Recensie: LAW-gids 4 – Maarten van Rossum Pad, Marjan Witteveen

Wie was Maarten van Rossum? Toen ik deze wandelgids voor het eerst zag, moest ik denken aan de historicus Maarten van Rossum, bekend door zijn optredens als jury in het tv-programma De slimste mens. Maar nee, deze Maarten van Rossum verdiende, hoewel zijn verdiensten groot zijn, géén wandelgids. Nee, het is een Maarten van Rossum die in de zestiende eeuw zijn sporen verdiende als krijgsheer en zijn gangen en weten zijn omgezet in een heus Maarten van Rossum Pad. En deze gids bespreek ik in dit artikel.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Voor de fervente wandelaar vooral van belang: waar loopt dat Maarten van Rossum Pad zo ongeveer? Het pad start bij ‘s-Hertogenbosch, gaat via Betuwe en Tielerwaard verder naar de Nederrijn, steekt de Veluwe over op weg naar Salland om via de Overijsselse Vecht, de Sallandse Veengebieden uit te komen in de Drentse Esdorpen. Deze wandelroute is bijna vierhonderd kilometer lang, dus je kunt even vooruit. En wat ook mooi is: je doorkruist prachtige delen van Nederland. Van Brabant naar Drenthe. Je passeert rivierdorpen en kastelen en vooral ook, en vandaar dat ik deze wandelgids bespreek: veel mooie natuur!

Wie was die Maarten van Rossum uit de zestiende eeuw? Nooit had ik van hem gehoord, maar hij blijkt een krijgsheer te zijn geweest. En een plunderaar. Volgens velen in die tijd een boef vanwege zijn nietsontziende aanpak. Strooptochten en plunderingen had hij op zijn kerfstok, en dat binnen onze landsgrenzen! Geen wonder dat hij niet is bijgeschreven in de galerij van Hollandse helden. Maar hij zette zich dan weer wel in voor een onafhankelijk Gelre en streed dus een groot deel van zijn leven tegen de Spaanse keizer. Daarvoor zal hij dan weer vast enige sympathie oogsten. Het laatste deel van zijn leven streed hij overigens in dienst van de Spaanse keizer tegen Frankrijk. Of hij daarmee zijn goodwill dan weer verliest kan ik niet goed beoordelen.

recensie LAW gids 4 Maarten van Rossum Pad Marjan Witteveen

Maar zijn naam kleeft aan allerlei plaatsen, zoals Zaltbommel, Bredevoort en ‘s-Hertogenbosch waar de beste man begraven werd.

Het Maarten van Rossum Pad telt maar liefst 385 kilometers en is opgedeeld in 67 korte en middellange wandelroutes. De kortste wandelroute telst 1,8 kilometer, de langste 7,9. Het aardige van de wandelroutes is dat ze in elkaar overlopen. Je kunt dus zelf bepalen hoeveel kilometers je per dag wil afleggen. Je combineert simpelweg een aantal korte of iets langere routes. In de achterflap vind je een overzicht van 23 dagroutes die je kunt volgen.

Van een wandelgids die verbonden is aan het culturele erfgoed van een krijgsheer uit het verre verleden, mag je verwachten dat er veel oog is voor de cultuur. Voor kastelen, forten, rijksmonumenten en veel meer. En dat is ook het geval. In de kantlijn van elke bladzijde wordt stilgestaan bij een bepalend gebouw of dier dat je op je pad kunt tegenkomen. Mooi ook dat de natuur wordt meegenomen. Zo kom ik een foto en beschrijving tegen van de keizersmantel, één van de meest indrukwekkende dagvlinders die ons land rijk is. Je kunt hem tegenkomen op je wandeling in de regio Vaassen en Heerde. In de inleiding van elke streek gaat de auteur overigens ook uitgebreid in op de cultuur en natuur die de regio hebben gevormd. In het hoofdstuk Nederrijn lees je bijvoorbeeld over de bewoners van het rivierenland, over de Betuwe, het belang van de fruitteelt en de productie van Betuwse bakstenen.

Voorin de wandelgids vind je een overzicht van natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen waar het goed toeven is. Bij elk wandelpad helpt een duidelijke kaart je op weg. Ik mis overigens wel de gps-coördinaten die je in andere wandelgidsen wel aantreft. Het volgen van de route vergt een nauwkeurige en consequente lezing van de aanwijzingen. Gelukkig kun je op de website bij de gids ook de digitale routelijnen downloaden.

De 67 wandelroutes in de LAW-gids 4 – Maarten van Rossum Pad laten je kennismaken met de mooiste delen van ons land. Van Brabant naar Drenthe, langs kastelen en rivieren. Ga lekker in je eigen tempo op pad! Een inspirerende wandelgids ook voor de vakantie. En tot slot nog een tip: neem ook een verrekijker mee, want je zult ook de nodige vogels tegenkomen!

LAW-gids 4 – Maarten van Rossum Pad / Marjan Witteveen / Nivon Wandelgidsen / als paperback

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!