recensie Lannoo s Reisboek World Trekking

Recensie: Lannoo’s Reisboek World Trekking

De vijftig mooiste en boeiendste wandelroutes ter wereld. Dat klinkt pretentieus. De keuze zal vast nu en dan arbitrair zijn, maar dat de wandelroutes in Lannoo’s Reisboek World Trekking spectaculair zijn, valt niet te ontkennen. Lees de omschrijvingen en bekijk de foto’s en je krijgt zin om erop uit te gaan. Hoewel, je moet er wel van houden meerdere dagen en soms zelfs enkele weken te voet op pad te gaan. En soms door barre gebieden waar de klimatologische omstandigheden zacht gezegd niet altijd even uitnodigend zijn.

Eerlijk gezegd zochten mijn ogen allereerst naar routes in Europa. Gelukkig is ons werelddeel goed vertegenwoordigd in Lannoo’s Reisboek World Trekking. Spectaculaire routes voeren je over IJsland, door Zweden, Schotland, Wales, Duitsland, Oostenrijk en andere Alpenlanden en Spanje. Over Mallorca en Corsica of Sardinië. En dan mag het kleinste hooggebergte ter wereld ook niet ontbreken. Dat ligt op de grens van Polen en Slowakije. Met zijn tienduizend hoogtemeters en vijf tot zeven dagen wandelen is dit een heel uitdagende route.

Maar uitdagend zijn alle routes. Of ze je nu over Tasmanië voeren of door Australië. Door de Tijgersprongkloof in China of de Mount Kenya op in Afrika. Stap in de voetsporen van de oude Inca’s in de Inca Trail in Peru. Deze wandelroute behoort tot de populairste in heel Zuid-Amerika. Nieuw-Zeeland, Noord-Amerika en Indonesië ontbreken nog in dit overzicht. En gelukkig, het paradijs op aarde, Hawaï, kun je ook te voet verkennen over de Kalalau Trail.

Ik ben zelf bepaald geen lange-afstandwandelaar. Wandel ik door bergachtig gebied, dan kom ik niet ver. Elke vlinder heeft mijn aandacht en kan ik hem filmen, dan ben ik zo een tijdje kwijt. Maar de eerste trekkingsroute over IJsland zou me zomaar in beweging kunnen brengen. Ware het niet dat in de inleiding al meteen wordt gewaarschuwd: neem een stormvaste tent mee en een extra paar schoenen. En misschien moet je wel vissen om te overleven. Wie deze uitdagingen aangaat wordt getroost: als beloning wacht je een onvoorstelbaar natuurlandschap compleet met warmtebronnen en actieve vulkanen.

De wandelroutes zijn allemaal top of the bill. Ik noem er nog één. Ik blijf dichtbij. Verre landen zullen vast mooi zijn, maar ik blijf voorlopig liefst in Europa. Wat heb ik tenslotte inmiddels van Europa gezien? Nog niet één duizendste. Waarom dan zo nodig de wereld over? Dat is nog bar slecht voor klimaat en milieu ook. Er voert een route door maar liefst acht Alpenlanden: de Via Alpina. Duitsland, Oostenrijk, Italië, Slovenië, Liechtenstein, Zwitserland, Frankrijk en Monaco staan op het programma. Je passeert bergen, gaat door dalen en komt voorbij de mooiste kastelen. In één woord: wonderschoon.

Bij elke route vind je een goed overzichtskaartje en praktische informatie over zwaarte, etappes, reistijd en accommodatie. En prachtige foto’s uiteraard. Die maken het boek even aantrekkelijk als de teksten. 

Zoek je voor de komende episode in je leven een ongewone uitdaging, dan zal Lannoo’s Reisboek World Trekking je kunnen inspireren en aanzetten tot grootse daden. 

Lannoo’s Reisboek World Trekking / Uitgeverij Lannoo / hardcover

De beste verrekijkers voor wandelaars (want licht en compact):

Model

Omschrijving+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks