Laat een boodschap achter in het zand

Recensie: Laat een boodschap achter in het zand, Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen

Bibi Dumon Tak heeft al heel veel boeken op haar naam staan, waarvan de meeste over dieren. Met één ervan won ze zelfs de Zilveren Griffel. Nu heb ik haar nieuwste in handen: Laat een boodschap achter in het zand. Een bijzonder prentenboek dat ook nog eens is genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2019. En dat terwijl het in 2018 ook al werd beloond met de Theo Thijssenprijs. En dat maakte me nieuwsgierig.

Evenals al haar andere boeken, is ook Laat een boodschap achter in het zand bijzonder vormgegeven. Dit keer door Annemarie van Haeringen. Het begint al met de kaft. Het patroon van een giraffenhuid is meesterlijk gekozen. De illustraties in het binnenwerk zijn heel gevarieerd. Ik zie een gitzwarte Kaapse Buffel op rupsbanden. Inderdaad, zo’n stier is net een tank. De oryx is door haar vereeuwigd in de stijl van een tekening zoals je die vindt in Franse grotten. De wilde kameel ondertussen bungelt ondertussen ondersteboven aan de bovenzijde van de bladzijde.

De gedichten van Bibi Dumon Tak parelen ondertussen op elke pagina. Laat een boodschap achter in het zand is niet zo heel dik, ‘slechts’ 56 pagina’s. Maar elke gedicht telt voor twee. Het zijn verhaaltjes over een aantal zoogdieren die hun boodschappen in het zand achterlaten. De giraf opent het bal, gevolgd door de bongo, de kleine kantjil, het Siberisch muskushert en veel meer. Het witstaarthert loopt ondertussen over de rode loper:

Ligt de rode loper?
Draait de camera?
Staan er dranghekken genoeg?
Waar zijn de microfoons?
En hoe zit ‘t met het licht?
Alle schijnwerpers goed gericht?

[…]

Zeg, Bambi, mogen wij iets vragen,
tussen ons, hè,
niemand hoeft het te horen.
Maar is het niet eens tijd
dat je na honderd jaar volwassen wordt?

Stuk voor stuk zijn de gedichten frisse watervallen van letters, woorden, zinnen, coupletten. De gedichten geven de zoogdieren karakter, en soms leer je iets over het dier.

Doe je kinderen niet te kort en lees ze voor uit Laat een boodschap achter in het zand. Het bijzondere taalgevoel van Bibi Dumon Tak is onvergetelijk. Uit elk leesonderzoek blijkt dat voorlezen voor jonge kinderen van groot belang is voor de taalvaardigheid. Nou, dit prentenboek is de overtreffende trap. Ik wens de Lage Landen veel auteurs toe met hetzelfde gevoel voor taal als Bibi Dumon Tak. En dit boek veel lezers. En wil jezelf niet voorlezen, koop dan het audioboek. Laat een boodschap achter in het zand won de Theo Thijssenprijs 2018. En nu is het dus genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2019. Bijzonder hoor.

Laat een boodschap achter in het zand / Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen / Querido / als hardcover en audioboek

De beste verrekijkers voor kinderen: