Iedere dag iets uit je tuin eten levert voldoening op én een bijzonder smakelijke maaltijd. Anne Wieggers, bekend van televisie-programma Binnenstebuiten, kweekt al van jongs af aan haar eigen eten. In haar boek Mijn moestuin deelt ze haar kennis. Het is een inspirerend en praktisch boek. Gebruik je dit boek, dan kan er (haast) niets misgaan!
Hoe een hele jaar eten uit eigen tuin mogelijk is
Iets dat me meteen inneemt voor deze auteur is dat ze in haar voorwoord aangeeft dat er niets zoiets bestaat als ‘slecht tuinieren’. Behalve, en vooral daarover knikte ik instemmend, als je chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Gelukkig hoef je die niet te gebruiken, naar zal blijken. Wat je wel moet doen? Je tuin vol met smakelijke en mooie planten zetten. Niet alleen eetbare planten, maar ook bloemen, want het oog wil ook wat. En bovendien: een verse oogst smaakt nog beter me een mooi boeketje op tafel. En dan weet je meteen ook dat de bloemen die je op tafel zet, onbespoten zijn. In haar boek Mijn moestuin legt Anne Wieggers uit hoe een heel jaar eten uit je eigen tuin mogelijk is. Je schijnt er heel erg gelukkig van te worden.
Alles begint met een plan
Alles begint met een plan. Zo ook je moestuin. Wat eet je graag? En wat eten je huisgenoten graag? Geef de groenten, fruit en kruiden die je vaak en graag eet, altijd voorrang. En verlies je vooral niet in wilde experimenten met modieuze gewassen. Natuurlijk, vernieuwen is prima, maar vergeet de ‘gewone’ gewassen niet. Die vormen immers de ruggengraat van je duurzame moestuin. Na deze algemene uitgangspunten biedt Wieggers je een uitgebreide moestuinplanner aan. Per maand gaat Wieggers in op:
- Wat je kunt Doen.
- Wat je kunt Zaaien.
- Wat je kunt Oogsten.
- Wat je kunt Eten.
- En natuurlijk ontbreekt het aanmoedigende verhaal hierbij niet.

Hoe vind je de balans in je moestuin?
Na de Moestuinplanner volgt een aantal verdiepende hoofdstukken. Hoe vind je de balans in je moestuin? Bijvoorbeeld tussen de planten? Als je aan wisselteelt wilt doen. De balans zit hem ook in de vraag welke zaden je gebruikt. Kies altijd voor zaden, planten, bollen en pootgoed dat niet is behandeld met chemische bestrijdingsmiddelen. Het is niet alleen beter voor jezelf om onbehandelde gewassen te eten, gif maakt ook geen onderscheid tussen ‘schadelijke’ en ‘onschuldige’ insecten. Bovendien: haal te bepaalde insecten en dieren uit je tuin weg, dan ontstaat er onbalans en kun je juist een plaag bevorderen! En zo gaat Wieggers ook in op andere zaken waarmee je rekening kunt houden als tuinier: met de ligging van je moestuin, met de bewerking van de bodem, met het inzaaien, het voeden van de planten en, heel actueel: hoe je omgaat met klimaatverandering. Gebruik je geen chemische bestrijdingsmiddelen, dan kan het natuurlijk wel gebeuren dat er zich plots een leger aan plaagdieren in je tuin meldt. Hoe bestrijd je dat leger dan wel op verantwoorde én effectieve wijze?
De favoriete soorten van Anne Wiegers
Bij een inspirerend boek horen ook favoriete soorten. In een uitgebreid hoofdstuk ontdek je welke plantensoorten tot de favorieten van Anne Wieggers gerekend mogen worden. Dit gaat van palmkool tot inheemse groenten en favoriete knollen. Leuk is ook het hoofdstuk over de favoriete moestuinbloemen. Die horen er ook gewoon bij. Ik leerde trouwens ook dat je de boeketten prima kunt opsieren met de grote bladeren van de palmkool. En dat je van palmkool heerlijke pesto kunt maken, of chips. Fruitsoorten ontbreken niet, evenals inheemse groenten. En nog veel meer…
Helemaal achterin Mijn moestuin vind je een handig overzicht van de favoriete adressen van de auteur. Het overzicht bevat winkels uit Nederland en België.
Prachtig vormgegeven
Tot slot: Mijn moestuin is prachtig vormgegeven. Natuurlijk zie je Anne Wieggers heel regelmatig bezig in haar moestuinparadijs. Maar nog veel vaker zie je aantrekkelijke foto’s van groenten, fruit en zelfs een slak. Jazeker, want niet alle slakken zijn slecht nieuws. De tijgerslak bijvoorbeeld, voedt zich alleen met oude plantenresten én met andere slakken. Het kunnen joekels van slakken worden, maar gaan jouw groenten en fruit dus vrolijk voorbij. Sterker nog: het blijken bijzonder nuttige slakken te zijn! Ik heb nog wel één vraag aan de auteur: hoe kun je hele dagen tuinieren en toch zo netjes en vooral: smetteloos, gekleed gaan? En het lijkt er ook op dat Wiegers zelfs na een dagje intensief tuinieren haar handen niet hoeft te wassen! Misschien dat Wiegers ons daarvoor ook nog een paar tips kan aanreiken…
Conclusie
De vrolijke en persoonlijke verhalen van Ann Wiegers inspireren. Ze zijn ook toegankelijk geschreven. De ontelbare tips in haar boek maken je tot een betere moestuinier. Mijn moestuin is bovendien heel mooi vormgegeven en is dus heel geschikt als cadeautje voor jezelf of een ander.
Mijn moestuin / Ann Wieggers / KNNV Uitgeverij / als hardcover
PS.
Vraag je je soms af hoe je jouw verder kunt vergroenen en verduurzamen, dan biedt het boek Hebben bijen onkruid nodig? je een groot aantal handige tips voor groener tuinieren. Elk hoofdstuk gaat kort en bondig in op een praktisch aandachtspunt. Ook dit boek is prachtig vormgegeven. Ben je benieuwd naar dit boek, lees dan mijn recensie over Hebben bijen onkruid nodig?
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |