Recensie: Minibos in je tuin, Daan Bleischrodt en Maarten Bruns

Hoe groot moet jouw tuin zijn om er een minibos in aan te leggen? Niet heel groot, is de boodschap van de auteurs van het boek Minibos in je tuin. Het is vooral een kwestie van een droom hebben, en de wil om je tuin weer om te toveren tot het stukje natuur dat het ooit was. In dit boek ontdek je hoe ook jij jouw tuin kunt veranderen in een moderne Hof van Eden.

Een moderne Ark van Noach

Zes vierkante meters telt het minibos van Daan in Den Dolder, een dorp op de Utrechtse Heuvelrug. In overleg met een hovenier koos hij voor bomen en struiken die veel in hagen voorkomen. Soorten als meidoorn, linde en hazelaar. Deze laten zich ook goed snoeien als het nodig zou zijn, legde de hovenier uit. Na verloop van tijd kwam Daan in de ban van de ideeën van landschapsarchitect Mary Reynolds over het maken van een ARK, een afkorting die staat voor Acts of Restorative Kindness. Een knipoog natuurlijk naar de ark van Noach die met zijn drijvende ark talloze dieren redde van de ondergang. Zo kun je het minibos voor, achter of naast je huis als een moderne ark voorstellen. Allerlei dieren die in een betonnen tuin geen onderdak zouden vinden, zullen er hun toevlucht nemen. Voor Daan betekende dat ook dat een deel van de tuin juist geen bos zou worden, maar wel een grasveld dat ze maar één keer paar jaar zouden maaien. Op die manier geven ze de wilde bloemen de ruimte om tot bloei te komen. Teunisbloem, krekel, putter meldden zich. Dat is toch de droom van elke natuurliefhebber?

recensie minibos in je tuin daan bleichrodt en maarten bruns

Een inspirerende en welkome boodschap

Een heel grote tuin heb je dus niet nodig om een minibos aan te leggen, zo ontdek ik in het boek Minibos in je tuin. En dat is een inspirerende en welkome boodschap, want nog altijd denk ik na over hoe ik onze oprit, een betegelde lap grond voor onze drive-in woning, een natuurlijke invulling kan geven. Tot nu toe heb ik het nog niet aangedurfd om de tegels weg te halen en om er planten in te zetten. Waar laten we de fietsen en zou het geen overlast veroorzaken voor de buren? Vermoedelijk zou onze oprit namelijk na de transitie veranderen in een verwilderd stukje grond, want fanatieke tuiniers zijn we niet.

Alles begint met een plan

Maar goed. Alles begint met een plan, en zo ook een minibos. In één van de eerste hoofdstukken leggen de auteurs je uit hoe je in zes stappen kunt toegroeien naar je eigen minibos. Doe de tuincheck. Onderzoek hoe jouw omgeving er in het verleden uitzag. Maak een ontwerp en kies planten. Bewerk de bodem. Plant bomen. En beheer zonder stress. Gelukkig heeft een minibos niet heel veel beheer nodig. Gericht snoeien, daar luisteren de bomen en struiken wel naar. Behalve wilde kamperfoelie, dat overwoekert alles, zo lees in het verhaal van Daan. Die verwijderde dan ook alle kamperfoelie uit zijn tuin.

Wat doet een minituin met mensen?

Natuurlijk wordt het stappenplan in evenveel hoofdstukken uitgewerkt. Bovendien ontdek je welke dieren je na de transitie van je tuin kunt verwachten. Maar wat doet een natuurlijke tuin met mensen? Ook daar staan de auteurs bij stil, want die effecten zijn ook niet gering! Zodra peuters in een minibos mogen spelen, zal hun immuunsysteem binnen een maand versterkt zijn. Je kunt heerlijk bosbaden (shrinrin-hoku) in je eigen minibos en dat schijnt je een diepe ontspanning op te leveren en meer rust en ruimte in je hoofd. Daarvan ben ik trouwens wel overtuigd. Dat ervaar ik nu aan den lijve zodra ik de natuur in ga. Heel moeilijk is dat bosbaden trouwens niet. Gewoon lekker in je minibos gaan zitten en je telefoon wegleggen. Mooi vind ik ook de verhalen van mensen uit binnen- en buitenland die de aanleg van minibossen stimuleren of aan de basis hebben gestaan voor de wereldwijde beweging die zich beijvert voor het aanleggen van tiny forests. Er worden trouwens ook voorbeelden gegeven van bedrijven die een deel van hun terrein hebben ingericht tot minibos. De reikwijdte van het boek is dus breder dan alleen de burgerij en dat vind ik een goede zaak. Met een beetje creativiteit en goede wil kan menig bedrijventerrein een veel natuurlijkere invulling krijgen. Hard nodig in een tijd waarin ook en juist de bedrijvigheid een aanslag pleegt op de biodiversiteit in ons land.

Informatieve bijlagen

Tot slot de bijlagen. Je zou haast vergeten deze te vermelden. Die bevatten invullijstjes, plantenlijsten in de meest voorkomende bosgemeenschappen, zoekkaarten voor bodemdieren, een overzicht van tuinvogels die je in je minibos mag verwachten, evenzo een zoekkaart voor bijen en hommels en ben je na het lezen van het boek Minibos in je tuin nog niet uitgelezen, dan lees je verder in één van de boeken uit boekenoverzicht.

Conclusie

Vrolijke tekeningen en foto’s van minibossen versieren het boek. De teksten zijn laagdrempelig. De boodschap in dit boek is een heel belangrijke: laten we proberen meer in balans met de natuur te leven en dus ook de natuur weer toe te laten in ons leven en op ons erf. Goed voor ons, goed voor de natuur én goed voor het klimaat. Dit lijken me prima redenen om het lezen én het toepassen van dit boek aan te bevelen!

Minibos in je tuin / Daan Bleichrodt en Maarten Bruns / KNNV Uitgeverij / als paperback

recensie mijn moestuin anne wieggers

PS
Iedere dag iets uit je tuin eten levert voldoening op én een bijzonder smakelijke maaltijd. Anne Wieggers, bekend van televisie-programma Binnenstebuiten, kweekt al van jongs af aan haar eigen eten. In haar boek Mijn moestuin deelt ze haar kennis. Het is een inspirerend en praktisch boek. Gebruik je dit boek, dan kan er (haast) niets misgaan! Lees hier mijn recensie over het boek Mijn moestuin.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)