Recensie: Naar buiten met jonge kinderen, Denise Enthoven

Onderzoek toont het belang aan van een groene omgeving. Zelfs voor ongeboren kinderen is het goed dat de ouder(s) in een groene omgeving leven. De hoeveelheid groen in de omgeving van een zwangere vrouw schijnt zelfs al invloed te hebben op de ontwikkeling van de baby. Zo zou een groene omgeving tijdens de ontwikkeling zorgen voor meer fysieke activiteit, een lager risico op obesitas en een lagere kans op ontwikkeling van neurologische ontwikkelingsstoornissen. In haar boek Naar buiten met jonge kinderen leert Denise Enthoven je om de natuur te ontdekken met baby, dreumes en peuter. Je kunt het belang ervan nauwelijks overschatten…

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Van groot belang voor de ontwikkeling

Al een jaar of twintig doe ik schamele pogingen om mijn kinderen op te voeden. Elke fase van het leven brengt ouder(s) en kind(eren) weer nieuwe en mooie momenten. En wat mij betreft zijn dat vooral veel momenten in het groen! Nee, zo fanatiek als hun vader kijken mijn kinderen nog niet naar vogels en vlinders, maar wat geeft het? Iedereen waardeert de natuur op geheel andere wijze. En dat is een goede zaak, want de natuur blijkt ontzettend belangrijk voor de stimulering van de zintuigelijke, psychische en motorische ontwikkeling van jonge kinderen, en tevens voor de algehele gezondheid. Lekker naar buiten dus met je allerjongste kind(eren) en dat blijven volhouden tot op hoge leeftijd!

Een leuke vraag!

Hoe zorg je ervoor dat baby’s, dreumesen en peuters ook echt de natuur ervaren? Dat is een goede vraag, en ook een leuke vraag! Want je kunt als ouders van jonge kinderen ontzettend veel doen in en met de natuur. Overigens is deze vraag niet alleen voor ouders relevant, ook medewerkers van kinderopvanglocaties mogen zich die vraag wel stellen, en wat te denken van medewerkers van consultatiebureaus? Het boek Naar buiten met jonge kinderen van Denise Enthoven is dan ook geschreven voor iedereen die zorgt voor jonge kinderen, direct of indirect.

[de recensie gaat verder onder de afbeelding]

recensie naar buiten met jonge kinderen Denise Enthoven

Zestig dingen die je kunt doen

In Naar buiten met jonge kinderen vind je zestig dingen die je kunt doen om je baby, dreumes of peuter met de natuur kennis te laten maken. Sterker nog, wie goed telt zal zien dat je voor elke leeftijdsgroep zelfs nog een extra oefening krijgt. Stuk voor stuk zijn het creatieve activiteiten die je als ouder met je kind in de natuur, of met de natuur, kunt doen. Zelfs baby’s zijn al ontvankelijk voor de indrukken van de natuur! Voor het ontwikkelen van een goed gezichtsvermogen is het bijvoorbeeld belangrijk om tijdens een natuurwandeling je kind een eindje te laten ‘vliegen’. Hou ze stevig vast en laat ze maar even zwieren. Voor kinderen vanaf 3 maanden is dit van belang. Door te spelen met de afstand van de baby tot de bomen, stenen of een ander voorwerp, stimuleer je het gezichtsvermogen. Dat heb ik nooit geweten, maar ik denk dat veel ouders het wel herkennen. Even een pirouetje draaien met je kind op een grasveld of in een speeltuin, je kind even goed voor je gezicht houden, en dus ook voor een boom of struik… wie heeft dat niet gedaan als jonge ouder?

Creatieve activiteiten voor baby’s

Heel creatief en een vondst, vind ik het maken van een mobiel boven het kinderbedje. Nee, nu eens niet zo’n wiebelend mobiel van plastic en met van die trekkoordjes die muziek laten afspelen. Nee, je gaat eerst een boswandeling maken met je baby in de draagdoek, om met een paar bladeren of dennenappels terug te komen. Van die natuurvondsten knutsel je een mobiel en die hang je boven het bed. Drie tot vijf items is voldoende, meer voorwerpen zal het kind overstimuleren en dat is niet goed. Hoe lichter het materiaal, hoe sneller het beweegt. Let er natuurlijk wel op dat de voorwerpen niet in wieg of bed kunnen vallen. En nu je dit weet, snap je ook waarom het ook goed is om af en toe eens onder een boom in het gras te gaan liggen met je kind. De bladeren en takken zullen jou en je kind trakteren op een onvergetelijke lichtshow.

