Recensie: Minigids Boerenlandvogels, Vogelbescherming Nederland

Boerenland genoeg in Nederland, maar welke vogels zie je er? Of in grote delen eigenlijk beter: zou je er moeten kunnen zien? Grote delen van de Hollandse weiden en akkers zijn angstaanjagend leeg geworden. Toch gloort hier en daar hoop. Ik zag dat boeren in de Alblasserwaard hun maaiplan aanpasten dit jaar. En dat er op een aantal plekken nieuwe plasdras-gebiedjes werden aangelegd. Welke vogels kun je daar nu zien? Vogelbescherming Nederland ontwikkelde de handige Minigids Boerenlandvogels. Die laat zich heel eenvoudig meenemen.

De Minigids Boerenlandvogels beeldt ruim zeventig vogels af die je in de Hollandse polders kunt tegenkomen. Natuurlijk, je zult er ongetwijfeld nóg meer kunnen zien, maar dit zijn de meest algemene. Nou, de meest algemene? Voor sommige soorten geldt: de meest typische vogels van de Hollandse polders. Dat geldt voor de patrijs bijvoorbeeld, en de zomertaling. Niet de meest talrijke soorten meer helaas, maar wel typisch voor het aloude boerenland. Indicatorsoorten worden ze op de Minigids Boerenlandvogels genoemd. Soorten die iets zeggen over de kwaliteit van het ecosysteem ter plaatse. Komen ze nog voor, dan is de biodiversiteit best aardig. Zijn ze uitgestorven dan valt te vrezen voor de kwaliteit van het ecosysteem.

recensie minigids boerenlandvogels vogelbescherming nederland

De makers van de Minigids Boerenlandvogels hebben er voor gekozen om de vogels te rubriceren naar plaats waar je ze kunt zien: Sloot en slootkant, Weiland, Akker en Erf. Vogelbescherming Nederland heeft gelukkig ook oog voor andere organismen: naast vogels worden ook belangrijke planten afgebeeld.

De Minigids Boerenlandvogels laat zich evenals de andere delen in de serie Minigidsen handig opvouwen en meenemen. Het compacte formaat en het lichte gewicht zijn ideaal voor wandelaars en fietsers. Soortnaam, grootste en uiterlijk worden heel kort beschreven. Geen onnodige en vermoeiende details dus. Van de meeste soorten wordt alleen het mannetje afgebeeld. Bij een aantal ook het vrouwtje, het winterkleed of het vliegbeeld.

tureluur uitsnede

Nou, ik mag wensen dat de tijden van weleer weer terugkomen. Dat ook in de Alblasserwaard weer toernooien van kemphanen gezien kunnen worden. Of dat de patrijzen je weer om de oren zullen vliegen. Ik hoop dat de Minigids Boerenlandvogels aan dat herstel mag bijdragen. Als een komende generatie niet meer weet wat de grutto, kemphaan of veldleeuwerik waren, dan zijn de vogels pas echt ‘uit het systeem’. Een paar mensen kennen ze dan nog ‘van horen zeggen’, maar daarmee is hun terugkeer in de Hollandse polders zo goed als passé. Uit het oog uit het hart geldt ook voor vogels. Maak mensen in je omgeving bewust van de natuurlijke rijkdom van het boerenland met de Minigids Boerenlandvogels. Voor het geld hoef je het niet te laten, want de uitvouwkaart kost haast niets.

Minigids Boerenlandvogels / Vogelbescherming Nederland / KNNV Uitgeverij / uitvouwkaart

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)