recensie Lannoo s Reisboek World Trekking

Recensie: Lannoo’s Reisboek World Trekking

De vijftig mooiste en boeiendste wandelroutes ter wereld. Dat klinkt pretentieus. De keuze zal vast nu en dan arbitrair zijn, maar dat de wandelroutes in Lannoo’s Reisboek World Trekking spectaculair zijn, valt niet te ontkennen. Lees de omschrijvingen en bekijk de foto’s en je krijgt zin om erop uit te gaan. Hoewel, je moet er wel van houden meerdere dagen en soms zelfs enkele weken te voet op pad te gaan. En soms door barre gebieden waar de klimatologische omstandigheden zacht gezegd niet altijd even uitnodigend zijn.

Eerlijk gezegd zochten mijn ogen allereerst naar routes in Europa. Gelukkig is ons werelddeel goed vertegenwoordigd in Lannoo’s Reisboek World Trekking. Spectaculaire routes voeren je over IJsland, door Zweden, Schotland, Wales, Duitsland, Oostenrijk en andere Alpenlanden en Spanje. Over Mallorca en Corsica of Sardinië. En dan mag het kleinste hooggebergte ter wereld ook niet ontbreken. Dat ligt op de grens van Polen en Slowakije. Met zijn tienduizend hoogtemeters en vijf tot zeven dagen wandelen is dit een heel uitdagende route.

Maar uitdagend zijn alle routes. Of ze je nu over Tasmanië voeren of door Australië. Door de Tijgersprongkloof in China of de Mount Kenya op in Afrika. Stap in de voetsporen van de oude Inca’s in de Inca Trail in Peru. Deze wandelroute behoort tot de populairste in heel Zuid-Amerika. Nieuw-Zeeland, Noord-Amerika en Indonesië ontbreken nog in dit overzicht. En gelukkig, het paradijs op aarde, Hawaï, kun je ook te voet verkennen over de Kalalau Trail.

Ik ben zelf bepaald geen lange-afstandwandelaar. Wandel ik door bergachtig gebied, dan kom ik niet ver. Elke vlinder heeft mijn aandacht en kan ik hem filmen, dan ben ik zo een tijdje kwijt. Maar de eerste trekkingsroute over IJsland zou me zomaar in beweging kunnen brengen. Ware het niet dat in de inleiding al meteen wordt gewaarschuwd: neem een stormvaste tent mee en een extra paar schoenen. En misschien moet je wel vissen om te overleven. Wie deze uitdagingen aangaat wordt getroost: als beloning wacht je een onvoorstelbaar natuurlandschap compleet met warmtebronnen en actieve vulkanen.

De wandelroutes zijn allemaal top of the bill. Ik noem er nog één. Ik blijf dichtbij. Verre landen zullen vast mooi zijn, maar ik blijf voorlopig liefst in Europa. Wat heb ik tenslotte inmiddels van Europa gezien? Nog niet één duizendste. Waarom dan zo nodig de wereld over? Dat is nog bar slecht voor klimaat en milieu ook. Er voert een route door maar liefst acht Alpenlanden: de Via Alpina. Duitsland, Oostenrijk, Italië, Slovenië, Liechtenstein, Zwitserland, Frankrijk en Monaco staan op het programma. Je passeert bergen, gaat door dalen en komt voorbij de mooiste kastelen. In één woord: wonderschoon.

Bij elke route vind je een goed overzichtskaartje en praktische informatie over zwaarte, etappes, reistijd en accommodatie. En prachtige foto’s uiteraard. Die maken het boek even aantrekkelijk als de teksten. 

Zoek je voor de komende episode in je leven een ongewone uitdaging, dan zal Lannoo’s Reisboek World Trekking je kunnen inspireren en aanzetten tot grootse daden. 

Lannoo’s Reisboek World Trekking / Uitgeverij Lannoo / hardcover

De beste verrekijkers voor wandelaars (want licht en compact):