Recensie: Kromme snavels en scherpe klauwen, Nico de Haan

In 2010 werd hij uitgeroepen tot de meest inspirerende groene Nederlander: Nico de Haan. Hij is denk ik ook de bekendste vogelaar van ons land. Een vogelaar die ook een aardig aantal vogelboeken op zijn naam heeft staan. Eén daarvan is het boek Kromme snavels en scherpe klauwen. Roofvogels en uilen in Europa

Het is een tijdje erg slecht gegaan met de roofvogels in Nederland en West-Europa. Gelukkig gaat het inmiddels met een aantal soorten stukken beter. De buizerd is flink in aantal toegenomen, de zeearend broedt weer in ons land en af en toe vliegt er een rode of zwarte wouw door ons luchtruim. Rij je langs de snelweg dan zie je geheid een torenvalk bidden of een buizerd op een paal. En op vakantie in bijvoorbeeld Frankrijk zie je al helemaal de wonderlijkste soorten. In woeste streken een slangenarend, of een lammergier. En over uilen gesproken: daar hoorde ik toch vanuit een bos in de Cévennes elke avond het bijzondere geluid van de dwergooruil…

Roofvogels herkennen is vaak lastig. Ze zijn schuw, vliegen snel en lijken vaak sterk op een andere soort. Dan is een boek om roofvogels goed te leren kennen, altijd welkom. Kromme snavels en scherpe klauwen van Nico de Haan is zo’n boek. Heet is ingedeeld op de soorten: Valken, Sperwer en Havik, Buizerds en wespendief, Kiekendieven, Wouwen, Arenden, Gieren en Uilen. Nico de Haan schrijft heel aanstekelijk en dat maakt deze roofvogelgids uniek. Het is bepaald geen droge opsomming van kenmerken. Nee, elke roofvogel krijgt een aantal pagina’s aandacht waarbij Nico de Haan verhalenderwijs over elke soort schrijft. Kromme snavels en scherpe klauwen krijgt zo een persoonlijk tintje en dat leest erg aangenaam. Het boek is trouwens vooral gericht op de roofvogels die in Nederland voorkomen.

kromme snavels en scherpe klauwen

Kromme snavels en scherpe klauwen bevat mooie illustraties van Elwin van der Kolk. Er is bovendien een snelzoeker aan toegevoegd. Zie je in het veld plotseling een roofvogel voorbij flitsen dan kun je aan de hand van het silhouet op de snelzoeker hem opzoeken. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik nog nooit een vogel op naam heb gebracht met behulp van zo’n zwart silhouet. Ook silhouetten zien er in het veld vaak anders uit. Zo’n kaart is wel nuttig om bijvoorbeeld het verschil tussen de staarten van de zwarte en rode wouw te leren.

Voor wie is Kromme snavels en scherpe klauwen geschreven? In de eerste plaats voor beginnende vogelaars die op een ontspannen manier kennis willen maken met de bijzondere wereld van roofvogels en uilen. Het boek leest lekker weg en stelt weinig eisen aan jou als lezer. Het is daarmee ook een leuk cadeautje voor geïnteresseerde jongeren vanaf een jaar of twaalf. Realiseer je dat het formaat behoorlijk kloek is. Je neemt het niet snel mee het veld in. Ben je op zoek naar een goede veldgids voor roofvogels, overweeg dan de Zakgids Roofvogels van Peter Hayman.

Eindconclusie: Kromme snavels en scherpe klauwen biedt goede informatie die door de persoonlijke stijl van Nico de Haan lekker weg leest, mooie tekeningen en is een leuk cadeau voor jong en oud die zich interesseert in roofvogels en uilen.

Kromme snavels en scherpe klauwen / Nico de Haan / Ploegsma / Gebonden