Recensie: Naar een natuurrijke tuin, Peter Bulsing

Je tuin als paradijs vol leven. Ongewerveld leven en gewerveld leven. Dieren en planten houden elkaar in balans. Ze vinden er voedsel, een schuilplaats, plaats om zich voort te planten. Renze Borkent liet onlangs in zijn boek Kleine natuur al zien hoe rijk een groene tuin aan leven kan zijn. Peter Bulsing inspireert je in zijn boek Naar een natuurrijke tuin om aan de slag te gaan. Hij geeft je tips om je tuin om te toveren tot een paradijs vol leven én hij helpt je om de kleinste dieren te leren herkennen. Een tuinboek en dierengids in één.

Alles voor een diervriendelijke tuin

Op Vivara.nl vind je alles waarmee je een optimale leefomgeving creëert voor de dieren in en om jouw tuin. Planten, nestkastjes, insectenhotels en veel meer. En alles op verantwoorde wijze geproduceerd!

Eerst een hardnekkige fabel de wereld uit helpen. Een betegelde tuin is een onderhoudsarme tuin. Ja zeker, dat denkt menigeen. Groen eruit en tegels en kunstgras erin en klaar is Kees. Nooit meer iets te doen, het heerlijke genieten is aangebroken. Vergeet het maar. Je tegels worden groen en dat brutale groen met je met staalborstel of hogedrukspuit verwijderen. Bladeren moeten worden geveegd, het weinige spinrag kan natuurlijk ook niet worden getolereerd. Mieren zijn irritant en dus zetten we een potje gif weg. Lopen de temperaturen in de zomer hoog op, dan is het niet om uit te houden in je betegelde tuin.

Het weinige groen dat je nog wel toestaat, moet natuurlijk worden beschermd tegen vraat. Veel mensen, ook in mijn omgeving, gebruiken daartoe bestrijdingsmiddelen. Zijn boeren verplicht een cursus te volgen om een licentie te krijgen om (veilig) te mogen spuiten. Burgers daarentegen zijn vrij in doen en laten. Gif is in elke bouwmarkt en tuincentrum te koop. De meesten spuiten overdoses gif over hun planten. Inderdaad, daar gaan de insecten van dood en de tuinbezitter op den duur ook. Zou opa of oma ook aan de kleinkinderen denken die in de tuin spelen en in aanraking komen met het gif? Denkt vaderlief aan zichzelf terwijl hij in zijn spijkerbroek die hem totaal niet beschermt, staat te spuiten? Heeft iemand door dat gif dat insecten doodt, ook mensen aantast? Nee, de meesten denken niet verder na en gaan stug door met hun dodelijke activiteit. Gemakzucht heerst zelfs als dat op den duur eigen lijf en dat van geliefden aantast…

recensie naar een natuurrijke tuin peter bulsing

Het kan ook anders

En terwijl het ook zo anders kan. Je zou ook kunnen streven naar een betere wereld. Je plant inheemse planten aan. Die zijn minstens zo mooi als exotisch groen. Je legt een natuurlijke vijver aan, omringt die op creatieve wijze met stenen. Nee, geen goudvissen of ander exotisch leven in de vijver. Laat de natuur de vijver maar eens vinden. Kikkers, padden en salamanders komen erop af. Waterinsecten ploffen uit de lucht zo de vijver in. Wat denk je van de prachtige libellen die hun eitjes afzetten op de waterplanten? En in de schaduw van een boom is het zelfs op de heetste dagen van het jaar goed toeven. En vooral ook: gezond toeven. Vogels, egels, ongewervelde dieren voelen zich er thuis en dat maakt je tuin razend interessant. Volg de natuur in eigen tuin!

Hoe kom je tot een natuurlijke tuin en vooral ook: tot een natuurrijke tuin? Peter Bulsing (natuur)fotograaf en schrijver van boeken en artikelen over de natuur rond de woning, geeft je inspirerende tips. Zijn boek Naar een natuurrijke tuin is niet zozeer een stappenplan dat je van maand tot maand voorziet van tips en adviezen. Nee, hij laat in algemene lijnen zien hoe je je tuin verandert in een natuurrijke tuin en laat dan vervolgens uitgebreid zien welk leven zich dan in je tuin meldt. Hij concentreert zich daarbij op het ongewervelde leven dat uiteenvalt in insecten, spinachtigen, kreeftachtigen en veelpotigen. Maar hij zet in met een overzicht (met foto’s) van inheemse planten die je in je plant kunt zetten en die werken als een magneet op het ongewervelde leven. En het zijn die ongewervelden die op hun beurt als een magneet werken op een zoogdier als de egel en natuurlijk op tuinvogels.

De eerste hoofdstukken over dieren zijn meteen al prachtige binnenkomers: over eendagsvliegen, waterjuffers en libellen. Na een algemene uitleg over deze families volgt de uitleg over hun levenswijze en dan volgt een overzicht van de soorten die je in je tuin kunt zien, compleet met kleurenfoto’s. De komende hoofdstukken raak je nog meer onder de indruk van het overvloedige leven in je groene tuin. Mieren, bijen, hommels, slakken, regenwormen, alles passeert de revue. Je ontkomt niet aan de schoonheid van al het kleine leven.

Achterin het boek vind je een uitgebreide groei- en bloeitabel van inheemse tuinplanten. Ook vind je er suggesties voor aanbieders van biologisch en inheems groen.

Op naar een natuurrijke tuin! Ik zou zeggen: laat je stimuleren door dit prachtige tuinboek om je tuin te vergroenen of lekker groen te laten. Tegels en beton eruit, inheems groen erin en genieten van de bloemen en de dieren in je tuin. Ik hoop dat dit boek op veel lezers mag rekenen!

Naar een natuurrijke tuin / Peter Bulsing / KNNV Uitgeverij / als hardcover