Recensie: De mooiste landgoedwandelingen in Salland

Weer enige topografische kennis toegevoegd aan wat er al in mijn hoofd aanwezig was: in de driehoek Zwolle – Deventer – Ommen ligt de regio Salland. Je vindt er landgoederen zo mooi, dat je er elke maand zou willen wandelen. De creatieve uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig bracht een nieuwe wandelgids op de markt met de overduidelijke titel: De mooiste landgoedwandelingen in Salland.

 

 

 

 

 

 

 

De mooiste landgoedwandelingen

Wandelen in Salland, dat kan niet zonder een bezoek aan een van de landgoederen in deze streek. De mooiste landgoedwandelingen in Salland kun je nu niet meer missen. Het zijn er twaalf in totaal. Op de lijn Zwolle – Deventer liggen er vijf, op de lijn Zwolle – Ommen ook vijf. En drie tussen Zwolle en Nijverdal. Als je gaat tellen, kom je uit op dertien. En dat klopt, want één landgoed ligt op twee lijnen en is dus dubbel geteld en dat is nummer drie, de wandeling over het landgoed Helmhorst en Boschwijk.
De lengte van de wandelingen varieert tussen de 10 kilometer en 15 kilometer. Het terrein is vlak, de mooiste landgoedwandelingen zijn geschikt voor een brede groep wandelaars. Van recreatief tot fanatieke snelwandelaar. Ook natuurliefhebbers en vogelaars zullen er genieten. Het hele jaar door is de natuur wonderschoon. Voor vogels is het voorjaar het meest interessant. Dan zijn de vele zangvogels weer terug en daarvan wemelt het op de landgoederen, ni de bossen en in het struweel. De rustieke omgeving van de landgoederen zal weldadig aandoen. En elk landgoed heeft natuurlijk zijn eigen karakter en bezienswaardigheden. Ik noem er een paar.

Landgoed Windesheim

Een smal pad leidt naar observatiehut De Visarend met uitzicht over de Waarden, in bezit van Staatsbosbeheer. En heb je meer oog voor historische gebouwen dan even de voormalige steenoven bekijken.

Landgoed Heino

Wandel langs de voormalige koetsierswoning ‘t Rozendael. En natuurlijk langs de havezate die werd bewoond door adellijke families.

Helmhorst en Boschwijk

Op dit landgoed kun je de Joodse begraafplaats bezoeken. Op het terrein is een metaheerhuis bedoeld voor het ritueel reinigen van de doden. Daarop staat in het Nederlands en Hebreeuws ‘Ieders stof keer weder tot de aarde en de geest tot God die hem gegeven heeft.’ Een mooi meditatief moment.

En zo staat de wandelgids De mooiste landgoedwandelingen in Salland boordevol tips. Let op dat in de winter de horeca beperkt geopend is. Altijd even de genoemde horecagelegenheden op internet bezoeken voor de openingstijden. Bij alle wandelingen staan bushaltes of treinstations vermeld. En je wordt gewaarschuwd tegen tekenbeten. Tja, het is bosrijk terrein in Salland. Daar wil zich nog wel eens een teek in hongerige toestand op een blad zitten, in afwachting van een gewillige prooi. ‘s Avonds na de wandeling even controleren, dat voorkomt veel leed.

De mooiste landgoedwandelingen in Salland kunnen je niet meer ontgaan. Wandelschoenen aan, pet op en hup naar Zwolle en omgeving.

De mooiste landgoedwandelingen in Salland / Gegarandeerd Onregelmatig / paperback

 

 

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars en ‘gewone’ natuurliefhebbers:
Reageer op mijn recensie van ‘De mooiste landgoedwandelingen in Salland’: