Recensie: Kosmos Natuurgids Vogels, Volker Dierschke

kosmos natuurgids vogelsDe ervaren bioloog en ornitholoog Volker Dierschke bespreekt in de Kosmos Natuurgids Vogels meer dan 440 Europese soorten die je als broedvogel, doortrekker of als wintergast kunt tegenkomen. Daarmee heb je tijdens je vogeltochten vrijwel alle Europese vogelsoorten in je jaszak!

Koop dit boek

De indeling van de Kosmos Natuurgids Vogels wijkt af van andere vogelgidsen. De gids opent met zangvogels en bespreekt de duikers, eendvogels en stormvogels als laatste. Handig is dat elke categorie een kleur heeft. Dat is makkelijk zoeken in het veld.

Wat verder opvalt is dat op elke pagina één of maximaal twee soorten worden besproken. Elke vogel wordt met een duidelijke kleurenfoto afgebeeld. Voor details zijn illustraties opgenomen. Ik ben bepaald geen liefhebber van vogelgidsen met kleurenfoto’s, omdat foto’s minder geschikt zijn om allerlei details aan te duiden. De Kosmos Natuurgids Vogels combineert het beste van foto’s en illustraties. Bij een enkele soort had een illustratie extra wenselijk geweest. Bijvoorbeeld om bij de torenvalk het verschil tussen mannetje en vrouwtje duidelijk te maken.

Voor veel mensen zal het ronduit prettig zijn dat Volker Dierschke nauwelijks vaktermen gebruikt. De omschrijvingen gaan vaak zelfs helemaal niet in op het uiterlijk van de vogel, maar biedt interessante weetjes over bijvoorbeeld het leefgebied van de vogel. De details in het uiterlijk worden op de pagina bij de foto’s en illustraties aangeduid met korte kreten. Kort en krachtig dus, en duidelijk genoeg.
Leuk is dat bij een aantal vogels een observatietip wordt gegeven. De auteur wijst je op typisch gedrag dat de vogel vaak vertoont. Geluid, voorkomen en broedseizoen worden in aparte kadertjes kort toegelicht. Achterin de gids vind je een overzicht van eieren op ware grootte. Nu kom ik eerlijk gezegd zelden een nest van een braamsluiper of zwartkop tegen op mijn vogeltochten, maar het is toch een aardig extraatje. Door de slappe kaft kun je de Kosmos Natuurgids Vogels makkelijk meenemen in jaszak of rugzak. De plastic hoes biedt stevigheid én bescherming tegen water.

Voor wie is de Kosmos Natuurgids Vogels bedoeld? Ik denk in de allereerste plaats voor de minder ervaren vogelaar die op zoek is naar een toegankelijk en mooi vormgegeven vogelgids. Voor kinderen vanaf een jaar of veertien in de tweede plaats. De vogelgids bevat veel plaatjes en de formulering is niet moeilijk. Ook omdat de Kosmos Natuurgids Vogels relatief veel vogelsoorten beschrijft, scoort deze vogelgids hoog in mijn Top 10 Vogelgidsen.

De Kosmos Natuurgids Vogels is een initiatief van Vogelbescherming Nederland en Kosmos Uitgevers. Ik denk dat veel vogelaars deze gids met veel plezier zullen (gaan) gebruiken.

Kosmos Natuurgids Vogels / Volker Dierschke / Kosmos Uitgevers / Paperback

Koop dit boek

 

recensies vogelgidsen