Recensie: Naar buiten, Maria Ana Peixe Dias en Ines Teixeira Do Rosario

Op de achterkant van het boek Naar buiten staat een quote uit The Guardian, toch niet een van de minste dagbladen in het land dat wordt geteisterd door de Brexit: ‘Een van de beste kinderboeken van dit jaar.’ En op internet lees ik zelfs dat dit boek de winnaar is van de Bologna Ragazzi Award 2015. Dat is de Italiaanse kinderliteratuurprijs die wordt uitgereikt tijdens de Bologna Children’s Book Fair en dat is de grootste kinderboekenbeurs ter wereld. Onze uitgevers gaan er ook elk jaar naar toe. Nou, zoveel loftuitingen maakt nieuwsgierig. En dus een nieuwsgierige blik in Naar buiten.

Naar buiten, dat wens ik alle kinderen toe. Digitale schermen zijn leuk, maar naar buiten is nog veel leuker. Eerst een beetje ravotten en ontdekken in de natuur en daarna een uurtje afleiding op het scherm. Zoiets. Een vrome wens van een vader die ziet dat zijn kinderen er iets anders over denken. Daarin is de mens uniek op deze wereld. Sinds de opkomst van homo sapiens liepen we vrolijk rond in de natuur. Nu en dan vingen we een beest en aten het op. En even vaak ving een beest een van onze verre voorvaderen en vrat die vervolgens op. En dan heb ik de conflicten tussen stammen nog niet benoemd. Een wonder dat wij er zijn!




En nu leven we in dorpen en steden, veilig achter glas en steen. Ver van de natuur, ver van onze roots. Maar nog steeds zijn we helemaal afhankelijk van de natuur. We leven immers van zonlicht dat door planten wordt omgezet in zuurstof en bladeren. Zuurstof ademen we in. En de bladeren eten we of we eten de dieren die de bladeren gegeten hebben. Het vreemde is dat in ons tijdperk de natuur ook afhankelijk lijkt te zijn van ons mensen. Wij zijn met onze uitvindingen in staat om onze planeet te vernietigen. Dat is angstaanjagend.

Maar niet bang worden, gewoon de natuur in, is het motto van de auteurs in hun Naar buiten. Ontdek al het moois, de planten, dieren en levenloze materialen. Naar buiten gaan is leuk, je voelt jezelf ontspannen en vrij, je wordt er alerter van en creatiever en dat geeft je zelfvertrouwen. En anders ga je gewoon even naar buiten om een frisse neus te halen. En het leuke is: zelfs in de grootste stad is er nog natuur. Planten, bloemen en dieren, heel veel dieren zelfs. En daarom: naar buiten, en daar wil dit boek je bij helpen. Het is een gids boordevol praktische informatie en leuke ideeën die je helpen om op ontdekkingsreis te gaan.

De auteurs kijken in Naar buiten naar alles wat ze in de natuur tegenkomen. Naar planten, dieren, stenen. Naar landschappen, wolken, de binnenkant van de aarde, de zon, de maan en zelfs naar een regenbui. Het boek telt maar liefst 365 pagina’s en dat is héél veel.

Het knappe van Naar buiten is dat het werkelijk nergens verveelt. De auteurs geven je ontzettend veel leuke opdrachten en weetjes. Kijk eens naar een mierenfile bijvoorbeeld. En hoe je amfibieën kunt herkennen aan de manier waarop ze eitjes leggen. Wat het grootste reptiel ter wereld is. Hoe je kunt achterhalen welke steensoort je in handen hebt. En welke planeten je kunt zien. En ont-zet-tend veel meer!

Naar buiten zou je een zwartwit boek kunnen noemen. In het midden is een kleurenkatern opgenomen zodat je alle dieren kunt herkennen. In de rest van het boek zijn de pagina’s versierd met vrolijke tekeningen van dieren en kinderen. Het is bovendien nog eens stevig gebonden in een opvallende oranje kaft. Ik vind dit echt een superboek voor kinderen, hun ouders en leerkrachten en al wie nog meer met kinderen naar buiten wil. Kortom, de loftuitingen waar ik het hierboven over had, worden helemaal waargemaakt. Helemaal terecht dat dit boek die bekende kinderboekenprijs won.

Ik heb al vaker kinderboeken gerecenseerd over de natuur. Dit boek kan zich met al die kinderboeken meten en behoort tot de absolute top. Ben je op zoek naar een bijzonder en inspirerend boek voor kinderen, aarzel dan niet. En waar ik me ook over verbaas is de prijs. Die is voor zo’n boek buitengewoon scherp. Een van de beste natuurboeken voor en met kinderen van dit moment.

Naar buiten / Maria Ana Peixe Dias en Ines Teixeira Do Rosario / Fontaine Uitgevers / Hardcover

 

 

De beste verrekijkers voor kinderen:

Ontwikkeld in samenwerking met Freek Vonk, de meest bekende bioloog van ons land. De verrekijker heeft een stevige grip door zijn rubberen bekleding en is daarom goed vast te houden. De verrekijker versterkt 10 keer. Het gewicht is met 270 gram heerlijk licht. Speciaal voor de jongste kinderen.

Dit vind ik nou echt een fraaie verrekijker voor kinderen. Sterker nog: dit is een verrekijker die speciaal voor kinderen en tieners is ontwikkeld. Met een vergroting van 6,5 keer. Dat lijkt niet groot, maar hou er rekening mee dat het voor kinderen al lastig genoeg is om een verrekijker goed te richten. Het beeld is met deze vergroting ook lekker stabiel. Dit is wat mij betreft de verrekijker met de beste prijs-kwaliteitverhouding in dit overzicht. 

    Dit vind ik nou echt een fraaie verrekijker voor kinderen. Vergroting van acht keer is perfect. De diameter van de lens is 42 millimeter, en dat betekent dat het met de lichtsterkte goed zit. Het gewicht is opmerkelijk laag: nog geen 300 gram en dat maakt dit model uitermate geschikt voor kinderen.

      Een heel compacte verrekijker met een gewicht van iets meer dan 400 gram. De vergroting van tien keer is wel iets gevoeliger voor trillingen, en daarom is dit model geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien. Maar die zullen er zeker veel plezier aan beleven!

      Een verrekijker met een gewicht van 575 gram. Een stoer model dus, voor sommige kinderen een aangenaam kenmerk. Een goed instapmodel voor wat oudere kinderen. De doorsnede van de lenzen is 42 millimeter en dat betekent dat deze verrekijker overdag goed presteert.

      Een leuke dakkantkijker voor relatief weinig geld. Een heel laag gewicht, namelijk iets meer dan 200 gram en dat verkleint de kans op trillingen doordat de verrekijker te zwaar is. Geschikt voor jongere kinderen vanaf een jaar of acht.

      Dit model is beduidend lichter dan de verrekijkers hierboven. En dat betekent een kleinere kans op vervelende trillingen. Geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

      Een verrekijker voor kinderen met veel kracht in de armen. Het gewicht is namelijk ruim 710 gram. Bovendien is de vergroting 10 keer en dat betekent dat deze verrekijker gevoelig is voor trillingen. Alleen geschikt voor kinderen vanaf een jaar of dertien, schat ik in.

      Vorm het budget geen belemmering en wil je je kind de beste verrekijker voor junioren geven, dan weet je wel bij welk merk je uitkomt: bij Swarovski. Aan de kwaliteit van de Swarovski My Junior verrekijkers hoef je niet te twijfelen. Dit is de absolute top op het gebied van verrekijkers! Dit model is verkrijgbaar in twee kleuren. Je hebt dus ook nog wat te kiezen. Eén minpuntje: de close-focus is 4 meter en dat is voor een verrekijker van Swarovski te veel, vind ik.