recensie kruid of onkruid Bärbel Oftring

Recensie: Kruid of onkruid, Bärbel Oftring

Lok vlinders en bijen naar uw tuin: bestel Vivara insectenhuisjes!

Het boek Kruid of onkruid van Bärbel Oftring is een echt lenteboek. Niet alleen leggen de meeste vogels dan hun eerste ei, het is ook de tijd dat het onkruid lustig opkomt. Maar herkennen aan hun bloemen doe je ze niet, je ziet immers slechts de eerste prille blaadjes. Maar hoe weet je nu zeker dat het tere plantje onkruid is? Misschien is het wel een zaailing van een tuinplant! Alles over de herkenning van deze prille plantjes lees en zie je in dit handige boek.

 

 

De functie van Kruid of onkruid is niet alleen het herkennen van prille plantjes. Is het onkruid, dan kun je de plantjes natuurlijk volgens de regelen der kunst verwijderen uit je tuin. Maar is dat wel altijd nodig? Dat is natuurlijk de grote vraag. Want onkruid kan ook heel mooi zijn. En het kan ook op andere manieren bijzonder functioneel zijn. De plant lokt insecten of vogels naar je tuin bijvoorbeeld. Dat is toch een heel goede reden om de plant toch maar te laten staan? En sommige onkruidplanten zijn eetbaar en hebben zelfs geneeskrachtige eigenschappen. Hier vervaagt de grens tussen kruid en onkruid. Om je in staat te stellen een goede afweging te maken, lees je dit soort informatie ook in Kruid of onkruid van Bärbel Oftring.
Om je het heel eenvoudig te maken staan bij elke plant symbooltjes. Een symbool voor sierwaarde. En symbolen voor een sterke drang tot vermeerdering (tja, een snel woekerende plant wil bijna niemand in de tuin), voor alarm (echt meteen verwijderen uit je tuin), voor een hoge ecologische waarde, voor een giftige eigenschap, voor eetbare planten en voor werkzame bestandsdelen.

Het hart van Kruid of onkruid wordt gevormd door de drie hoofdstukken die de planten omschrijven aan de hand van de eerste blaadjes die uit de grond komen. Elk hoofdstuk beschrijft een eigen groep planten. Planten met blaadjes met een langwerpige vorm, met een rondachtige vorm en meerdelige blaadjes.

Bij elke plant staat een aantal foto’s: van de plant zoals die eruit ziet als hij pas is uitgelopen, na drie weken en na vijf maanden. De plant wordt uitgebreid beschreven. Daarnaast wordt een opvallend aspect uitgelicht in een groen kader.

Ik vind Kruid of onkruid een heel nuttig en vooral ook heel handig boek. De opzet sluit helemaal aan op wat een tuinier nodig heeft. De planten worden duidelijk in beeld gebracht en op een toegankelijke manier omschreven. En bovendien geeft het talloze tips voor insectenvriendelijke planten. Want let op: een groot aantal planten, onkruid of niet, lokken insecten aan. En als er iets is dat we nodig hebben in onze tijd, is tuinen die aantrekkelijk zijn voor insecten. Zeg nu zelf: een vlinderrijke tuin, daar wordt toch iedereen blij van?

Kruid of onkruid / Bärbel Oftring / Terra / paperback

 

Tien tuinplanten en bloemmengsels om insecten te lokken: