Recensie: Minigids Strand en zee

In de leuke serie minigidsen van KNNV Uitgeverij verscheen weer een nieuw deeltje: de Minigids Strand en zee. Een leuke uitvouwbare gids waarop je de meest voorkomende dieren van de kust kunt vinden. Heel handig voor als je gaat wandelen over wad en strand.

Alles voor een diervriendelijke tuin

Op Vivara.nl vind je alles waarmee je een optimale leefomgeving creëert voor de dieren in en om jouw tuin. Planten, nestkastjes, insectenhotels en veel meer. En alles op verantwoorde wijze geproduceerd!

Wat is nu leuker dan een strandwandeling? Of een wandeling over het wad? Lekker uitwaaien, genieten van de wind en de zilte zeelucht. En natuurlijk overal speuren naar dieren. Naar een Gewone zwemkrab, een breedpootkrab of misschien wel een Noordzeekrab. Met de Minigids Strand en zee leer je al deze krabbensoorten te herkennen. Nu schat ik de kans dat je een levende Noordzeekrab aantreft op het strand in als klein (tenzij je een hengel meeneemt en gaat vissen met stinkend aas), maar een losse schaar of klep vind je regelmatig op de vloedlijn.

minigids strand en zee

Mijn hart ging sneller kloppen bij het zien van de afbeelding met zager, wadpier en zeeduizendpoot. Schitterende dieren die je met een riek te voorschijn moet toveren uit het slik. Gewoon een keer doen, heerlijk doch zwaar werk!

Ga je aan de Brouwersdam zeehonden kijken, dan is deze Minigids Strand en zee ook handig. In één oogopslag leer het verschil tussen de gewone zeehond en de grijze zeehond. Beide soorten zwemmen voor onze kust. Zeesterren komen voorbij, evenals allerlei soorten schelpen en kwallen. Schelpen staan er zelfs héél veel op. Dus lekker aan de vloedlijn schelpen zoeken, altijd leuk en ontspannend. Wie weet vind je wel een bijzonder exemplaar. Trouwens, ga je op het strand van de Maasvlakte schelpen zoeken, dan maak je kans op fossiele exemplaren.

Dan eindig ik deze recensie natuurlijk met de vogels van strand en zee. Van de bonte strandloper tot de bontbekplevier. Ook de eider en de zwarte zee-eend ontbreken niet. Verschillende soorten sternen en gelukkig, mijn favoriet, de rotgans worden ook voorgesteld. Zilvermeeuw, aalscholver en lepelaar, je vindt het allemaal (en veel meer) op de Minigids Strand en zee. Evenals alle andere delen in deze leuke serie ook weer praktisch van opzet en heel makkelijk mee te nemen. Deze kaart voel je echt niet zitten in je jaszak of rugtas. Het vochtafwerende en stevige papier vergroten het gebruiksgemak en de levensduur. Kortom: weer een voortreffelijke uitgave voor de ‘gewone’ natuurliefhebber. En lekker betaalbaar ook.

Minigids Strand en zee / KNNV Uitgeverij / als uitvouwbare kaart

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)