Recensie: Maak je eigen wildebloementuin, James Hewetson-Brown

Je leest het steeds vaker: dat er een wildebloemenweide wordt aangelegd. Iemand tovert zijn tuin om in een wildebloemenweide of een gemeente geeft een biologische hovenier opdracht om een duurzame strook groen aan te leggen. Dat een wildebloementuin niet alleen functioneel is in de zin van ‘duurzaam’ maar ook buitengewoon mooi en inspirerend, toont specialist James Hewetson-Brown aan in zijn prachtig vormgegeven boek Maak je eigen wildebloementuin.

Dat de auteur niet zomaar de eerste de beste is, blijkt uit zijn staat van dienst. Deze Brit specialiseerde zich in het aanleggen van bloemenweides voor biodiversiteit, zowel in privétuinen als in openbare ruimtes. Zijn wildebloementapuit is populair onder tuinontwerpers en tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen schitterden zijn creaties met wilde bloemen. In hartje Londen! Waarmee hij aantoonde dat een wildebloemenweide of -tuin overal aangelegd kan worden.

Is het aanleggen van een wildebloementuin moeilijk? Ja en nee. Ja, want het vergt een specifieke aanpak én geduld. Nee, want er zijn technieken ontwikkeld die de aanleg van een wildebloementuin heel erg vergemakkelijken. Het mooie van het boek Maak je eigen wildebloementuin is dat James Hewetson-Brown je stap voor stap meeneemt bij de aanleg van zo’n tuin. In het eerste deel beschrijft hij hoe je een wildebloementuin aanlegt. In het tweede deel beschrijft hij maar liefst 33 casestudy’s. Als jouw case daar niet tussen staat… En dat alles omlijst en versterkt met prachtige en inspirerende foto’s van wildebloementuinen.

Toch nog even terug naar de basis: waarom zou je een wildebloementuin aanleggen? In de eerste plaats, omdat je er kunt ontsnappen aan de stress van alle dag en je één kunt voelen met de natuur. In de tweede plaats om de biodiversiteit in tuin of woonplaats te bevorderen. En tenslotte, omdat het gewoon geweldig is om te doen. Of je nu een paar vierkante meter inzaait met wilde bloemen of dat je een paar hectare omtovert tot een wildebloemenlandschap, dat maakt niet uit. Beide zijn goed en voor beide maakt James Hewetson-Brown je enthousiast in Maak je eigen wildebloementuin. Denk overigens niet dat een wildebloementuin een tuin vol onkruid is. Nee, het zijn wilde bloemen die bij de oorspronkelijke flora passen. En een andere misvatting is dat een wildebloementuin nauwelijks onderhoud nodig heeft. Nou, ook dat is mis, want het blijft wel een tuin. En een tuin vraagt altijd aandacht. Maar heel ingewikkeld is het aanleggen van een wildebloementuin nu ook weer niet, en al helemaal niet wanneer je de aanwijzingen van James Hewetson-Brown volgt. Het is zijn missie om een wildebloementuin binnen het bereik te brengen van iedereen.

En dus: een wildebloementuin op een groen dak, rond een treinstation, op het platteland, op een rotsachtige ondergrond, in een park of in je tuin van vijf bij vijf? Laat je leiden door specialist James Hewetson-Brown. Wat ik niet wist is dat je een wildebloementuin kunt aanleggen door bloementapijten te gebruiken. Een grastapijt maar dan met zaad van wilde bloemen erin. Je kunt ook kiezen om je tuin te bedekken met een laagje wildebloemenaarde. Ook dit mengsel bevat zaden die al in de juiste soort aarde zijn verwerkt. Ze hebben alleen nog water en een aardig temperatuurtje nodig om te ontkiemen. De derde methode is de ouderwetse methode van het zaaien van mengsels wilde zaden. Ben je eenmaal zover dan legt James Hewetson-Brown je in Maak je eigen wildebloementuin verder uit hoe je de tuin onderhoud en hoe je problemen kunt oplossen. Want zoals een gewone tuin aangevallen kan worden door slakken of andere schadelijke dieren en schimmels, zo kan dat ook plaats vinden in een wildebloementuin.

En dan is het tijd voor de casestudy’s. Drieëndertig in totaal. Jammer dat ik ze niet allemaal kan opnoemen. Van voortuin, nieuwe woning tot wijkverbetering. Van plat dak, steil puntdak tot wilde bloemen in de berm. Van weide bij een rivier, een moderne weide tot het herstellen van een oude weide. Van een weide voor bijen tot een schoolbloemenweide. Je vindt het allemaal, en veel meer, in Maak je eigen wildebloementuin compleet met aanwijzingen, interviews met eigenaren, valkuilen en prachtige foto’s van tuinen. bloemen, dieren en mensen. Bijzonder nuttig tenslotte is het overzicht van adressen achterin het boek. Speciaal voor de Nederlandse editie zijn adressen van Nederlandse leveranciers opgenomen. Ik wijs je in dit verband ook graag op deze leverancier van inheemse bloemenmengsels.

Wilde bloemen, de Nederlandse natuur snakt ernaar. De biodiversiteit in ons land zou enorm verbeteren als er meer wildebloementuinen werden aangelegd. Particulieren, maar ook partijen als overheden, bedrijven en bermbeheerders kunnen het voortouw nemen. En zeg nu zelf, we doen het niet alleen voor de beestjes. Wie kikkert er nou niet op van een bloemenzee tot zover het oog reikt?

James Hewetson-Brown schreef met Maak je eigen wildebloementuin een buitengewoon inspirerend tuinboek waarvan ik hoop dat velen zijn enthousiasme in de praktijk zullen gaan brengen.

Maak je eigen wildebloementuin / James Hewetson-Brown / Terra / hardcover