Recensie: Minigids Waterdieren, Jasper de Ruiter

Minigidsen die toch aardig compleet zijn voor de ‘gewone’ natuurliefhebber. Dat is het kenmerk van de deeltjes in de serie Minigidsen van KNNV Uitgeverij. Voor me ligt de opengevouwen Minigids Waterdieren van Jasper de Ruiter. Wie graag onder water kijkt, in zoet water, die kan met deze minigids meteen aan de slag. Het is ook een heel handig hulpmiddel tijdens excursies of wanneer je met kinderen met een schepnet het onderwaterleven in een sloot of plas wil bestuderen.

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Torren, weekdieren, visjes, ringslangen, kreeften, spinnen, larven van libellen en watervlooien. En kikkers en salamanders niet te vergeten. Je komt ze allemaal tegen op de Minigids Waterdieren. De tekeningen zijn duidelijk, de informatie summier. Bij een aantal soorten staat de periode van het jaar waarin je hem kunt zien vermeldt. Bij de meeste soorten vind je alleen de afbeelding en het formaat. Bij de gewone zwanenmossel staat bijvoorbeeld dat hij tot 20 centimeter groot kan worden en dat dit het grootste schelpdier is van Nederland. Bij de kleine watersalamander lees je dat hij tot 11 centimeter groot wordt, in februari tot en met juli te zien valt en dat je hem in de voortplantingsperiode ‘s nachts kunt bekijken door met een zaklamp in het water te schijnen. Dat ga ik eens proberen in de sloot achter ons huis. Ik vind namelijk regelmatig kleine watersalamanders in onze tuin. Die moeten zich wel in de sloot vermenigvuldigen.

Het handige van een minigids is dat het eigenlijk een langgerekte kaart is die je openvouwt. Het navigeren in de Minigids Waterdieren is daarmee heel eenvoudig. Je hebt het dier dat je zoek snel gevonden. Zelfs, of beter: vooral, voor kinderen is dit een ideaal hulpmiddel.

recensie minigids waterdieren jasper de ruiter

Hoewel de ruimte op de minigids beperkt is, vind je er toch ook de nodige tips om waterdiertjes te vangen en te bekijken. De eerste is natuurlijk meteen de belangrijkste: neem een fijnmazig schepnet mee. Een andere tip is om een sloot of plas waar veel oeverplanten staan op te zoeken. Ga met het schepnet door het water en leeg de inhoud in een emmer of doorzichtig potje. Zoek voorzichtig naar dieren die je hebt gevangen. Een loep kan vervolgens ook behulpzaam zijn, zeker bij de allerkleinste dieren.

Wanneer je klaar bent met je onderzoek, dan kieper je alle dieren weer terug in de sloot of de plas en leven ze hopelijk nog lang en gelukkig.

De Minigids Waterdieren leert je 60 zoetwaterdieren te herkennen. Ik kan me uit mijn jeugd nog de nodige zoetwaterexcursies herinneren. Lekker vissen met het schepnet en vol spanning kijken of er een dier in zat. Met deze Minigids leer je bovendien de dieren herkennen. Een warme aanbeveling waard!

Minigids Waterdieren / Jasper de Ruiter / KNNV Uitgeverij / als uitvouwkaart

Alles voor een diervriendelijke tuin

Het hele jaar rond de dieren in je tuin welkom heten. Met de juiste nestkast, een voederplank, waterschaal of schuilmogelijkheden. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.