recensie Libellen van Nederland jan katsman

Recensie: Libellen van Nederland – Fotogids met 71 soorten en determinatiesleutel, Jan Katsman

Libellen fotograferen wint aan populariteit. Op internet kom ik steeds meer mensen tegen die zich toeleggen op het vastleggen van deze bijzondere insecten. Jan Katsman, auteur van Libellen van Nederland – Fotogids met 71 soorten en determinatiesleutel denkt dat dit komt doordat steeds meer mensen zich de aanschaf van een goede camera met zoomlens kunnen permitteren. Zelf fotografeerde hij haast alle libellensoorten in Nederland en bracht een complete gids uit.

De gids Libellen van Nederland – Fotogids met 71 soorten en determinatiesleutel bevat maar liefst 71 soorten libellen. Zelf alle soorten fotograferen bleek een onmogelijke opgave. Maar gelukkig zijn er meer mensen die libellen fotograferen, en werden de ontbrekende soorten aangeleverd. De dwergjuffer mag je gerust de meest bijzondere soort noemen. Een soort die begin twintigste eeuw in Nederland uitstierf, maar ergens in het oosten van het land weer voorkomt. Het plekje wordt angstvallig geheim gehouden. Voor de liefhebbers is er goed nieuws: er is nog een aantal soorten dat aan de Duitse grens ligt te wachten om ons land in te vliegen. Ook daarvan heeft de auteur foto’s in zijn gids opgenomen.

Libellen van Nederland bevat een handige determinatiesleutel van maar liefst tien pagina’s. De foto’s van de 71 soorten zijn het uitgangspunt. Mannetje, vrouwtje, paringswiel, eiafzet en leefgebied worden in beeld gebracht. En voor alle foto’s geldt: in de natuur gemaakt. Dus geen kweekdieren! Voor elke soort zijn twee pagina’s bedacht. Natuurlijk worden ook leefwijze en het leefgebied beschreven. En worden verschillen met gelijkende soorten benoemd.

Een goede aanvulling op bestaande gidsen, deze Fotogids Libellen van Nederland. Niet duur, rechttoe rechtaan en dus overzichtelijk. En de determinatiesleutels maken het herkennen heel eenvoudig. Hoewel, het blijven natuurlijk wel insecten en ik vind het eerlijk gezegd vaak een ingewikkelde puzzel om de verschillen te onderscheiden. Maar dat maakt het kijken van insecten in het algemeen en libellen in het bijzonder juist zo uitdagend.

Libellen van Nederland – Fotogids met 71 soorten en determinatiesleutel / Jan Katsman / Exciting Nature / als hardcover

De mooiste insectenboeken: