Recensie: Lannoo’s Autoboek Europese wijnroutes, Anke Benstem en Rita Henss

Wijnliefhebbers zijn er maar genoeg. Een authentiek natuurproduct waar ook veel natuurliefhebbers waardering voor kunnen opbrengen. Wat is er immers mooier om een geslaagde vogeldag af te sluiten met een mooi glas wijn in je handen? Nu ja, op deze manier kan ik elk willekeurig boek transformeren tot een natuurboek. Maar echt waar, de reisencyclopedie Lannoo’s Autoboek Europese wijnroutes biedt niet alleen routes door de mooiste wijnstreken in Europa, het wijst je ook regelmatig op fraaie natuurgebieden die op je route liggen. 

 

 

Reisencyclopedie voor de wijnliefhebber. Dat is het Lannoo’s Autoboek Europese wijnroutes. De auteurs nemen je mee langs de mooiste wijnbouwgebieden op het Europese continent. Het meest noordelijke wijnbouwgebied ligt in Duitsland: dat rond de rivier de Saale. En de meest zuidelijke brengt je op het Griekse schiereiland Peloponnesos. En wil je weten welke landen je allemaal aandoet? Dat zijn: Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije, Kroatië en Griekenland. Welk land je ook bezoekt tijdens je vakantie, overal is wel een mooie wijnroute voor je uitgestippeld.
Per land wordt aangegeven welke wijnsoorten en druivenrassen je er aantreft. Ook vind je een mooie kaartje met de wijnregio’s in een land. Neem alleen het kaartje voor Portugal, dat is een veelkleurig kaartje. Veel wijnregio’s dus.

Ik neem een willekeurige wijnroute als voorbeeld. De wijnroute in Medimurje in Kroatië. ‘Land tussen stromen,’ betekent de naam. Hier wordt vooral witte wijn verbouwd vanwege het klimaat. Rode wijnen zijn er zeldzaam. Je kunt er een befaamd wijnfestival bezoeken, het bekende Urbanovo. Ik heb het op Google gecontroleerd, en zowaar: dit festival bestaat echt! De route is ongeveer 30 kilometer lang en vergt ongeveer één dag. Je doorkruist allerlei fraaie dorpjes die allemaal iets met wijn van doen hebben. Maar mijn vogelhart ging pas echt kloppen toen ik las dat in de buurt van Medimurje een paar rivieren samenkomen en in het uitgestrekte rivierenlandschap leeft de grootste concentratie broedende zeearenden van heel Europa.

Ook bij andere wijnroutes in Lannoo’s Autoboek Europese wijnroutes word je gewezen op allerlei cultuur en natuur. Het interieur van kerkjes die honderden jaren oud zijn. En op de Spaanse routes kwam ik fraaie vogelgebieden tegen waar je lammergieren, monniksgieren en andere indrukwekkende roofvogels kunt zien. Ik vind het trouwens ook heel aardig om de Spaanse molen van Don Quichot tegen te komen in deze reisencyclopedie.

Inspiratie voor liefhebbers van wijn, cultuur, natuur en authentieke streken in Europa. Deze kloeke reisencyclopedie brengt je in regio’s waar je niet eerder bent geweest. En natuurlijk geniet je tijdens je tochten van de allerbeste wijnen van Europa.

Lannoo’s autoboek Europese wijnroutes / Anke Benstem en Rita Henss / Lannoo / hardcover