Recensie: Kromme Rijn: het landschap, Marijke van Eijkeren

Ooit was de Kromme Rijn een robuuste rivier met een breedte van maar liefst honderd meter. Dat is lang geleden hoor. Inmiddels het de aftakking van de Nederrijn een rustig stroompje dat begint bij Wijk bij Duurstede en stroomt tot in Utrecht. Weet je wat zo grappig is? Nu ik bij VBK Media werk, kijk ik elke dag uit op de Kromme Rijn. Want die stroomt vlak langs ons pand. Marijke van Eijkeren stelde een boek samen over de Kromme Rijn en zijn stroomgebied: Kromme Rijn: het landschap.

 

 

Het is al eeuwen geleden dat de Kromme Rijn vrij door de Lage Landen meanderde. De getemde rivier stroomt door een landschap dat helemaal door de mens naar zijn hand is gezet. Het begint bij Wijk bij Duurstede, dan door via Cothen en Odijk naar Amelisweerd om vervolgens in Utrecht te eindigen. Dat is zo’n beetje de route die Marijke van Eijkeren aanhoudt in haar boek Kromme Rijn: het landschap. Ook het stroomgebied geeft ze aandacht in haar boek. Zo komt de Kom van Langbroek uitgebreid aan bod. En brengt ze ook de stroomruggen in beeld waar je in het voorjaar prachtige bloesemroutes kunt fietsen. Ingeklemd tussen de snelwegen, er is nogal eens heibel over omdat die snelwegen verbreed moeten worden, liggen een aantal prachtige natuurparken. Amelisweerd en Rhijnauwen. Befaamd om hun kruidige graslanden en de stinsenplanten.
Wat is Kromme Rijn: het landschap van Marijke van Eijkeren voor boek? Het is in de eerste plaats een intieme kennismaking met het stroomgebied van de Kromme Rijn. Een kennismaking in woord en beeld. En vooral dat laatste: veel beeld. Foto’s van kastelen, buitenplaatsen, parken, planten, dieren en natuurlijk de Kromme Rijn zelf. Prachtige platen die laten zien hoe mooi het stroomgebied van de Kromme Rijn is. Eerlijk gezegd kan ik me niet heugen dat ik het land rond de Kromme Rijn ooit heb verkend. Het is een regio waar ik niets te zoeken denk te hebben. Misschien dat ik dat nu toch eens moet veranderen. Ook de Kromme Rijn heeft natuurliefhebbers veel te bieden.

Eigenlijk had ik dat ook kunnen weten. Een tijdje geleden wandelde ik langs de Kromme Rijn die bij ons ook langs stadion Galgenwaard stroomt. En daar vloog zowaar een ijsvogel laag over het water voorbij! Midden in de stad, terwijl de herrie van auto’s en gebouwen niet te negeren zijn. Ben je buiten de stad, dan ligt er nog veel mooiere natuur op je te wachten, maak ik wel op uit Kromme Rijn: het landschap. De vele sublieme foto’s worden ondersteund door korte teksten die iets vertellen over het landschap. De natuur, cultuur en geschiedenis. Zo lees ik dat de Kromme Rijn onderdeel van de Limes van de Romeinen was. En ergens langs de Kromme Rijn staat Kasteel Beverweerd. Vernoemd naar de vele bevers die er ooit leefden in de rivier. Ook vind je er nog hoogstamboomgaarden. Prachtig om er langs te fietsen in het voorjaar als ze bloei staan.

Een ode aan de Kromme Rijn. Dat is Kromme Rijn: het landschap van Marijke van Eijkeren. Een rijk cultuurlandschap dat veel moois te bieden heeft. Ik moet er snel eens heen.

Kromme Rijn: het landschap / Marijke van Eijkeren / eigen beheer / paperback