al en nu ook in de National Geographic Reisgids Costa Rica: dit land heeft bij grondwet geen leger. De bevolking is zeer conflictmijdend en probeem-oplossend ingesteld. Een heel vriendelijke bevolking dus. Nou, als dat geen redenen zijn om dit Zuid-Amerikaanse land te bezoeken…

Vogels kijken in Costa Rica en ondertussen ruimschoots genieten van de rest… De National Geographic Reisgids Costa Rica is een uitstekend hulpmiddel bij de voorbereiding van je reis en een deskundige metgezel tijdens je rondreis door dit land waar ik nu al fan van ben zonder er ooit zelfs maar in de buurt te zijn geweest.

jako van gorsel met verrekijker

National Geographic Reisgids Costa Rica / Uitgeverij Kosmos / paperback

recensie wandelen in frankrijk martijn joosse

PS
Bekijk ook mijn uitgebreide overzicht van recensies van natuurreisgidsen. In dit overzicht vind je wandelgidsen, overzichtsboeken met de mooiste bestemmingen en pure reisgisten naar een land of regio.