Recensie: Minigids Vogels van Nederland en België, Jip Louwe Kooijmans

Bij KNNV Uitgeverij verscheen de Minigids Vogels van Nederland en België. Geen boekwerk dit keer, maar een uitvouwkaart waarop je in één oogopslag 200 vogels van Nederland en België ziet. Handig om mee te nemen tijdens een wandeling of excursie.

De kracht van de minigids Vogels van Nederland en België zit hem in het compacte formaat, het behoorlijk aantal soorten dat je overzichtelijk gepresenteerd krijgt en de korte teksten. Het gewicht is haast nul gram, geen zware vogelgids dus in je jaszak. De afbeeldingen zijn duidelijk. Ook zie je snel in welke maanden je de vogel in onze contreien kunt zien. De soorten zijn gerangschikt naar leefgebied (bos, kust, stad etc.). De kaart is gemaakt van waterafstotend materiaal. Je kunt hem dus met een gerust hart meenemen, ook als het weer onbestendig is.

minigids vogels van nederland en belgie beste vogelgidsen

Het nadeel van een dergelijke kaart is de beperkte opzet. Er is alleen ruimte voor de meest voorkomende vogels. Ook wordt in veel gevallen één plaatje per soort getoond, soms twee wanneer mannetje en vrouwtje wel heel sterk afwijken. Om een volledig beeld te krijgen van een vogel heb je meer nodig en ontkom je niet aan de aanschaf van een goede vogelgids.

De minigids Vogels van Nederland en België is een handig hulpmiddel voor mensen die de meest voorkomende vogels willen herkennen. Beginnende vogelaars bijvoorbeeld, of wandelaars en fietsers die op hun tochten de vogels die ze tegenkomen willen herkennen. Of leg hem in huis voor het grijpen zodat je elke tuinvogel voortaan kunt herkennen. Het is bovendien een leuke en betaalbare stimulans voor kinderen die besmet zijn met het vogelkijkvirus. Je moet tenslotte ergens beginnen!

Minigids Vogels van Nederland en België / Jip Louwe Kooijmans / KNNV Uitgeverij / Uitvouwkaart

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!