Vogels kijken kan iedereen. Dat is het motto van vogelaar Camilla Dreef, bekend van televisie-programma’s als BinnensteBuiten en In de ban van de Condor. En om te laten zien hoe leuk vogels kijken is, schreef ze het boek Kwie kwie kwie kwie kwie. Waar dat vijf keer kwie achter elkaar voor staat ontdekte ik tijdens het lezen van haar boek en ontdek jij in deze recensie.
Duurzame producten voor de vogels in je tuin Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin. |
Jong geleerd is oud gedaan. Als klein meisje was Camilla al volop met de natuur bezig, schrijft ze in het voorwoord. Tijdens haar studie biologie en voor haar werk verrichtte ze veel onderzoek naar het gedrag van vogels. Zo volgde ze kleine mantelmeeuwen en lepelaars met zogenaamde GPS-rugzakjes. De vogels kunnen door deze techniek elke dag en jarenlang worden gevolgd. Nou, dan kom je veel te weten over vogels hoor. Wie op die manier onderzoek doet, ziet ook tal van andere vogels. In Kwie kwie kwie kwie kwie vertelt Camilla over haar leukste ervaringen met vogels kijken. En inderdaad, ik bevestig het ook maar eens: vogels kijken kan iedereen. En je hoeft echt niet ver van huis om bijzondere vogels te zien (maar soms toch wel). Het kost soms wat tijd, misschien wat geld, maar dan krijg je ook wat.
Om dicht bij huis te beginnen: vogels kijken leer je het beste in een bekende omgeving, schrijft Camilla in het eerste verhaal over haar tuinbewoners. Al snel ken je de vaste bezoekers en hun favoriete plekjes. En vervolgens herken je ook de speciale gasten in je tuin. Goudhaantjes bijvoorbeeld, met hun vijf gram de kleinste vogels van Europa. Het is inderdaad ongelooflijk dat zo’n klein vogeltje vanuit Scandinavië naar een Hollandse tuin vliegt en aan het einde van de winter weer terug. Ik ken verhalen van vissers die op volle zee uitgeputte goudhaantjes op de reling zagen neerstrijken. Heel bijzonder.
Verder van huis dan. Dat kost iets meer, maar dan krijg je ook wat: een vogelvakantie naar IJsland. De vliegticket schijnt niet eens zo heel duur te zijn; de kosten zitten vooral in het verblijf (vertelde een collega me). Op IJsland zag Camilla haar eerste jan-van-genten. Ze doken soms van wel dertig meter hoogte als een torpedo de zee in. Ik leer van Camilla dat deze fantastische vogels een verstevigde schedel en luchtzakken onder zijn huid heeft die als airbags werken. Om zich tegen de klappen op het water te beschermen. Ik las Kwie kwie kwie kwie kwie vorige week tijdens mijn vakantie aan de Franse kust, en daar zag ik de Noordse stormvogel. Nou, die kom ik ook in het verhaal over de jan-van-genten tegen. Dat maakte dit verhaal wel heel herkenbaar. Camilla schrijft dat Noordse stormvogels met hun plankachtige vleugels lange glijvluchten maken boven zee. Dat heb ik ook gezien, vanaf de kliffen in Picardië. Een schitterend tafereel. Jammer genoeg krijgen juist Noordse stormvogels veel plastic binnen. Goed dat de Europese Unie het gebruik van plastic terug wil dringen.
Nog zo’n herkenbaar verhaal: over de paalzitters. Je hoeft maar een paar vogelfilmpjes van me te openen om ze te zien: torenvalk en buizerd op een paal. Elk jaar maak ik wel een paar van dat soort filmpjes. En wat dacht je van de patatmeeuw? Zelfs in mijn woonplaats Alblasserdam wemelt het van de kleine mantelmeeuwen en zilvermeeuwen die op elk patatje en elk stukje eetbaar afval loeren.
Ik schreef hierboven al over mijn vakantie in Picardië. Het moet beslist geen toeval zijn geweest dat ik juist daar Kwie kwie kwie kwie kwie las. Eerst de Noordse stormvogel en toen, op een avond in de beginnende schemering, hoorde ik een bosuil roepen. Eerst hoorde ik het ‘kenmerkende sprookjesuilen geluid’. Dat kon alleen een bosuil zijn. Maar wat ik niet wist, en na het lezen van Kwie kwie kwie kwie kwie wel, is dat dat de roep van het mannetje is. En dat ‘mijn bosuil’ geluk had, want meteen na zijn roep hoorde ik een hoog kuu-wiet. Dat was een geïnteresseerd vrouwtje. Als ik het boek van Camilla niet had gelezen had ik gedacht dat ik één bosuil had gehoord, en had ik me absoluut niet vermoeid met de vraag of het nu een mannetje of een vrouwtje was. Trouwens, nu is ook meteen het raadsel van de uil rond ons huis opgelost. Dat was ook een bosuil-vrouwtje dat ik ‘s nachts hoorde.
Ik moet natuurlijk nog wel aangeven waar dat Kwie kwie kwie kwie kwie op slaat. Wel, een vogelaar associeert dat niet met een Surinaams visgerecht, maar met de zang van de zwarte specht. Deze mysterieuze vogel wilde Camilla ook wel eens zien. ‘Plotseling horen we tussen de oude naaldbomen: kwie- kwie-kwie-kwie-kwie. We stoten elkaar aan, dit is de zang van een zwarte specht. Weer stilte. We wachten in spanning, en horen nog een keer kwie- kwie-kwie-kwie-kwie, maar nu dichterbij. Maar we zien hem niet. Het zijn schuwe vogels.’
En zo lees je tal van persoonlijke verhalen over onzichtbare vogels, slimme kraaien, hoempende roerdompen, knappe metselaars, Ben die de grauwe kiekendief redt en veel meer. Heel regelmatig komen opa en oma in de verhalen voor. Hoewel opa geen vogelaar is, zorgt hij voor een gastvrij ontvangst van de vogels in zijn tuin. Het is de combinatie van persoonlijke schrijfstijl, herkenbare vogels (en soms iets minder bekende soorten) en leuke weetjes die haar boek zo aangenaam maken. Veel weetjes kwam ik eerder al tegen in boeken voor doorgewinterde vogelaars. Het leuke van Camilla is dat ze deze weetjes zo beschrijft dat iedereen er iets mee kan, ook als je (nog) geen vogelaar bent.
Een boek vol vogelverhalen voor jong en oud. Een boek ook vol mooie en karakteristieke illustraties van Liset Celie. Fraai vormgegeven als hardcover. Op ontdekking door de wereld van de vogels. En wie weet ga je na het lezen van Kwie kwie kwie kwie kwie ook wel vogels kijken. Want echt waar, iedereen kan vogels kijken, ook jij. En al helemaal na het lezen van dit boek.
PS. Tijdens mijn vakantie las ik ook een paar artikelen over Shinrin-Yoku, Japans voor ‘het nemen van een bosbad’. Nou, wie vogels gaat kijken, doet echt aan bosbaden hoor. Het is nog eens heel gezond voor je. En wil kennis maken met Camilla, bekijk dan haar vlogs over het Haringvliet waarin ze je ook heel veel tips geeft over mooie natuurgebieden, vogels kijken en veel meer.
Kwie kwie kwie kwie kwie / Camilla Dreef / Uitgeverij Nieuwezijds / hardcover
Duurzame producten voor de vogels in je tuin Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin. |