Recensie: Man, hout, mes, Barn the Spoon

Ergens in het grote Londen werkt Barn in zijn etalage. Van achter het glas laat hij zien hoe hij boomstammetjes klieft om ze daarna om te toveren in lepels. Houten lepels in alle soorten en formaten. Ambachtelijk werk. Verstillend werk. In zijn fraai uitgevoerde boek Man, hout, mes vertelt hij over zijn passie en leert hij je hoe ook jij lepels kunt snijden uit hout.

 

 

 

 

Het gaat Barn the Spoon niet om de lepels an sich. Nee, zijn passie zit veel dieper. Het gaat hem om de houtcultuur. Niets minder dan een ‘renaissance van de houtcultuur’ staat hem voor ogen, schrijft hij in de inleiding. Een benadering waarbij het houtsnijden staat voor een leefstijl en voor de erkenning dat bomen essentieel zijn voor onze ontwikkeling als mens. Wij hebben bomen namelijk nodig voor ons overleven. Bomen produceren zuurstof, bouwmateriaal en nog veel meer. Barn the Spoon streeft naar een manier van leven die is gebaseerd op een duurzame interactie met bomen. En hij vertaalt dat door lepels te snijden uit blokken hout. Want: de mens gebruikt al sinds de prehistorie lepels. Het gaat hem echter niet om het reproduceren van prehistorische lepels. Nee, het gaat hem om de leefstijl.

‘Ik hoop dat mijn lezers door vers hout te snijden, ontdekken wat een boom is; en dat het geweldig is om te werken met eenvoudig gereedschap, zoals een mes en een bijl.’

Barn the Spoon beschrijft in zijn boek Man, hout, mes hoe hij na zijn leven als rondreizend lepelmaker zich bezig bleef houden met het produceren van houten lepels. Allerhande modellen maakt hij. Een Zweedse eetlepel, het veerlepeltje, een middeleeuwse eetlepel. In het eerste en tweede deel van Man, hout, mes geeft hij allerlei praktische informatie over gereedschap, materiaal, grepen en het maken van een eerste lepel. In het derde deel volgt verdiepende informatie voor wie zich intensiever wil gaan bezig houden met het snijden van houten lepels.




Als het gaat om de praktische informatie vond ik de uitleg van de verschillende grepen het meest interessant. De voorhandgreep, de treksnede, pols-duwsnede en duim-treksnede bijvoorbeeld. De uitleg is helder, de foto’s sfeervol en inspirerend. Stap voor stap legt Barn the Spoon je in dit deel van Man, hout, mes uit hoe je zelfs lepels kunt snijden.

En dan? Op naar het derde deel en je verlekkeren aan al die prachtige lepels. Wat denk je van het charmante voorraadschepje, de schitterende veerlepel, de kuksa (240 ml), de meelschep, pollepel of de Romalepel? Heb je hier nog niet genoeg aan dan kun je je uitleven op de slalepel, suikerlepel of soepsauslepel en veel meer modellen.

Man, hout, mes. Een voornaam vormgegeven boek over het snijden van houten lepels. Misschien denk je: houten lepels snijden, wat is dat nu toch weer? Wel, Barn the Spoon laat ook zien welke enorme vlucht lepels snijden in Engeland heeft genomen. Talloze mensen, meest mannen, houden zich er mee bezig. Geen wonder, want naast de elementen van leefstijl levert het snijden van houten lepels nog iets op: rust. En naar innerlijke rust zijn hele volksstammen op zoek. Een ambachtelijk werk als werken met hout is rustgevend en duurzaam tegelijk. Man, hout, mes is een boek dat je elke man kunt geven. Handige mannen lopen er direct mee weg. Onhandige mannen (zoals ik) én vrouwen (zoals ik minzaam op Facebook werd gecorrigeerd) zullen wat onwennig van start gaan. Maar oefening baart kunst en in dit geval bestaat de kunst uit authentieke en duurzame lepels. Zeg nu zelf: een zelfgemaakte houten lepels, kan het mooier?

Nog een nabrander: Man, hout, mes is even fraai vormgegeven als de lepels van Barn the Spoon. De gebonden uitvoering ligt als een licht plankje in je hand. Voor wie iets met hout heeft een must-have.

Man, hout, mes / Barn the Spoon / Kosmos Uitgevers / als hardcover en als e-book