Recensie: De meest bijzondere dieren die ooit hebben geleefd, Maja Säfström

De Zweedse illustrator Maja Säfström publiceerde al een aantal heel bijzondere natuurboeken. Ze brak door met het fantastische boek Wonderbaarlijke feiten over dieren. En nu is er weer een nieuw boek van haar verschenen, al even bijzonder: De meest bijzondere dieren ooit hebben geleefd. Boordevol opmerkelijke dieren die uitgestorven zijn.

 

 

 

 

Maja Säfström wil je in De meest bijzondere dieren die ooit hebben geleefd kennis laten maken met een aantal fantastische dieren die ooit op aarde leefden. Eén beperking legde ze zichzelf op: geen dino’s. Die waren ooit zo talrijk, daar kun je nog wel een aantal van dit soort boekjes mee vullen. Nee, dan liever de aandacht op wezens als de dickinsonia costata, een primitief waterdier dat zo plat als een pannenkoek was, en ondertussen zo groot als een mens. Voedingsstoffen gingen erin via de buik. Tal van dit soort heel bijzondere wezens wandelen in dit schitterende prentenboek voorbij.
In China zwom zo’n 520 miljoen jaar geleden een van de eerste vissen op aarde rond: de haikouichthys. Op deze pagina belandt je plots bij een dier dat juist heel klein was. Ongeveer zo groot als een duimnagel. Je kunt kennelijk zo klein niet zijn of er blijven toch fossielen van je bewaard. Dat is voorwaar een prettige gedachte. Je moet er waarschijnlijk alleen voor zorgen dat je verzwolgen wordt door een gigantische moddervloed die alles smoort in zuurstofloosheid en ook vrijwel direct versteent. Hmm, of ik dat apprecieer weet ik niet. Dan maar geen fossiel dat de tijdvakken trotseert.

Een uitbundig en bijzonder prentenboek als De meest bijzondere dieren die ooit hebben geleefd recenseren kost moeite. Ik moet me beperken, maar zou liever alle dieren aan je voorstellen. Compleet met tekeningen en al. Want bijzonder is dit boek. Pak het beet en je bent verkocht. De zwartwit tekeningen en de handgeschreven teksten zijn een lust voor het oog.

Goed, toch nog een paar uitgestorven wezens dan. De dimetrodon. Geen dino, maar wel met het uiterlijk van een dino. Was helaas al 40 miljoen jaar uitgestorven toen de eerste dino verscheen. De dimetrodon was zo groot als een krokodil en had een enorm zeil op zijn rug. Dan op naar het grootste vliegende dier ooit. De quetzalcoatlus. Hoewel Maja Säfström moet toegeven dat wetenschappers nog altijd discussiëren over de vraag of hij werkelijk kon vliegen. Want met een spanwijdte van drie keer die van een albatros was dit echt een gigant. Alleen zijn snavel al was langer dan een mens, lees ik. Blij toe dat dit soort giganten zijn uitgestorven.

Meer naar het einde kom je dieren tegen die recent zijn uitgestorven. Het reuzenhert met zijn gewei van wel vier meter breed. Ik vond een aantal jaar geleden een kies van een reuzenhert op het strand van de Maasvlakte. De Siberische eenhoorn was een soort neushoorn met een hoorn van wel twee meter lang. Een bijzonder chagrijnig dier zo lees ik af van de prachtige tekening. En dan besluit ik met de sabeltandtijger, de holenbeer, reuzenzwaan (groter dan een mens), de reuzen-kortsnuit kangoeroe en natuurlijk de dodo.

De grappige tekeningen in combinatie met de al even humoristische tekstjes geven het boek De meest bijzondere dieren die ooit hebben geleefd een bijzondere uitstraling. Het thema van de komende Boekenweek is natuur. Wil je iemand in die week en erna een bijzonder boek cadeau doen, geef hem of haar dan De meest bijzondere dieren die ooit hebben geleefd van Maja Säfström. Echt waar, hier kun je mee aankomen. Bij jong en oud. Het is ook nog eens op fraaie wijze uitgevoerd als hardcover. Een pareltje onder de natuurboeken. Niet te versmaden.

De meest bijzondere dieren die ooit hebben geleefd / Maja Säfström / Cactusbooks / hardcover

 

 

De beste vogelgidsen van dit moment:

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Onlangs zijn teksten en overzichten geheel geactualiseerd. De ANWB Vogelgids is weer helemaal up-to-date!

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

Beeldt alle 900 vogelsoorten af die in Europa voorkomen of er zijn gezien als dwaalgast.

Een visueel spektakel dat de kleinste details onthult.

Een juweel van een boek en de ultieme vraagbaak in het veld.

Dit is een heel lijvige gids. Het is echter geen veldgids, maar een fotogids. Alle nadruk ligt dus op de afbeeldingen, foto's in dit geval. Het is wel een indrukwekkende fotogids.

Beschrijft alle 860 soorten die in Europa voorkomen.

Praktische flexibele kaft.

Gedetailleerde foto's en toegankelijke beschrijvingen.

Ook een topgids waarmee het heerlijk vogels kijken is!

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.


Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars. Ervaren vogelaars zullen de indeling en manier van gebruiken een beetje vreemd vinden. 


Geschreven door Nico de Haan. 

Deze innovatieve vogelgids is een onmisbare aanvulling bij je vogelgids. Beschrijft en beeldt af de vliegbeelden van 237 zangvogels en bijna-zangvogels. De illustraties en foto's zijn loepzuiver en verbluffend mooi.Voor beginnende én gevorderde vogelaars een zeer welkome aanvulling op gewone vogelgidsen.


Vergelijkt meer dan 200 vogelsoorten die sterk op elkaar lijken en wijst je hierbij op de kleinste details. Met QR-codes om vogelgeluiden te beluisteren.


Een gids bestemd voor beginnende en gevorderde vogelaars.

Beschrijft alle 510 vogelsoorten die ooit in Nederland zijn gezien plus wat exoten en hybriden.

Toegankelijk geschreven. De foto's zijn van grote kwaliteit en wijzen je op kenmerkende details.Een praktische vogelgids om vogelgeluiden te leren herkennen. Nico de Haan is een meesterlijke uitlegger en de illustraties van Elwin van der Kolk zijn top. Door de bijzondere indeling bijzonder handig voor beginnende vogelaars.

Een compacte gids en praktische gids voor het herkennen van roofvogels.

Alle soorten uilen en roofvogels in Europa.


Met QR-codes voor vogelgeluiden.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.