Recensie: Microcosmos (DVD), Marie Perennou

Microcosmos Marie PerennouHet was alweer een paar jaar geleden dat ik de film Microcosmos van Claude Nuridsany en Marie Perennou bekeek. Te lang geleden, blijkt maar weer. Ondanks dat deze natuurfilm al wat ouder is, stond ik opnieuw versteld van de fantastische beelden, de prachtige muziek en natuurlijk van het gedrag van de hoofdrolspelers, de insecten. 

Koop dit boek

 

 

Maar liefst vijftien jaar onderzoek ging vooraf aan de film Microcosmos waarin het insectenleven op en rond een Franse weide centraal staat. En daarna ook nog eens gedurende drie jaar opnames maken. Wat een project! Het resultaat is dan ook verbluffend: tachtig minuten lang keek ik gebiologeerd naar de insecten en weekdieren die voorbij kruipen, zoemen, vliegen en wat al niet meer.
Wel eens een slak zien paren? Zo’n grote, een wijngaardslak? Of ingezoomd op een mestkever die voorbij komt paraderen met een bal mest achter zich aan? Ik althans niet op de manier zoals in Microcosmos wordt vertoond. En wat te denken van de vliegende herten die een robbertje aan het vechten zijn? Ik las onlangs ergens dat het met deze enorme kever iets beter gaat in ons land, omdat we dode takken en omgewaaide bomen in de bossen laten liggen. Maar zo overweldigend als daar in die Franse weide krijgen we het vrees ik in Nederland nooit meer. Die stilte, onderstreept door gezoem en gebrom, is dik en paradijselijk. Alhoewel: hoeveel mensen zullen de dieren in Microcosmos paradijselijk vinden?

De makers zoomen zo sterk in, dat de insecten meer dan levensgroot op het scherm verschijnen. Ze lijken even groot als wij. Maar een simpele regendruppel slaat in als een bom! En rupsen die in de file staan, het leek wel alsof ik mezelf zag op de A20 bij Rotterdam. Rond de rupsen wolken echter geen dampende uitlaatgassen. Fantastisch om de capriolen te zien van de kleinste onder de dieren. Ach, woonde ik maar aan de rand van zo’n weide.

Microcosmos is een natuurfilm die me ook na al die jaren nog steeds intrigeert. De Franse makers hebben er enorm veel tijd en energie in gestoken en dat spat van de film af. Als dit de Franse slag is, dan spreekt mij die slag enorm aan! En velen met mij, want de makers wonnen met Microcosmos de publieksprijs tijdens het internationale filmfestival van Locarno. Ondertussen hebben de makers ook nog na kunnen denken over de filmmuziek. Ook die mag er zijn. De DVD is nog verkrijgbaar. Je kunt er dus nog steeds iemand mee verrassen.

Microcosmos / Marie Perennou / DVD

Koop dit boek

 

recensies van natuurreisgidsen