Recensie: De meest bijzondere dieren die ooit hebben geleefd, Maja Säfström

De Zweedse illustrator Maja Säfström publiceerde al een aantal heel bijzondere natuurboeken. Ze brak door met het fantastische boek Wonderbaarlijke feiten over dieren. En nu is er weer een nieuw boek van haar verschenen, al even bijzonder: De meest bijzondere dieren ooit hebben geleefd. Boordevol opmerkelijke dieren die uitgestorven zijn.

 

 

 

 

Maja Säfström wil je in De meest bijzondere dieren die ooit hebben geleefd kennis laten maken met een aantal fantastische dieren die ooit op aarde leefden. Eén beperking legde ze zichzelf op: geen dino’s. Die waren ooit zo talrijk, daar kun je nog wel een aantal van dit soort boekjes mee vullen. Nee, dan liever de aandacht op wezens als de dickinsonia costata, een primitief waterdier dat zo plat als een pannenkoek was, en ondertussen zo groot als een mens. Voedingsstoffen gingen erin via de buik. Tal van dit soort heel bijzondere wezens wandelen in dit schitterende prentenboek voorbij.
In China zwom zo’n 520 miljoen jaar geleden een van de eerste vissen op aarde rond: de haikouichthys. Op deze pagina belandt je plots bij een dier dat juist heel klein was. Ongeveer zo groot als een duimnagel. Je kunt kennelijk zo klein niet zijn of er blijven toch fossielen van je bewaard. Dat is voorwaar een prettige gedachte. Je moet er waarschijnlijk alleen voor zorgen dat je verzwolgen wordt door een gigantische moddervloed die alles smoort in zuurstofloosheid en ook vrijwel direct versteent. Hmm, of ik dat apprecieer weet ik niet. Dan maar geen fossiel dat de tijdvakken trotseert.

Een uitbundig en bijzonder prentenboek als De meest bijzondere dieren die ooit hebben geleefd recenseren kost moeite. Ik moet me beperken, maar zou liever alle dieren aan je voorstellen. Compleet met tekeningen en al. Want bijzonder is dit boek. Pak het beet en je bent verkocht. De zwartwit tekeningen en de handgeschreven teksten zijn een lust voor het oog.

Goed, toch nog een paar uitgestorven wezens dan. De dimetrodon. Geen dino, maar wel met het uiterlijk van een dino. Was helaas al 40 miljoen jaar uitgestorven toen de eerste dino verscheen. De dimetrodon was zo groot als een krokodil en had een enorm zeil op zijn rug. Dan op naar het grootste vliegende dier ooit. De quetzalcoatlus. Hoewel Maja Säfström moet toegeven dat wetenschappers nog altijd discussiëren over de vraag of hij werkelijk kon vliegen. Want met een spanwijdte van drie keer die van een albatros was dit echt een gigant. Alleen zijn snavel al was langer dan een mens, lees ik. Blij toe dat dit soort giganten zijn uitgestorven.

Meer naar het einde kom je dieren tegen die recent zijn uitgestorven. Het reuzenhert met zijn gewei van wel vier meter breed. Ik vond een aantal jaar geleden een kies van een reuzenhert op het strand van de Maasvlakte. De Siberische eenhoorn was een soort neushoorn met een hoorn van wel twee meter lang. Een bijzonder chagrijnig dier zo lees ik af van de prachtige tekening. En dan besluit ik met de sabeltandtijger, de holenbeer, reuzenzwaan (groter dan een mens), de reuzen-kortsnuit kangoeroe en natuurlijk de dodo.

De grappige tekeningen in combinatie met de al even humoristische tekstjes geven het boek De meest bijzondere dieren die ooit hebben geleefd een bijzondere uitstraling. Het thema van de komende Boekenweek is natuur. Wil je iemand in die week en erna een bijzonder boek cadeau doen, geef hem of haar dan De meest bijzondere dieren die ooit hebben geleefd van Maja Säfström. Echt waar, hier kun je mee aankomen. Bij jong en oud. Het is ook nog eens op fraaie wijze uitgevoerd als hardcover. Een pareltje onder de natuurboeken. Niet te versmaden.

De meest bijzondere dieren die ooit hebben geleefd / Maja Säfström / Cactusbooks / hardcover

 

 

De beste vogelgidsen van dit moment:

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Voorzien van heel praktische plastic hoes.

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

Beschrijft alle 860 soorten die in Europa voorkomen.

Praktische flexibele kaft.

Gedetailleerde foto's en toegankelijke beschrijvingen.

Ook een topgids waarmee het heerlijk vogels kijken is!

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars.


Geschreven door Nico de Haan.

Een handige aanvulling bij je vogelgids of een naslagwerk voor na je vogeltochten.

Gedetailleerde beschrijving van vogels die sterk op elkaar lijken.

Uitgebreide beschrijvingen en gedetailleerde tekeningen.

De standaard in Nederland en België voor het herkennen van roofvogels.

Gedetailleerde beschrijvingen van vliegbeelden van roofvogels en een overvloed aan foto's.

De klassieker onder de vogelgidsen.

Beschrijft 526 verschillende soorten en 170 dwaalgidsen.

Bij de omschrijving worden ook de Engelse, Franse en Duitse naam gegeven, handig in het buitenland. Ga je met buitenlanders vogels kijken, realiseer je dat zij heel vaak de Petersons Vogelgids gebruiken. Dan is het handig dat jij die ook hebt vanwege de identieke indeling. Dat maakt de communicatie een stuk eenvoudiger, weet ik uit ervaring.

Een gids bestemd voor beginnende vogelaars die behoefte hebben aan duidelijkheid.

Beschrijft alle 192 broedvogels van Nederland en België.

Door de uitgekiende indeling kost het herkennen van elke vogel weinig moeite.

Een briljante vogelgids die het begrip vogels kijken een andere dimensie geeft. Je ziet de vogel niet, maar herkent hem wel aan de hand van veer, ei of pootafdruk. Geweldig!

Beschrijft alle broedende roofvogels van Europa.

Toegankelijke beschrijvingen en ontzettend veel foto's.

Op elkaar lijkende soorten worden naast elkaar gezet.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.