Recensie: De mooiste boswandelingen van Nederland, Jan Ensing

In de grote delen van Nederland is het bos nooit ver weg. Gelukkig maar, want wandelen in een bos is een genot op zichzelf. En het is louterend, las ik in het boek Het verborgen leven van bomen van de bekende Duitse boswachter Peter Wohlleben. In Nederland groeien verschillende typen bossen en door veertien van die bossen heeft ecoloog Jan Ensing een wandelroute uitgestippeld. Heerlijke wandelingen door bijzondere bossen! En het mooie is dat hij de wandelingen heeft gebundeld in een fraaie wandelgids: De mooiste boswandelingen van Nederland.

 

 

 

 

 

Hoewel Nederland cultuurland is, groeien er gelukkig nog bossen waar natuurlijke processen de ruimte hebben. Deze bossen hebben een bijzondere sfeer en een uniek verhaal. Zo heb je de bossen in de nieuwe wildernis: rivierbossen waar soms eb en vloed nog een rol spelen. In de moerasbossen van Overijssel is het vaak zo nat dat je een kano nodig hebt om ze te doorkruisen. Er valt nog veel te ontdekken in de Nederlandse bossen en daar helpt de wandelgids De mooiste wandelingen van Nederland je prima bij.
De wandelingen hebben een lengte van 12 tot 22 kilometer. Aardige dagtochten voor wie onderweg regelmatig stil staat om een dier, plant of cultuurgoed te bekijken. Voorin de gids De mooiste wandelingen van Nederland vind je een overzicht waarin de bossen zijn getypeerd. Nederland kent meer bostypen dan mij bekend was. Het type Naaldbos kende ik al wel, maar heb jij wel eens gehoord van het type Vogelkers-essenbos? Of van het Beuken-eikenbos, het Ooibos, het Abelen-iepenbos of het Goudveil-essenbos? En zo vind je nog een aantal voor mij onbekende typen bos in deze wandelgids. Gelukkig ook een type dat ik maar al te goed ken, want het komt in de omgeving van mijn woonplaats hier en daar nog voor: het Wilgenvloedbos. Ik ga niet alle routes bespreken, maar ik neem de route door het Wilgenvloedbos als referentie voor de overige wandelingen. De opzet is immers bij elke route hetzelfde. Je moet alleen naar een ander deel van Nederland afreizen…

Het Wilgenvloedbos komt een paar keer per jaar bij hoog water onder water te staan. Daar kunnen wilgen prima tegen en die tref je in deze zone langs de rivier dan ook aan. De route die Jan Ensing heeft uitgezet voert je door het vloedbos in de Brabantse Biesbosch. Ik heb een deel van deze route gelopen en het is inderdaad een bijzonder biotoop. Je slingert over onverharde paden langs diepere en ondiepe geulen langs de rivier de Nieuwe Merwede. Het is een relatief stil biotoop, viel me tot nu toe op. Hier en daar een groepje mezen, koolmezen, pimpelmezen, matkoppen of staartmeesjes. Een groene specht, een grote bonte specht. Langs de geulen nu en en dan een ijsvogel en is de geul echt breed dan in de winter een dodaars of fuut. Maar verder weinig geluid. Wat een genot. Dat typeert toch de bossen denk ik: de stilte. De Biesbosch heeft zijn aangezicht gekregen door de grienden en daar wandel je ook langs en doorheen.

Jan Ensing is ecoloog en steekt zijn enthousiasme over bossen niet onder stoelen of banken. Hij geeft ook informatie over het Wilgenvloedbos, in toegankelijke taal. Hij wijst je op vraatsporen van bevers, hij vertelt over de griendwerkers die nog niet zo heel lang geleden overal langs de grote rivieren actief waren. De wandelroute zelf is ruim uitgeschreven en kun je bekijken op een duidelijk kleurenkaartje. Lengte, startpunt, parkeren, openbaar vervoer en horeca worden op de eerste bladzijde van elke route beschreven.

Veertien bossen dus in de wandelgids De mooiste boswandelingen van Nederland. Je zou zeggen dat elke provincie zijn bijdrage levert, maar helaas, Zeeland doet niet mee. Ik snap het wel. De wandelroute door het duinbos voert je door de bossen op Voorne-Putten en die doen niet onder voor de bossen op Schouwen-Duiveland of Walcheren. Zou je alle routes wandelen, dan heb je dus alle provincies minus één bezocht en verkend.

De wandelgids De mooiste boswandelingen van Nederland van Jan Ensing beveel ik graag aan elke wandelaar aan. De routes brengen je in de mooiste bossen van Nederland. Bossen met een verhaal, bossen met een eigen karakter. Veel routes lopen bovendien voor een groot deel over onverhard pad en dat is toch het echte wandelen, nietwaar?

De mooiste boswandelingen van Nederland / Jan Ensing / Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig / paperback

 

 

De beste verrekijkers om vogels te kijken:

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Betaalbaar model in deze prijsklasse.

Natuurgetrouw en helder beeld.

Ergonomisch zéér prettig model

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!