Op avontuur in de natuur. Duiken naar diepe kloven onder water, bergtoppen beklimmen, gevaarlijke dieren spotten en veel meer. Veel mensen hunkeren naar avontuur. Voor even, tijdens een vakantie. In Lonely Planet Ultieme avonturen worden je maar liefst 75 avontuurlijke bestemmingen voorgesteld. Compleet met spectaculaire natuurfoto’s, uitgebreide omschrijvingen, een plan van aanpak en andere uitdagingen in het gebied. Een fantastisch boek voor wie op zoek is naar avontuur.
De auteur, Ben Fogle uit Noorwegen, beleefde talloze avonturen. Hij klauterde tegen een modderige helling in de jungle van Venezuela op. Hij dook op IJsland naar de kloof tussen de tektonische platen van Europa en Noord-Amerika. Het was de mooiste plek die hij ooit zag. Maar ook raften op een zelfgemaakt vlot van boomstammen bracht avontuur. En avontuur werd het pas echt op de momenten dat het mis ging. Wanneer het goot van de regen of wanneer hij in draaikolken terecht kwam of wanneer het vlot uit elkaar viel. En, schrijft hij, ‘zelfs voor een doorgewinterde avonturier als ik zijn er nog ervaringen om na te jagen.’ En daarom dit boek. Want ben jij ook zo’n avonturier, dan laat je je misschien graag inspireren door dit fraaie reisboek.
De 75 ultieme avonturen in Lonely Planet Ultieme avonturen zijn ingedeeld in een negental categorieën: hiken, duiken, fietsen, boven en onder, klimmen, ijs en sneeuw, dieren, water en rijden. De ene rubriek biedt meer locaties dan de andere, maar alle rubrieken hebben één ding gemeen: de avonturen ogen spectaculair. En ze zijn verdeeld over alle continenten. Dichtbij en veraf, overal is immers avontuur te beleven.
Zo ligt de mooiste wandeltocht ter wereld volgens velen op het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland: de Milford Track. Veel mensen kom je er niet tegen, want er mogen dagelijks maximaal veertig wandelaars het gebied in. Kijk, dat is pas eco-toerisme! Wil je weten waar ‘onze’ Miriam Lancewood haar avonturen beleefde, dan zeker het eerste hoofdstuk van Lonely Planet Ultieme avonturen lezen. De bijzondere ervaringen die Miriam in haar boek beschrijft, worden je ook in de reisgids voorgehouden: je vergaapt je aan winterse lawineravages, zet je schrap tegen wind en schuilt in de schuilhut en een afdeling via hoge hangbruggen. Eind oktober tot begin april is de beste periode om de Milford Track te lopen.
Je kunt natuurlijk ook kiezen om bergtoppen in Nepal te bedwingen, te gaan duiken tussen de haaien bij Zuid-Afrika of te zwemmen met walvishaaien op de Filipijnen. Dichterbij huis zou je de Camino de Santiago kunnen fietsen, een wandeling kunnen maken over de Mont Blanc, evenals de auteur de tektonische platen van IJsland verkennen of de GR20 wandelen op het fantastische eiland Corsica.
Maar ja, dat is wel dichtbij. En is het niet het avontuur ver weg dat lonkt? Per kameel door de Wadi Rum bijvoorbeeld. Of kennis maken met de orka’s op de Colorado, roeien op het Baikalmeer in Siberië, op ijstocht door Zanskar in India of raften op de Amazone?
Spectaculair zien de avonturen er in elk geval wel uit. Neem de foto van de mountainbiker over de zandsteenbrug in Canyonslands National Park. Of de klimmer met een rode trui voor een van de grotten van Belize in Mexico. Waar ik niet over pieker om het te gaan doen, prikkelt jouw zintuigen wellicht wel op een positieve manier: het rotsklimmen op Failay in Thailand. Ik zie een klimmer ondersteboven aan een rots hangen. Mij niet gezien. Ik heb trouwens ook een gebied bij Parijs ontdekt waar je het rotsklimmen onder de knie kunt krijgen: Fontainebleau met zijn 30.000 uiterst verleidelijke rotsblokken. Hier kun je letterlijk je hele leven lang elke dag aan rotsklimmen doen, zonder een rots voor een tweede keer te hoeven bedwingen. Gewoon het bos in lopen en aan je techniek werken.
De dieren spreken mij uiteraard ook bijzonder aan. Op safari in het Krügerpark op zoek naar giraffen en de levensgevaarlijke buffel. In China kun je met de Khampa-cowboys op pad door de provincie Sichun waar je een spectaculair berglandschap aantreft. En ben je liefhebber van jeep rijden, test dan je vaardigheden op de Pamir Highway in Tadzjikistan. Het land van joerts en jaks.
Wel, avontuur genoeg, nu nog een avonturier. Misschien ben jij die wel. Het leuke is: Lonely Planet Ultieme avonturen is zeer geschikt voor wie op zoek is naar een avontuurlijke vakantiebestemming. Echt, de bestemmingen en beschrijvingen zijn om je vingers bij af te likken. Maar ben je ‘slechts’ avontuurlijk in je verbeelding, ook dan is dit boek misschien wel een inspiratiebron. Jezelf vanaf de bank lekker vergapen over zoveel moois in de wereld. In een apart artikel heb ik een overzicht gepubliceerd van de meest avontuurlijke vakantiebestemmingen in Europa. Ze staan allemaal in Lonely Planet Ultieme avonturen met een uitgebreide beschrijving.
Alleen al het zien van deze bestemmingen deed me beseffen hoe mooi en uniek de wereld is. En dat al dat moois niet verloren mag gaan door wangedrag van een zekere diersoort met de naam Sapiens. Als eco-toerisme daaraan een bijdrage kan leveren, dan graag veel eco-toerisme en nog een paar nieuwe delen Lonely Planet Ultieme avonturen.
Welk avontuur ga jij aan?
Lonely Planet Ultieme avonturen / Lonely Planet / Ben Fogle / Kosmos Uitgevers / hardcover