Minigids Roofvogels van Nederland en België

Recensie: Minigids Roofvogels van Nederland en België, Jip Louwe Kooijmans

De serie Minigidsen van KNNV Uitgeverij heeft inmiddels een heel aardige omvang bereikt. En nu verscheen er weer een nieuw deel, en wat voor één! Eentje over roofvogels. Dat is handig, want sommige roofvogels vind ik maar lastig van elkaar te onderscheiden. En zo’n minigids, die neem je ook nog eens heel eenvoudig mee. Vandaag dus een recensie over de Minigids Roofvogels van Nederland en België van Jip Louwe Kooijmans.

Negentien roofvogels worden op de Minigids Roofvogels van Nederland en België afgebeeld. Met de nadruk op afgebeeld, want de geschreven informatie is heel summier. Elke roofvogel wordt vliegend en zittend afgebeeld, en waar relevant wordt ook het verschil tussen mannetje en vrouwtje in beeld gebracht. De minigids is samengesteld door Jip Louwe Kooijmans die actief is voor Vogelbescherming Nederland. Kwaliteit gegarandeerd dus. En de tekeningen van Elwin van der Kolk zijn ondertussen ook een standaard geworden.

Minigids Roofvogels van Nederland en België

Wie niet graag rond sjouwt met een zware veldgids, die zal de minigids een uitkomst vinden. Al helemaal wanneer je je tijdens een dagje vogels kijken speciaal op roofvogels wilt richten. Je hebt nu eenmaal alle roofvogels die je in Nederland en België kunt zien op een rijtje. Met uitzondering van echte zeldzaamheden als bijvoorbeeld de gieren. Maar de slangenarend staat er wel op. Die wordt de laatste jaren dan ook regelmatig in ons land gezien.

Kijk ik bij de visarend dan lees ik dat het een uiterst schaarse broedvogel is. Hij is vooral een doortrekker. Ik lees iets over de lengte en de spanwijdte en dan gaan we verder naar de tekeningen. Daar ligt dus alle nadruk op. Ik zie een visarend vliegen, er zitten er twee op een paal, en een derde stort zich met vooruitgestoken klauwen in het water. Tot slot vliegt er ook nog eentje rond met een vis in zijn klauwen. Bij een aantal tekeningen wijzen detailstreepjes op opvallende kenmerken. Een goede opzet die nauw aansluit bij de Zakgids Vogels van Nederland en België.

Ook de pagina’s met de kiekendieven vind ik heel waardevol. De bruine kiekendief onderscheid ik nog wel van de rest. Maar als ik een blauwgrijze kiekendief tegenkom, dan ben ik bang dat ik hem al snel als een blauwe kiekendief beschouw. Terwijl in de Lage Landen toch ook de grauwe kiekendief en steppenkiekendief voorkomen. Bij de mannetjes zal het voor mij lastig blijven, ben ik bang. Ik ontdek wel dat het vrouwtje grauwe kiekendief en steppenkiekendief opvallende oranje ondervleugels hebben. Dat heeft het vrouwtje van de blauwe kiekendief dan weer niet.

De roofvogels laten zich heel eenvoudig vergelijken op de Minigids Roofvogels van Nederland en België. Niks mis mee dus. Ga je uit vogelen om roofvogels te zien, dan is dit een ontzettend praktisch hulpmiddel. Het weegt niets, is gemaakt van vochtwerend karton en laat zich makkelijk uitvouwen. Zo’n kaart steek je makkelijk in je jaszak of je legt hem in je auto. Praktisch, informatief en nog goedkoop ook. Een aanrader dus.

Minigids Roofvogels van Nederland en België / Jip Louwe Kooijmans / KNNV Uitgeverij

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)