Recensie: Een Koninklijk paradijs, Aert Schouman en Emile Havers

Aert Schouman (1710-1792) blijkt een van de belangrijkste kunstschilders van de achttiende eeuw te zijn geweest. Hij maakte faam met zijn schilderijen van dieren. Kunstkenners beschouwen zijn aquarellen van exotische vogels als de mooiste die er ooit zijn gemaakt. Geen wonder dat het Dordrechts Museum een expositie aan hem wijdt in 2017. En bij een expositie hoort een boek: Een Koninklijk paradijs. En dat zijn vaak fenomenaal mooie kunstboeken, zeker wanneer ze ook nog eens zijn uitgegeven door Uitgeverij Wbooks. Een gerenommeerde uitgeverij die al menig schitterend kunstboek heeft uitgegeven.

 

 

Een koninklijk paradijs is inderdaad een schitterend kunstboek. Maar liefst 320 pagina’s kunstgeschiedenis en kunstwerken trekken aan je voorbij. De afbeeldingen zijn haarscherp. En de schilderijen en aquarellen inderdaad van hoog niveau. Natuurliefhebbers met belangstelling voor cultuur, zullen hun hart er in ophalen. De beste vogelschilder van de achttiende eeuw heeft prachtige werken afgeleverd.

Aert Schouman maakte furore met zijn decoratieve schilderingen. Doeken zo groot als een muur, gevuld met landschappen waarin personages uit de mythologie of literatuur in figureren. En natuurlijk gelardeerd met een bonte verzameling exotische vogels en andere dieren. Het absolute hoogtepunt uit zijn oeuvre is ongetwijfeld de complete kamerbeschildering van Willem V uit Huis ten Bosch. Ook hier weer de weelderige dierencollectie getransformeerd op het schildersdoek.

Het boek Een Koninklijk paradijs is in de eerste plaats een eerbetoon aan de schilder Aert Schouman. Aan zijn leven en werk wordt veel aandacht besteed. Na zijn biografie komen per genre de werken aan bod: portretten, aquarellen, dieren, vogels, planten en glasgravures. Aert Schouman was een veelzijdig kunstenaar en dat blijkt uit dit overzichtswerk. Een Koninklijk paradijs telt maar liefst 650 afbeeldingen van hoog niveau.

Emile Havers en co-auteurs zijn erin geslaagd een indrukwekkend eerbetoon voor Aert Schouman samen te stellen. Gaat het zien!

Een Koninklijk paradijs / Aert Schouman en Emile Havers / Uitgeverij Wbooks / paperback