Recensie: Lopen door landelijk Limburg, Rob Wolfs

lopen door landelijk limburgOp visdief.nl besprak ik al eerder een paar wandelgidsen van Rob Wolfs. Deze auteur en wandelaar mag je met recht de ‘ongekroonde koning van het zandpad’ noemen (zoals de uitgever vermeldt). Zijn nieuwe wandelgids Lopen door landelijk Limburg is alweer de zesde gids met ‘zandpadgarantie’. En dat wil zeggen: alle routes gaan zoveel mogelijk over paden waar je niet gestoord wordt door mountainbikes, elektrische fietsen en ander ‘lelijks’. Maar liefst 90% van de paden voeren je over onverharde paden oftewel: zandpaden. Dat moet elke natuurliefhebber toch aanspreken?

Koop dit boek

 

 

De wandelgids Lopen door landelijk Limburg biedt wat hij pretendeert: maar liefst 20 wandelingen, uitgezet in alle windstreken van de provincie Limburg. De routes zijn gemiddeld 15 kilometer lang. Maar liefst zes wandeltochten voeren je door de Maasduinen. Een langgerekte gordel van heuvelachtige natuurterreinen tussen Nijmegen en Venlo. In dit glooiende landschap wandel je van ven naar heideveld, van akker naar een gebied met stuifzand. Wat je ook van een wandelgids met routes door Limburg mag verwachten is een groot aantal wandelroutes door het zuidelijkste puntje van het land. Dit is het gebied waar Limburg om bekend staat: de hoogste ‘toppen’ van ons land. Een schitterende regio waar het heerlijk wandelen is.
Evenals de andere wandelgidsen van Rob Wolfs is de opzet van Lopen door landelijk Limburg glashelder. De wandelroutes worden duidelijk beschreven en zijn voorzien van prachtige full colour foto’s. Start- en eindpunt worden bij elke route duidelijk vermeld, evenals de bereikbaarheid per openbaar vervoer, parkeerplaatsen in de buurt van het start- en eindpunt en aanwezigheid van horeca op de route. In de paars gearceerde tekstvakken geeft Rob Wolfs achtergrondinformatie over de regio of een bezienswaardigheid op de route. Maak je tijdens het wandelen gebruikt maakt van een gps-apparaat, dan kun je bij de wandelgids Lopen door landelijk Limburg de gps tracks downloaden. Ook al zo handig.

Het maakt eigenlijk niet uit in welk seizoen je gaat wandelen, in Limburg is het altijd goed toeven; het is een gastvrije en bourgondische provincie. Zelf heb ik erg goede ervaringen met weekenden naar Zuid-Limburg, in de buurt van Slenaken, en dan specifiek in het najaar. De betere restaurants serveren in die periode heerlijke wildmenu’s. Een goed glas wijn erbij en dan is het tot ver ná de wandeling heerlijk genieten.  Rob Wolfs merkt overigens terecht op dat menig café een duimendikke bierkaart heeft. Allemaal goede redenen om eens naar het Limburgse land af te reizen.

Wandelen, is er een betere manier om kennis te maken met het Limburgse land? Een goede voorbereiding van je wandelingen door het Limburgse land begint met het lezen van de wandelgids Lopen door landelijk Limburg.

Lopen door landelijk Limburg / Rob Wolfs / Gegarandeerd Onregelmatig / Paperback

Koop dit boek

 

alle recensies van natuurboeken