Recensie: Minigids Bos, Jasper de Ruiter

Een boswandeling maken we allemaal wel op zijn tijd. Even lekker de boslucht opsnuiven. Het schijnt heel gezond te zijn. Volgens het Japanse principe Shinrin-yoku (bosbaden) vergroot vergroot een bosbad het fysieke, mentale en emotionele welzijn. Alle reden dus om regelmatig door een bos te wandelen en op zoek te gaan naar de meest voorkomende vogels, zoogdieren, insecten en paddenstoelen. De Minigids Bos met illustraties van Jasper de Ruiter is een laagdrempelige gids om deze soorten te herkennen.

Wil je eens genieten van een vogelconcert? Dan moet je in het voorjaar vroeg uit bed. Ga een half uur voor zonsopkomst eens naar het bos en verwonder je over het concert dat je dan hoort. Zoek wel eerst even uit of het is toegestaan om voor zonsopkomst het bos in te gaan. Voor veel bossen geldt dat de nachtelijke uren stilte-uren zijn voor de dieren in het bos. En dat is maar goed ook, want deze dieren worden door de toenemende drukte in het bos al meer dan genoeg verstoord.

Welke vogels je in het bos kunt horen én zien, ontdek je wanneer je de Minigids Bos openvouwt. De minigids is namelijk een handzame uitvouwkaart. Ik ben verrast hoeveel vogelsoorten er op de kaart passen. Van koolmees, vink, zwarte roodstaart en nachtzwaluw, ze worden allemaal afgebeeld. De informatie bij alle vogelsoorten (en ook bij alle andere dier- en paddenstoelensoorten) is heel summier, namelijk alleen de soortnaam. De Minigids Bos is dus bedoeld om met behulp van de duidelijke illustraties heel snel te juiste soort te kunnen vinden. Je hoeft geen complete veldgids door te bladeren. Ik vind trouwens ook nog een reptiel op de kaart: de hazelworm.

Naast de vogels vind je ook paddenstoelen, zoogdieren, vlinders, kriebelbeestjes en boombladeren op de kaart. De eenvoud pleit voor de minigids. Vind je een paddenstoel, dan is het een kwestie van de kaart openvouwen en de afbeeldingen vergelijken met de paddenstoel die voor je in het bos staat.

De Minigids Bos blinkt uit in duidelijkheid en eenvoud. Het is ook een heel praktische kaart: je vouwt hem op en stopt hem in je binnenzak. Hij weegt zo goed als niets. Het is daarmee een heel handig hulpmiddel voor de gewone natuurliefhebber die de meest voorkomende soorten in het bos wil leren herkennen. Ook voor kinderen is het een leuke start om meer kennis op te doen in de natuur.

De Minigids Bos is een deel in de serie minigidsen van Jasper de Ruiter. Bekijk hier de hele serie minigidsen.

Minigids Bos / Jasper de Ruiter / KNNV Uitgeverij / als uitvouwkaart

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)