Recensie: Moestuin, Gerard Janssen en Annemieke Piers

Uitgeverij Snor staat altijd garant voor creatieve boeken. Nu heb ik Moestuin van Gerard Janssen en Annemieke Piers in handen, een boek dat je supersimpel leert moestuinieren. Wat blijkt: om lekkere zelfverbouwde groenten te kunnen oogsten heb je helemaal geen tuin nodig! Een dakterras of een balkon is al voldoende!

Liever moestuinieren in het klein

In het voorwoord maken Gerard Janssen en Annemieke Piers dat al meteen duidelijk: liever moestuinier je in het klein. Dan weet je zeker dat je straks niet drie weken achtereen andijvie eet. Dat vind ik een goede tip en ook met het juiste voorbeeld, want eerlijk gezegd is andijvie niet mijn lievelingsgroente. Gelukkig kom ik nog wel heel veel andere lekkere groenten tegen in Moestuin. En ook een mooie bijkomstigheid: een moestuintje trekt insecten aan, merken de auteurs op. Zo doe je ook nog wat goeds voor de natuur!

Twee delen

Het boek Moestuin kent twee delen. Het eerste deel leert je de basics van het moestuinieren aan. Allerhande tips passeren de revue. Nee, moeilijk is het allemaal niet, maar je moet ook weer niet denken dat het even met je vingers knippen is en dat dan de groenten uit de grond komen schieten. Om te onthouden welke groente je in welk potje of in welk deel van de tuin hebt geplant, maak je het liefst moestuinlabels aan. En heb je geen tuin, maar wel een balkon of dakterras, dan plant je alles in kistjes. Dat houdt de boel overzichtelijk. Je kunt je kistjes natuurlijk ook in de tuin plaatsen. Dit moestuinboek is overigens in de eerste plaats geschreven voor mensen met een balkon of dakterras. En vervolgens staan de auteurs stil bij zaken als het gebruik van potgrond (graag biologische potgrond gebruiken, voor andere soorten potgrond worden complete natuurgebieden verwoest), het gebruik van compost en mest. Hoe ga je om met de dieren in de moestuin? Hoe verwijder je bijvoorbeeld op de meest diervriendelijke wijze de slakken? Of voorkom je dat uivlieg en wortelvlieg toeslaan? Je maakt ook kennis met het fenomeen wisseloogst.

Zoek een tuinoppas

Een van de beste argumenten om niet aan een moestuin te beginnen is dat je dan je verdere leven alleen in de winter op vakantie kunt. In voorjaar en zomer ben je immers druk bezig met je groente en fruit! Nu kun je dat probleem omzeilen door een tuinoppas op te zoeken en die te voorzien van een druppelslang. En die je natuurlijk de volmacht geeft om rijkelijk te oogsten in de periode dat jij op vakantie bent! Wil je het je tuinoppas helemaal makkelijk maken, fabriceer dan een ingenieus druppelflesje in elkaar. Dan hoeft de oppas slechts om de paar dagen langs te komen om de flesjes te vullen met water. Nou ja, ik denk dat om de paar dagen schoffelen toch ook wel handig is, want het onkruid gaat ook niet met vakantie!

recensie Moestuin Gerard Janssen en Annemieke Piers

Aan de slag

In het tweede deel ga je aan de slag met de groenten, en op het laatst ook nog met fruit. Nu gaat het echt gebeuren! Radijs, aardappelen, ui, eetbare bloemen, tuinkruiden, tomaten, bonen, venkel en veel meer… De auteurs leren je hoe je al deze heerlijke groenten met succes kunt verbouwen. Ik heb wel zin in een palmkool. Geen idee hoe die smaakt, want die heb ik nog nooit gegeten. Eens kijken wat dat voor plant is, en wat hij nodig heeft om met succes geoogst te kunnen worden.

Ideale groente: de palmkool

De palmkool lijkt op een palm, hoe kan het ook anders. Het is een makkelijke groente, zo ontdek ik. Ideaal voor mij. Wind, regen, zon, hij pareert alle weersomstandigheden met gemak. Ziekten of plagen treffen hem niet. Alleen de slakken, die ruiken hem al van verre en zijn dol op zijn blad. Strooi er eierschalen omheen, of zet een schaaltje met bier neer. Want anders hebben de slakken palmkool te eten, en jij niet meer.

Vanaf eind maart kun je de palmkool zaaien. Na tien dagen plant je de kiemplanten over in de kist. Vier per kist is voldoende, want het is een forse plant. Zet je de kist op een verhoging, dan maak je het de slakken ook weer net wat lastiger om bij de lekkernij te komen. Alleen als het echt droog is geef je de palmkool wat water. En als je alles goed hebt gedaan, kun je van september tot december oogsten. Gewoon een paar bladeren oogsten, dat gaat het beste. Nachtvorst deert hem niet. Sterker nog: daarvan wordt hij alleen maar lekkerder. En oogst je van beneden naar boven, dan groeien er steeds nieuwe bladeren bij. Die bladeren leg je vervolgens in de oven, je strijkt er wat olijfolie op, bestrooit ze met zout et voilá, je hebt je eigen chips geproduceerd! De palmkool lijkt mij de ideale groente!

Dit is in een notendop de blauwdruk van elk hoofdstuk over een groentesoort. Een beschrijving van hoe je de groente teelt en ter afsluiting een recept.

Ook fruit doet mee

Fruit doet natuurlijk ook mee, zij het in één verzamelhoofdstuk. Aardbeien, frambozen, bramen, druiven, appels en peren, je kunt er heerlijke jam van maken.

Conclusie

Zoals ik hierboven al aangaf, Uitgeverij Snor geeft altijd heel aantrekkelijk geïllustreerde boeken uit. Daarop vormt Moestuin geen uitzondering. De vrolijke illustraties zijn van de hand van Agnes Loonstra. Het is een leuk cadeau voor iedereen die van moestuinieren houdt. En voor jezelf is het een handige praktische gids om je verder te helpen met het verbouwen van je eigen groenten en fruit ook al heb je daarvoor slechts beperkte ruimte.

Moestuin / Gerard Janssen en Annemieke Piers / Uitgeverij Snor / als hardcover

recensie mijn moestuin anne wieggers

PS.
De vrolijke en persoonlijke verhalen van Ann Wiegers (bekend van televisie-programma Binnenstebuiten) in haar moestuinboek inspireren ook tot het verbouwen van eigen groente en fruit. Ze zijn ook toegankelijk geschreven. De ontelbare tips in haar boek maken je tot een betere moestuinier. Mijn moestuin is bovendien heel mooi vormgegeven en is dus heel geschikt als cadeautje voor jezelf of een ander. Lees hier mijn recensie over Mijn moestuin.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!