recensie minigids wad en kustvogels maureen kemperink elwin van der kolk

Recensie: Minigids Wad- en kustvogels, Maureen Kemperink

De serie Minigidsen van KNNV Uitgeverij breidt gestaag uit. Deze handige kaarten blinken uit in eenvoud: een stuk of 80 tot 100 dieren in een bepaald biotoop afgebeeld, de hoogst noodzakelijke informatie erbij en er lekker mee uit wandelen of fietsen. Pas verscheen de Minigids Wad- en kustvogels, samengesteld door Maureen Kemperink. Een handig hulpmiddel voor wie onze kuststreken gaat bezoeken.

De Minigids Wad- en kustvogels beschrijft meer dan 80 vogels die je kunt zien in onze duinen, boven zee of aan de kust, in de golven en de branding en op strand en wad. Hoeveel mensen brengen er jaarlijks geen bezoek aan onze kuststrook? Vanaf Zeeland tot en met de Waddenzee telt Nederland maar liefst driehonderd kilometer kust, zo lees ik op de Minigids. Nou, daar valt wel het een en ander te zien, weet ik uit ervaring! De kust is mijn favoriete plaats om vogels te kijken.

De Minigids Wad- en kustvogels is een stevige kaart die je zeven keer uitvouwt. En daarmee krijgt je acht pagina’s die aan beide kanten zijn bedrukt, zestien pagina’s in totaal. De soorten die zijn afgebeeld vormen een goede mix van heel algemeen tot best bijzonder. Dat je in de duinen een spreeuw of witte kwikstaart ziet, daar kijkt niemand van op. Maar een kleine jager of krombekstrandloper, kijk, dat zijn de speciale gevallen.

recensie minigids wad en kustvogels

Op (of in) de Minigids Wad- en kustvogels vind je de afbeeldingen van mannetje en vrouwtje en in veel gevallen ook het vliegbeeld. Zie je de vogel alleen in de winter, dan is alleen het winterkleed afgebeeld, bijvoorbeeld bij de zeekoet en de roodkeelduiker. Verder worden bij elke vogel vermeld: formaat, kernachtige omschrijving en de periode in het jaar dat je hem in de Lage Landen kunt zien. De Minigids Wad- en kustvogels is overigens niet alleen in Nederland prima te gebruiken, ook langs de Belgische kust kun je er goed mee uit de voeten.

Weer een nuttige aanvulling op de bestaande Minigidsen. Voor iedereen die geen boek wil meetorsen door de natuur en geen behoefte heeft aan al te lange omschrijvingen. Je kunt er de meest voorkomende soorten mee herkennen. Het karton is dusdanig behandeld dat de kaart tegen een spatje water kan. De illustraties zijn van Elwin van der Kolk die ook de alom gewaardeerde Zakgids Vogels van Nederland en België illustreerde. En dat staat garant voor een hoge kwaliteit afbeeldingen.

Kortom, een handzame minigids tegen een wel heel aantrekkelijk prijsje.

Minigids Wad- en kustvogels / Maureen Kemperink / KNNV Uitgeverij

minigids strand en zee

Update van deze recensie:

Tijdens de update van deze recensie op 8 februari 2020 ontdekte ik dat er een aanvulling op de Minigids Wad- en kustvogels is verschenen: de Minigids Strand en zee die veel meer dieren en planten bespreekt dan alleen vogels.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)