Samen zwemmen in de natuur, naar de regenboog gaan kijken of, en dan een tip die veel jonge ouders wel kunnen gebruiken, vermoed ik: een nachtwandeling maken als je baby de slaap niet kan vatten. De buitenlucht kalmeert niet alleen je kind, maar ook jou (en de rest van het gezin)!

Creatieve activiteiten met dreumesen

Vanaf anderhalf jaar gaan we iets actievere dingen doen met onze kinderen. Je maakt een grabbelton met fruitsoorten, boombladeren, schelpen of takjes. En natuurlijk doe je er een leuk cadeautje in. Ga schelpen zoeken op het strand. Dat is natuurlijk altijd feest. Doe een spelletje magisch memory tijdens een natuurwandeling. Of ga eens lekker met een schepnet in een slootje vissen en laat je kinderen naar de visjes en andere dieren kijken. En, jammer dat ik dit boek nu pas lees: ga je een gekookt ei eten, laat het in de schil afkoelen en ga het overgooien met je kind. Je kunt ze zelfs laten proberen het ei in een mand of doos te laten gooien. Doe dat net zo lang tot de schil voldoende gebroken is om het ei te kunnen pellen.

Vanaf twee en een half jaar

Vanaf twee en een half jaar worden ouder(s) en kinderen nog actiever. Natuurlijk, de wereld ligt aan de voeten van de peuter en die wil wel op ontdekkingstocht! Leer je kind al een beetje te tellen door mee te doen aan de Tuinvogeltelling (en dat mag elke dag). Fantaseer eens met je kind welk dier er in het boomholletje in het park leeft. Het zal leuke gesprekjes opleveren. En natuurlijk laat je je kind lekker met schep, lepel en blote handen in de modder spelen. Buitenspelen met risico, wordt het ook wel genoemd. Oftewel: kinderen mogen ‘buiten’ vrij ontdekken. Of buitengewoon verkwikkend en pedagogisch helemaal verantwoord: met je kind buiten slapen in tuin of in een minitentje op het strand. Een tiny dierentuintje aanleggen. Enzovoorts.

Al doende leert men

Te veel om op te noemen eigenlijk. Zo veel inspirerende en leuke tips om met je jonge kind(eren) de natuur te ontdekken. Al doende leert men, en dat geldt zeker voor jonge kinderen. Ze leren hun zintuigen ontwikkelen. Gezicht, reuk, smaak, gehoor, gevoel, waar kun je deze zintuigen beter ontwikkelen dan in de natuur? Spelende kinderen in de natuur ontwikkelen bovendien hun spieren, hun evenwichtsorganen, hun motoriek. Leuk dat bij elke activiteit met symbooltjes wordt aangegeven welke ontwikkeling wordt gestimuleerd.

Leuke tekeningetjes

Elk hoofdstuk wordt opgeluisterd met leuke tekeningetjes die het boek een luchtig karakter geven. Achterin het boek vind je een boekenlijst om verder over het thema kind & natuur te lezen.

Een origineel kraamcadeau

Ik zou bijna zeggen: had ik nog maar een baby naast me liggen! Zoveel leuke en aanstekelijke oefeningen waar kind en ouder blij van worden. De eerste drie jaar van een kind zijn van fundamenteel belang voor hem of haar. Gun ze een leven in en met de natuur. En gun hun ouder(s) dat ook. Jonge ouders zouden dit boek verplicht in de kast moeten hebben staan. En zoek je een origineel cadeau voor een kraamvisite? Dan heb je nu een alternatief voor het zoveelste hemdje, mutsje, luiertje of speelgoedje dat maar even wordt gebruikt. Dit boek gaat op zijn minst drie jaar mee, en wellicht nog langer…

Naar buiten met jonge kinderen / Denise Enthoven / KNNV Uitgeverij / als paperback

PS.
Ook op oudere leeftijd is het voor kinderen natuurlijk belangrijk hen spelenderwijs de natuur te laten ontdekken, daar zijn de auteurs van het boek Alle kinderen naar buiten! helemaal voor gegaan. Het resultaat mag er zijn: een kloek boek boordevol verrassende tips en ideeën en ook nog eens bijzonder aantrekkelijk vormgegeven. Lekker buiten spelen en de natuur ontdekken. Elk kind verdient het. Lees hier mijn recensie over Alle kinderen naar buiten!

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)