recensie minigids boerenlandvogels vogelbescherming nederland

Recensie: Minigids Boerenlandvogels, Vogelbescherming Nederland

Boerenland genoeg in Nederland, maar welke vogels zie je er? Of in grote delen eigenlijk beter: zou je er moeten kunnen zien? Grote delen van de Hollandse weiden en akkers zijn angstaanjagend leeg geworden. Toch gloort hier en daar hoop. Ik zag dat boeren in de Alblasserwaard hun maaiplan aanpasten dit jaar. En dat er op een aantal plekken nieuwe plasdras-gebiedjes werden aangelegd. Welke vogels kun je daar nu zien? Vogelbescherming Nederland ontwikkelde de handige Minigids Boerenlandvogels. Die laat zich heel eenvoudig meenemen.

De Minigids Boerenlandvogels beeldt ruim zeventig vogels af die je in de Hollandse polders kunt tegenkomen. Natuurlijk, je zult er ongetwijfeld nóg meer kunnen zien, maar dit zijn de meest algemene. Nou, de meest algemene? Voor sommige soorten geldt: de meest typische vogels van de Hollandse polders. Dat geldt voor de patrijs bijvoorbeeld, en de zomertaling. Niet de meest talrijke soorten meer helaas, maar wel typisch voor het aloude boerenland. Indicatorsoorten worden ze op de Minigids Boerenlandvogels genoemd. Soorten die iets zeggen over de kwaliteit van het ecosysteem ter plaatse. Komen ze nog voor, dan is de biodiversiteit best aardig. Zijn ze uitgestorven dan valt te vrezen voor de kwaliteit van het ecosysteem.

De makers van de Minigids Boerenlandvogels hebben er voor gekozen om de vogels te rubriceren naar plaats waar je ze kunt zien: Sloot en slootkant, Weiland, Akker en Erf. Vogelbescherming Nederland heeft gelukkig ook oog voor andere organismen: naast vogels worden ook belangrijke planten afgebeeld.

De Minigids Boerenlandvogels laat zich evenals de andere delen in de serie Minigidsen handig opvouwen en meenemen. Het compacte formaat en het lichte gewicht zijn ideaal voor wandelaars en fietsers. Soortnaam, grootste en uiterlijk worden heel kort beschreven. Geen onnodige en vermoeiende details dus. Van de meeste soorten wordt alleen het mannetje afgebeeld. Bij een aantal ook het vrouwtje, het winterkleed of het vliegbeeld.

Nou, ik mag wensen dat de tijden van weleer weer terugkomen. Dat ook in de Alblasserwaard weer toernooien van kemphanen gezien kunnen worden. Of dat de patrijzen je weer om de oren zullen vliegen. Ik hoop dat de Minigids Boerenlandvogels aan dat herstel mag bijdragen. Als een komende generatie niet meer weet wat de grutto, kemphaan of veldleeuwerik waren, dan zijn de vogels pas echt ‘uit het systeem’. Een paar mensen kennen ze dan nog ‘van horen zeggen’, maar daarmee is hun terugkeer in de Hollandse polders zo goed als passé. Uit het oog uit het hart geldt ook voor vogels. Maak mensen in je omgeving bewust van de natuurlijke rijkdom van het boerenland met de Minigids Boerenlandvogels. Voor het geld hoef je het niet te laten, want de uitvouwkaart kost haast niets.

Minigids Boerenlandvogels / Vogelbescherming Nederland / KNNV Uitgeverij / uitvouwkaart

De beste verrekijkers voor een wandeling of fietstocht door het boerenland (want compact en licht):

Model

Omschrijving

+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks