Recensie: Lange-Afstand-Wandelpad Pelgrimspad 7-1, Sietske de Vet

Bijna carnaval en bijna de veertigdagentijd. Dat is een goed moment om een wandelgids voor de pelgrim te bespreken: Lange-Afstand-Wandelpad Pelgrimspad 7-1, geschreven door Sietske de Vet. Pelgrimeren is meer dan gewoon wandelen. Pelgrimeren doe je om te bidden, om te genezen, om een ander mens te worden. Goede redenen om op pad te gaan over een wandelpad dat met zorg is samengesteld. Een route die veel van de oude en de hedendaagse bedevaartscultuur laat zien.

 

 

 

De wandelgids Lange-Afstand-Wandelpad Pelgrimspad 7-1 is een uitgave van Stichting Wandelnet en dat staat garant voor kwaliteit. Als de Stichting Wandelnet haar kwaliteitsstempel op een route zet dan betekent dit dat de route je voert langs afwisselende, aantrekkelijke landschappen die verkeersluw zijn en over vele kilometers onverhard pad lopen. Al wandelend over het pelgrimspad passeer je vele plekken met een magisch-religieuze betekenis. Je wandelt langs bronnen van oude devotie. En je maakt bovendien kennis met het unieke Hollandse landschap. Snel op pelgrimage dus!
Overigens voert het Pelgrimspad deel 1 je in het noordelijke deel door streken die overwegend protestants zijn. Hier tref je geen veldkruisen of kapelletjes aan, geen heiligenbeelden of Maria-altaren. Maar toch ontstonden er in plaatsen als Amsterdam, Gouda, Haastrecht en Gorinchem een echte bedevaartscultus. En bij Nieuwveen bouwde een of andere pastoor een Lourdesgrot. Op pelgrimage in het protestantse westen van het land kan dus prima. Trouwens, mocht je onderweg een kerk of kathedraal bezoeken, dan is het wel zo handig om de betekenis van allerlei beelden en afbeeldingen te weten. Neem daarvoor de informatie gids Kerken, kapellen en kathedralen eens mee. Aan dit mooie gidsje heb ik zelf nog meegewerkt bij onze uitgeverij.

Het Pelgrimspad 1 bestaat uit acht etappes. De kortste etappe heeft een lengte van ruim tien kilometer, de langste ruim zevenenveertig kilometer. Elke etappe is weer opgedeeld in korte stukjes van een paar kilometer tot maximaal negen. Wandel je liever korte stukjes, dan kan dat dus prima. De route start in Amsterdam en eindigt in ‘s-Hertogenbosch. En daartussen heb je kennisgemaakt met het Amsterland, Rijnland, de Krimpener- en Alblasserwaard, het land van Alterna en Heusden, de Bommelerwaard en tot slot de Meijerij. De kaartjes in de wandelgids Lange-Afstand-Wandelpad Pelgrimspad 7-1 zijn full colour en duidelijk. In de kantlijn word je gewezen op bezienswaardigheden die iets met pelgrimage te maken hebben. Denk aan een gevelsteen, een kapel of een Heilige Weg.

Tussen de wandelingen door kun je verdiepende artikelen lezen over markante locaties op de pelgrimsweg. Zo lees je over het Mirakel van Amsterdam, pelgrimsgewoonten onder protestanten en een artikel over Gouda’s glorie. Ben je geïnteresseerd in het culturele en religieuze leven in Nederland, dan is de wandelgids Lange-Afstand-Wandelpad Pelgrimspad 7- 1 een heerlijk leesboek. Heb je de smaak te pakken dan kun je via ‘s-Hertogenbosch ook de pelgrimsroutes naar het zuiden van Europa inslaan. Via Aken, Reims en Vézelay gaat het op het beroemde eindpunt aan: Santiago de Compostella. Hoe je daar komt, kun je lezen in een extra hoofdstuk achterin de wandelgids. Helemaal achterin vind je de bereikbaarheid van de beginpunten per openbaar vervoer en een aantal suggesties voor dagwandelingen met een lengte van tien tot twintig kilometer.

Ik vind de wandelgids Lange-Afstand-Wandelpad Pelgrimspad 7-1  een bijzonder fraaie wandelgids met een verdiepend karakter.  Voor het zoeken van de stilte, op ‘retraite gaan’ en het bezoeken van bedevaartsplaatsen is een groeiende belangstelling. Deze wandelgids gaat in dat spoor verder. Geef toe aan de heilzame werking van het lopen en het onderweg zijn! En ja, dat mag in de protestantse streken ook best op zondag hoor.

NB. Meestal is het zo dat een eerste deel wordt gevolgd door een tweede. En dat is bij deze wandelgids ook het geval. De wandelgids Lange-Afstand-Wandelpad Pelgrimspad 7-2 voert je verder door Zuid-Nederland.

Lange-Afstand-Wandelpad Pelgrimspad 7-1 / Sietske de Vet / Stichting Wandelnet / paperback